Forum eCoal.pl Opał na sezon 2018/2019 Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona32 / 55Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
luck
|
ja teraz palę u mnie pellletem,plus taki że dostaję go taniej niż eko groszek,i jest czysto w piwnicy
|
|||
|
||||
himeroza
|
bodziasty napisał » 2018-09-27 23:57 nie straszcie bo mam zamiar w przyszlym sezonie wymienić niebieskiego na gazowca kondensata z dotacji. zresztą jak gaz pójdzie do góry - to i węgiel - i na to samo wyjdzie jeszcze tylko z dotacji na termomodernizacje budynku wyciągnąć kasę na wymianę okien i lepsze docieplenie dachu i będę happy ekonomiczne grzanie gazem to tylko dom termos i ogrzewanie niskotemperaturowe czyli podłogowe, wtedy koszty są na poziomie 2.5krotności względem węgla. 10gr za 1kWh z węgla 26gr za 1kWh z gazu Gaz jest fajny, ale jak cenowo pójdą w góre od I kwartału 2019 to będzie jeszcze bardziej niekorzystny stosunek gaz : węgiel |
|||
|
||||
karoka65
|
A węgiel to tanieje?
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
himeroza napisał » 2018-09-28 15:06 ekonomiczne grzanie gazem to tylko dom termos i ogrzewanie niskotemperaturowe czyli podłogowe, wtedy koszty są na poziomie 2.5krotności względem węgla. 10gr za 1kWh z węgla 26gr za 1kWh z gazu Gaz jest fajny, ale jak cenowo pójdą w góre od I kwartału 2019 to będzie jeszcze bardziej niekorzystny stosunek gaz : węgiel Gdzie teraz można kupić węgiel po ~450PLN/t Ewentualnie z jaką sprawnością spalasz węgiel że Ci 0,1PLN za kWh wychodzi ? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wiesz ja prąd mam za 0,10PLN/kWh więc się da.
|
|||
|
||||
LiMat
|
Energetyk, czy cóś
|
|||
|
||||
leON22
|
Jak już to prosument
|
|||
|
||||
karoka65
|
Jak zwał tak zwał PV trza sobie zafundować na dach żeby nie leżał na chałpie odłogiem
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
janklos12 napisał » 2018-09-22 19:17 Dzięki za info. Daj znać jak się spala, pewnie troszkę chrupie ?mam, jutro sprawdzę jak to wygląda |
|||
|
||||
janklos12
|
Obecnie mam zasypany Greenpal więc pewnie za jakieś 2 tyg sprawdzę jak się pali Karlik
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
A ja nic nie kombinuję. W zeszłym roku grzanie chałupy 1300zł w tym będzie ok 1600zł.
|
|||
|
||||
himeroza
|
adkwapniewski napisał » 2018-09-28 19:33 himeroza napisał » 2018-09-28 15:06 ekonomiczne grzanie gazem to tylko dom termos i ogrzewanie niskotemperaturowe czyli podłogowe, wtedy koszty są na poziomie 2.5krotności względem węgla. 10gr za 1kWh z węgla 26gr za 1kWh z gazu Gaz jest fajny, ale jak cenowo pójdą w góre od I kwartału 2019 to będzie jeszcze bardziej niekorzystny stosunek gaz : węgiel Gdzie teraz można kupić węgiel po ~450PLN/t Ewentualnie z jaką sprawnością spalasz węgiel że Ci 0,1PLN za kWh wychodzi ? Hej można wyciągnąć z węgla 10gr za 1kWh spokojnie Ja nie chce niczego negować, udowadniać ani się wykłócać bo to nie ma sensu Moim zdaniem energia powinna być tania, żeby ludziom żyło się komfortowo, a z tego co widze wszystko tylko drożeje....... Denerwuje mnie UE, która podnosi nam koszty produkcji energii nakładając opłaty za CO2 i inne regulacje Z mojego punktu widzenia 2 lata temu płaciłem za tone groszku 580zł a teraz za ten sam towar zapłaciłem 680zł, na szczęście zapotrzebowanie mam niskie sezon zimowy potrzebuje 2 tony a domek mam 137m pow uzt. 4os rodzinka. Będzie bonanza w 2019 z cenami, tylko teraz jest cisza przed wyborami, pozyjemy zobaczymy |
|||
|
||||
vldk
|
himeroza napisał » 2018-10-01 09:47 cen nie podnosi mityczna EU tylko głupi rząd , zapewnił sobie spokój górników kosztem reszty społeczeństwa a teraz płacz i płać , węgiel będzie jeszcze droższy - spokój górników jest bezcenny gaz też idzie w górę tak było i będzie dalej ,inni wiedzą że zasoby się kórczą-Polska ma węgla na max 30 lat i szlus !adkwapniewski napisał » 2018-09-28 19:33 himeroza napisał » 2018-09-28 15:06 ekonomiczne grzanie gazem to tylko dom termos i ogrzewanie niskotemperaturowe czyli podłogowe, wtedy koszty są na poziomie 2.5krotności względem węgla. 