Forum eCoal.pl Opał na sezon 2018/2019 Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona40 / 55Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
gmaj22 doskonale to rozumiem, nie mniej dla mnie i dla wielu innych, to jeden grzyb Przeczytaj proszę uważnie, to co podkreśliłem tzn. co jest tego, zbyt wysokiego RI efektem
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Tak, to efekt uboczny
|
|||
|
||||
lancer2000
|
Pali ktoś ekogroszkiem z Chwałowic w ogniwo eko plus? Musze dokupić opału bo powoli się kończy. Zazwyczaj palę miałem z lokalnego składu i chcę wypróbować ekogroszek.
|
|||
|
||||
himeroza
|
@lancer2000 ja już od 3 sezonów tylko Chwałowicami pale tutaj masz nagranie https://youtu.be/2c7_brucd9U |
|||
|
||||
Pink01
|
leON22 napisał » 2019-01-22 16:35 Na żużlowanie największy wpływ mają temperatury charakterystyczne popiołu. Wszystkie cztery, chociaż nie wszystkie w równym stopniu. I dlatego Karlik daje zupełnie inny popiół od Greenpala, bez względu na zbliżoną liczbę Rogi. Podobnie zbliżona jest liczba Rogi Skarbka z Piekar i Jareta z Janiny. jednak popiół z Piekar nie żużluje nigdy, a ten z Jareta potrafi stworzyć spiek zdolny zablokować palnik. gmaj22 doskonale to rozumiem, nie mniej dla mnie i dla wielu innych, to jeden grzyb Przeczytaj proszę uważnie, to co podkreśliłem tzn. co jest tego, zbyt wysokiego RI efektem |
|||
|
||||
leON22
|
Pink01 mógłbyś bardziej rozwinąć temat i napisać o jakie cztery temp.chodzi i jaki popiół daje Karlik U mnie na Greenpalu mam delikatny popcorn
|
|||
|
||||
simko1
|
Więc tak. Dziś przyszła paletka karlika. Zapakowanie ok , w workach nie ma błota i jak na tą porę i warunki na polu towar ok. Jeśli chodzi o sam groch to do zdjęć wziąłem 3 worki - 1 z samego dołu , 1 ze środka, 1 z samej góry palety. Do zdjęć specjalnie odwróciłem je "pleckami do góry" bo wiadomo że na górze będzie zawsze gruba frakcja a dopiero na dole widać ile jest podziarna. Tu moje rozczarowanie. Według mnie jest go za dużo. Jeszcze czekam na testy w boju i zobaczymy czy kalkuluje się kupowanie go czy może coś innego (varmo?) . Poniżej zdjęcia takie poglądowe plus po jednej próbce z każdego worka z próbką greenpala zamówionego w lato. dodane 2019-01-31 19:01 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie ma błota hehe, Przeca to mokre świństwo. Dzięki za pokazanie.
|
|||
|
||||
budgie1
|
My mamy suche Verb
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Kupowałem wcześniej Retopal z PGG, ale takiego badziewia nie nie robili.
|
|||
|
||||
simko1
|
Nie no może na zdjęciu tak widać ale wierz mi nie ma błota. Wiadomo nie jest to suche jak varmo ale z worków się nic nie leje- A takie cuda też miałem.
dodane 2019-01-31 19:16Spróbuję zrobić zdjęcia lepszej jakości na dłoni i będzie widać. dodane 2019-01-31 19:17Co nie zmienia faktu odnośnie frakcji. |
|||
|
||||
budgie1
|
Ila za tonę tego Karlika?
|
|||
|
||||
simko1
|
||||
|
||||
budgie1
|
Nie jest takie najgorsze.
|
|||
|
||||
simko1
|
Suchy nie jest. Mokry też nie wilgotność ma trochę większa niż greenpal dostarczony latem, ale ta frakcja.
Zobaczymy co będzie w boju. |
|||
|
||||
budgie1
|
Oby ci szedł jak ruski żołnierz
|
|||
|
||||
Pink01
|
Jak Ci się chce, to sprawa prosta: Zostały wprowadzone normy jakościowe węgla.Musiałeś dostać świadectwo jakości węgla. Podziarno w ekogroszku to jest frakcja poniżej 5 mm. Wg. normy ma jej być max 10% ( oczywiście wagowo ). Robisz sitko z oczkiem 5 mm i sprawdzasz. A wilgoci całkowitej wg. normy ma być max 15%, ale PGG dla Karlika deklaruje bodaj 12% Wtr. czyli - zakładasz że węgiel w stanie powietrznosuchym ma około 6 - 8 % wilgoci. Więc zostaje max 4 - 6% na to co wyschnie żeby węgiel doprowadzić do stanu powietrznosuchego. Sypiesz worek luzem w jakieś ciepłe i w miarę przewiewne miejsce na 3 - 4 dni cienką warstwą. Potem ważysz - i jak z worka masz mniej niż 23,5 kilo po wysuszeniu to możesz zwiększyć koszt działalności sklepu PGG o jakieś 50 tysi. I tak się teraz węglem handluje...
|
|||
|
||||
budgie1
|
Polak potrafi
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Podniecacie się wodą ...
Kupiłem stabka w czarny piątek - suchy suchusieńki - tylko co z tego jak się palić nie chciał. Sklejał się w lawę , nadmuch na 38% (min) to przesyp i niedopał , większy to mega spieki na całą komorę spalania. Czarna wyspa na palniku jak przy miale i paliło się po obwodzie - nie zależnie od magi jakiej użyłem na palniku łącznie z krwią kurczaka i lalką voodoo - stabek nie wzruszony. Do tego popiół ... no powiem koowa że czegoś takiego jeszcze nie widziałem tzn takiej ilości popiołu. Mokry carbonR z casto (styczeń 2019)- leje się z worków , po lekkim przeschnięciu spala się bez spieków (nadmuch 38-42%) bez czarnej wyspy , bez czarów i w porównaniu do powyższego to popiołu jest przez 4. |
|||
|
||||
karoka65
|
Prędzej czy później ktoś zrobi komuś kuku i szyki sprzedających syf mocno się przerzedzą.
Ze sprzedażą węgla partyzantka się skończyła zresztą Kobra już coś wspomniał na ten temat, można zostać głodnym i na bosaka. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona40 / 55Następna stronaOstatnia strona | ||||