Forum eCoal.pl Opał na sezon 2018/2019 Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona13 / 55Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Tommyle
|
marpio napisał » 2018-03-08 08:56 moje 4 tony Greenpala już w kotłowni Wygląda super. Jaka wilgotność? |
|||
|
||||
rozbrajacz
|
Do OLO 73
Ogrzewam 168m/2 dom z lat 80-tych ocieplony steropianem 100 ( samo ogrzewanie bez wody użytkowej ), temperatura w domu ok 21 do 22stopni max, |
|||
|
||||
marpio
|
Wilgotność bardzo mała. Jak miałem poprzedni opał to jak wchodziłem na tą kupkę aby zamknąć okienko to byłem cały oklejony syfiastym pyłem, a był to groszek, a tu przy miale buty tylko trochę zapylone. Jakieś około 10% frakcji pylastej, reszta to granulacja od 0,5 do 2,0, a czasami i większe kawałki. |
|||
|
||||
MarcinJ
|
Czyli robi sie chyyba standard. Ja walcze ze spiekaniem sie go na palenisku :(
|
|||
|
||||
leON22
|
MarcinJ może za ostro dmuchasz , możesz spróbować spalać z wapnem , powinno pomóc
|
|||
|
||||
zetbal
|
Po co to wapno jak opał suchy? Wczoraj miałem spieki lekkie ale były. Przykręciłem dmuchawę o 1% i dziś spieków brak. No i wrzuciłem na ruszt awaryjny dwie cegły szamotowe. Spadła znacznie temperatura spalin. Może i dlatego spieków nie ma?
|
|||
|
||||
leON22
|
zetbal tu nie chodzi czy suchy , czy mokry , z wapnem tak nie spieka i tyle Co do rusztu , to go nie posiadam , wrzuciłem na dwie poziome belki żeliwne z Castoramy odpowiedniej długości , bodajże 37 cm dwie cegły klinkierowe dziurawki i również jest ok
|
|||
|
||||
MarcinJ
|
leON22 napisał » 2018-03-08 20:39 MarcinJ może za ostro dmuchasz , możesz spróbować spalać z wapnem , powinno pomóc Wapna nie chce stosowac, wolalbym ogolnie ogarnac ten opal bo ekogroszek mam juz ogarniety a tutaj jakos jest problem dodane 2018-03-09 09:19 |
|||
|
||||
pablo
|
wapo,wapno wapno leON22 dobrze mówi, mi pomogło w silverze i goldzie
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie ma to wapno wplywu jakiegos negatywnego na blachy w kotle ?
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
|
wapno jest dobre tylko musi byc opał w miare suchy , plusy to mniej dymu z komina nie spieka ,łączy się z siarka .minus to trzeba uwazac z dozowaniem zeby nie wdychac i dodatkowy koszt
dodane 2018-03-09 17:41wapno jest dobre tylko musi byc opał w miare suchy , plusy to mniej dymu z komina nie spieka ,łączy się z siarka .minus to trzeba uwazac z dozowaniem zeby nie wdychac i dodatkowy koszt dodane 2018-03-09 17:46wapno jest dobre tylko musi byc opał w miare suchy , plusy to mniej dymu z komina nie spieka ,łączy się z siarka .minus to trzeba uwazac z dozowaniem zeby nie wdychac i dodatkowy koszt |
|||
|
||||
MONAT
|
||||
|
||||
zetbal
|
Zastanawiam się do czego można takiego pustego big baga wykorzystać na działce. Macie jakieś pomysły?
|
|||
|
||||
MONAT
|
Ojciec pali drewnem , to mu go dam , nie zamoknie a przewiewne też jest. Worek fajny szkoda wyrzucać
dodane 2018-03-10 09:31Pierwsze wrażenia po 12-stu godzinach , opał OK . Rano w popielniku miałem spieki żużlowe jak 3 posty wyżej u MarcinaJ ,ale to dlatego że zostawiłem ustawienia z Marcela o on potrzebuje dużo wiatru. Po zmniejszeniu dmuchawy jest OK , robi się luzny popcorn , temperatura szybko dochodzi do zadanej pomimo tego że spaliny ok. 50*C niższe niż na Marcelu , może dlatego że płomień wysoki aż odbija się od płyty deflekrora. |
|||
|
||||
MarcinJ
|
Dla wyjasnienia - po zmniejszeniu nadmuchu u mnie tez sie spokój zrobił. Ja jestem b. poczatkujacy w temacie nowoczesnego palenia wiec do moich zabaw z paleniskiem nalezy podchodzic z dystansem
|
|||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
gmaj22
|
Fama już się rozeszła i jeszcze przez kilka dobrych dni o 7:20 rano cały dzienny limit 10 ton będzie wykupiony.
|
|||
|
||||
MONAT
|
Mój też przyszedł wczoraj , ale miałem groszek do samego spodu
dodane 2018-03-10 11:03A u ciebie Bodziasty wygląda jak , hmmm , miał z lokalnego składu , czyli" pozamiatali plac i sprzedali jako miał" |
|||
|
||||
leON22
|
No to czekamy na kolejne fotorelacje na temat zakupionego Greenpala , czyżby już się skończyła promocja na sortyment o wyższej granulacji pewny Wczoraj coś mnie powstrzymało przed zamówieniem , myślę sobie święta za pasem kasa się przyda na inne wydatki, zamówię za miesiąc jeszcze mam czym palić . No i chyba dobrze zrobiłem
|
|||
|
||||
karoka65
|
Bodzio do jesieni przeschnie, lato niedługo.
Co rok jakiś "czarny koń" się pojawia, szum na forach a za jakiś czas jest tylko siwa szkapa Dlaczego? sami to robicie. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona13 / 55Następna stronaOstatnia strona | ||||