10gr za 1kWh z węgla 26gr za 1kWh z gazu Gaz jest fajny, ale jak cenowo pójdą w góre od I kwartału 2019 to będzie jeszcze bardziej niekorzystny stosunek gaz : węgiel Gdzie teraz można kupić węgiel po ~450PLN/t Ewentualnie z jaką sprawnością spalasz węgiel że Ci 0,1PLN za kWh wychodzi ? Hej można wyciągnąć z węgla 10gr za 1kWh spokojnie Ja nie chce niczego negować, udowadniać ani się wykłócać bo to nie ma sensu Moim zdaniem energia powinna być tania, żeby ludziom żyło się komfortowo, a z tego co widze wszystko tylko drożeje....... Denerwuje mnie UE, która podnosi nam koszty produkcji energii nakładając opłaty za CO2 i inne regulacje Z mojego punktu widzenia 2 lata temu płaciłem za tone groszku 580zł a teraz za ten sam towar zapłaciłem 680zł, na szczęście zapotrzebowanie mam niskie sezon zimowy potrzebuje 2 tony a domek mam 137m pow uzt. 4os rodzinka. Będzie bonanza w 2019 z cenami, tylko teraz jest cisza przed wyborami, pozyjemy zobaczymy i jeszcze perełka Solidarność (chyba górnicza) wydała oświadczenie , że program termomodernizacji jest ciosem wymierzonym polskiemu górnictwu- spowoduje jego likwidację ! oto logika wyższych lotów! |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Zapaliłem Classikiem 25MJ bo zimno w nocy i jestem pod dużym wrażeniem in +. Spala się na siwy popiołek bez półspieka. Super, jak nie wierzycie mogę cyknąć zdjęcia. Dawno takiego wungla nie miałem.
|
|||
|
||||
pablo
|
sq9tbu : misiu z zdradź gdzie kupiłeś tego Classikia
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
|
z tymi dobrymi weglami to coraz gorzej i drogo na dodatek unia nam podniosła podatek emisyjny o 400% to prad na drugi rok drogo
dodane 2018-10-04 20:20ja na razie wszysko mieszam z wapnem to ładnie spala hmm a ten greenpal to troszke zasiarczony ze hej |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Jamróz Paweł Bytom Brzezińska. Znajdziesz w google, nie będę robił reklamy firmie. Jest lepszy niż retopal którym też paliłem. Długo trzyma żar.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
przemekoep10kw napisał » 2018-10-04 20:20 z tymi dobrymi weglami to coraz gorzej i drogo na dodatek unia nam podniosła podatek emisyjny o 400% to prad na drugi rok drogo Do wyborów cen prądu nie podniosą! Nie mogą ale miesiąc po wyborach będzie "wolna amerykanka" ja obstawiam mały wzrost kWh ale OGROMNY za przesył, i inne. Bo powiedzą że kWh kosztuje tyle samo ale przesył, i coś tam, coś tam podrożało o 30%. Tym samym 1kWh będzie kosztowała 1PLN. Dla mnie może kosztować 2 PLN/kWh mam swój prąc teraz za 10 GROSZY/kWh. Dla mnie to oznacza szybszy zwrot inwestycji w PV. "Ćwierkają" że gaz do góry 40% a prąd 50-70%. Wracamy do ery kopciuchów i spalania śmieci w domostwach gdzie z pieniędzmi krucho. |
|||
|
||||
karoka65
|
Tyle że ustawę powoli uszczelniają i może w końcu skończy się kombinatorstwo, śmieciuchy jako kotły do podgrzewania CWU a wiadomo do czego są, znikną z nazwy "przydomki" AGRO czyli nie na węgiel, biomasę niedżewną czy jakieś tam orzeszki bądź z dopiskiem "tylko na eksport" gdzie w tajemniczy sposób i tak trafiają na nasz rynek.
Cały "gang pleszewski" ( nie cały z małymi wyjątkami ) klepie dalej swoje klamoty zachwalając cudowne właściwości rusztów wodnych gdzie w kotle 5-ej klasy jest to niedopuszczalne, ba takich klamotów nie wolno produkować już od 1 października zeszłego roku ale jak widać są równi i równiejsi producenci. Gdzie jest jakaś kontrola tej ustawy pytam się? Czy tak ciężko przysiąść na chwile przejrzeć alledrogo, zadzwonić, zapytać i zamknąć garaż takiego pacjenta? Telefon z zamówieniem, kierowca bierze kasę do łapy bez żadnej faktury a tu na pincet plus brakuje, co za czasy panie? Ustawa niby jest, łunia zadowolona a dobre czasy dla kombinatorów dalej trwają. |
|||
|
||||
fred
|
Szanowny kol. marcinbb. Czyżbyś zajmował się futurologią? Piszesz bzdury i jeszcze nie na temat robiąc przy tym niezbyt przychylną atmosferę. Zajmij się jasnowidztwem dla siebie jeśli Cię to bawi. Uważam, że rządzący winni się zająć handlarzami węglem i całą mafią węglową, bo to od nich zależy cena i jakość paliwa jakim jest węgiel. Myślę, że jak zabrali się za "nafciarzy" i ich odpowiednio zdyscyplinowali, tak też powinni postąpić z tymi drugimi. Mam nadzieję że już niedługo. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona32 / 55Następna stronaOstatnia strona | ||||