Forum eCoal.pl v3.5 Duzy ciag kominowy i spieki POMOCY Subskrybuj | ||||
|
||||
Maram1304
|
Witam mam piec OE+M 6 miesięcy. stary nie ocieplony dom 200 M2 stare grube rury ... i zawór 4D ... ustawienia pieca aktualnie to grupowy 25/25 4podania dmuchawa 44%. Miałem ustawione 20/20 6 podań i 35% dmuchawa ... cały czas pompa z bojlera dogrzewa mi piec i w domu przez to jest chłodno ... nie umie nagrzać do zadanej temperatury z powody tej pompy z powroty ... zmieniłem węgiel 4 dni temu na Energo Standard ...; na stary eko groszku były ogromne spieki ale grzał ładnie teraz spieki mniejsze ale nie umie dobić do zadanej temp ..
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Proponuje zwiększyć ilość podawań.
Ustaw poprzednie wartości 20/20 6 podań i dmuchawa ok 42 %. Od tego zacznij ustawiać spalanie. Co do chłodu w domu. Na ile skręcony jest zawór 4D ? to on reguluje nam wodę płynącą na instalacje w domu. |
|||
|
||||
Maram1304
|
po rozmowie z serwisem kazali mi przestawić na ręczny 7 sek podawania 10 postoju .. 35% dmuchawa ... zawór jest na 5 ustawiony .. rozumie ale problem w tym za jak było 20/20 6 podań i 35% dmuchawa to się robiły spieki ...
|
|||
|
||||
karoka65
|
Maram1304 napisał » 2018-01-15 15:16 po rozmowie z serwisem kazali mi przestawić na ręczny 7 sek podawania 10 postoju .. 35% dmuchawa Nie wiem co to za serwis Ci tak radził ale..... Na moje ślepawe oko i siwy łeb to przy takich ustawieniach przewęglisz palnik a żar wydupcy do szuflady. |
|||
|
||||
Maram1304
|
to znaczy zobaczyłem palenisko teraz i kopczyk jest za nisko dałem czas przerwy na 28 sek .. a serwis to z E sterownik był tylko tam dzwoni bo to od nich działka... no szkoda ze u mnie na miejscu nie a jakiegoś Pana co mi i umie ustawić taki piec ... ma tylko obawy ze przy takich ustawieniach to 100kg na dobę mi zje ...
|
|||
|
||||
karoka65
|
Raczej jest to działka instalatora żeby choć wstępnie ustawić kocioł i wytłumaczyć inwestorowi choć mniej-więcej z czym to się je.
Z drugiej strony patrząc to tylko serwis ES trzyma cały ten bałagan w jakimś stanie jako-takiej używalności. |
|||
|
||||
Maram1304
|
instalto ustawil automat i tyle zadnej informacji co zrobic gdy cos jest nie tak ... co do serisu to ja nie narzekam na nich bo sa mili i pomocni bo na wszystki pytania mi odpowiadaja i tak sie ucze ale to nie jest proste przesiasc sie z smieciucha na taka besteie ... wiem ze za rok 2 bede sie smial i duzowicej wiezial ale tez nie chce w tym sezoni spalic 10 ton bo nie o to chodzi ... przez to tez chce poznac opinie z forum i zobaczyc inny punkt widzenia ...
|
|||
|
||||
Milenamagdalena
|
Tabela przedstawiające parametry w spalaniu grupowym Moc Dmuchawa (Moce teoretyczne w zależności od sytuacji na palniku trzeba je korygować) Ilość powtórzeń Czas pracy podajnika (parametr ten jest ustawiony na stałe w programie, użytkownik nie ma wpływu na ten parametr) 8 kw dmuchawa: 35 %, ilosci podan: 4 12 kw 40 % 5 16 kw 45 % 5 20 kw 50 % 5 25 kw 55 % 7 30 kw 60 % 8 Histereza kotła. 1 st Histereza przejścia na moc Max 2st Pamiętamy O częstym czyszczeniu kotła i czujniku spalin zamontowanym w czopuchu komina. Pamiętać też trzeba o odpowiednim dbaniu czystości komina Uwaga Wszystkie powyższe wskazówki są teoretyczne i w niektórych przypadkach będzie potrzeba wprowadzania odpowiednich korekt. W razie pytań proszę kontaktować się z serwisem sterownika pod nr tel 605 780 882 dodane 2018-01-15 19:36Powodzenia |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Tak z tym że spieki przy takich ustawieniach robiły się na poprzednim groszku.
Przy dużej kaloryczności ew bardzo dużym ciągu kominowym duża moc i niski nadmuch i testujemy. |
|||
|
||||
sitkowskib
|
Pytanie jeśli chodzi o automat e-Coal. Jeśli mimo zejścia z dmuchawą nadal powstają spieki (żużel), to prawidłowym jest zwiększenie czy zmniejszenie dawki paliwa w grzaniu? Niższa dmuchawa powoduje już poddymianie z komina.
|
|||
|
||||
jendrek
|
Zmniejsz czas podawania paliwa w grzaniu.
|
|||
|
||||
Maram1304
|
cas podawania czyli zejsc z 25/25 na 20 ?? 16 ?? ile podn ??
|
|||