Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 piec oep 25kW nie dobija do temperatury Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
jaro1234
![]() |
dobry wieczór
Już wiem że mam instalację źle zrobioną ale myślę że teraz to nie w tym problem. Według wskazań kolegów z tego forum zawór 4d mam otwarty na max pompka c.o na 1 biegu. Ustawiłem sobie temperaturę na piecyku 58 w automacie ecoalu. Czekam cierpliwie od 5 godzin piecyk nie potrafi dobić do tej temperatury max 54 stopnie i max 39 na powrocie. Jaki może być powód proszę o sugestie Wspomnę tylko że mam ecoal wersję V3.5 1.1.20.0 i przy wyborze pieca nie było tam oep25kW wybrałem oep16kW dodane 2017-12-19 20:25nikt nie jest w stanie niczego podpowiedziec? |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Nie masz podglądu na piec ciężko jest coś wywnioskować jak nikt nie widzi choćby jak masz ustawione spalanie.
Tak na początek daj pompkę na II bieg i napisz za jakieś 0.5godz co dało. |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
jak dam na 2 bieg spadnie temperatura na 100%
dodane 2017-12-19 20:40wiem że nie mam ale mam w automacie piecyk podgląd wkrótce |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Tak spadnie ale wzrośnie na powrocie co spowoduje paradoksalnie szybsze nagrzanie kotła.
Dlatego napisałem żebyś odpisał za 05 godz. |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
mam źle zrobioną instalację to już wiem tylko dlaczego piec nie dobija do temperatury chyba to nie ma nic wspólnego z instalacją?
mam jakieś 250m do ogrzania a to piec 25kW dodane 2017-12-19 20:43powrót wzrośnie o jakieś góra 1-2 stopni próbowałem już tak |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
A przydławiałeś grzejniki na zaworach tak jak wczoraj było pisane?? Najdalszy i najwyższy grzejnik grzeje?
|
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Też mam 25 tylko na 230m nie ocieplonej chaty
A nie dobija bo: mało węgla dostaje, mały nadmuch lub odwrotnie, brudny piec itd może być wiele powodów |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
nigdy jeszcze nie próbowałem wyższej temperatury niż 53 teraz według rad kolegów z tego forum zawór 4d mam otwarty na max i problem bo piec dochodzi do max 54 stopnie przy powrocie 39-40
dodane 2017-12-19 20:50piec czyściłem w sobote pilnuję tego co 2 tygodnie palę w automacie fakt że nadmuch -7% i ładnie mi dopala |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Jeśli masz nawet wszystkie grzejniki otwarte i puszczasz na dom 54st to powrót powinieneś mieć o jakieś 5/6st niżej u ciebie jest 15st coś jest nie tak a jakie masz grzejniki?
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
najdalsze i najwyższe grzejniki grzeją
dodane 2017-12-19 20:54większość grzejników płytowych jeden żeliwny dodane 2017-12-19 20:55i mam 3 kaloryfery zakręcone całkowicie na górze trochę za ciepło |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
A temperatura w pomieszczeniach?
Spróbuj zwiększyć podawanie i nadmuch jeśli ci nie dobija. |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
na dzień dzisiejszy temperatura 54 jest ok tylko się martwię trochę na przyszłość jak przyjdą mrozy -20
dodane 2017-12-19 20:59w całym domu około 22-23 |
|||
|
||||
andgro
![]() |
A ja uważam że powinieneś 4d ustawić na 50% lub bardziej przymknięty; pompa CO na 2-3 bieg. Wtedy piec szybciej ci dobije do zadanej. Oczywiście trzeba też pamiętać o nadmuchu i węglu. Jeżeli temp CO zacznie rosnąć wtedy regulować zaworem 4d temp na grzejniki. Dogrzanie powrotu realizować pompą mieszającą lub pompą CWU.
|
|||
|
||||
Vitis
![]() |
To podkręcisz piec z DTRki pieca:
Zaliczany jest do kotłów niskotemperaturowych, co oznacza, że temperatura wody grzewczej w układzie nie może być wyższa niż 90º C |
|||
|
||||
andgro
![]() |
Regulacja 4d bardzo delikatna (jeżeli ręczna). Jeżeli masz siłownik to też stopniowo.
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
andgro
-wczoraj i dziś pisałem w innym wątku o mojej instalacji jest ona źle zrobiona dlatego mam na max zawór 4d i pompka na 1 biegu według rad kolegów z tego forum Muszę przetrwać tą zimę a potem całkowita zmiana instalacji |
|||
|
||||
andgro
![]() |
ok
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
Vitias opisz trochę Twoją instalację też masz kociołek 25kW i podobny dom też nie ocieplony
dodane 2017-12-19 21:13też masz w sterowniku ustawiony kocioł oep16kW? ja innej opcji nie miałem tak mi powiedział serwisant dodane 2017-12-19 21:19koledzy jeszcze mam jedno pytanie jak uważacie? muszę się martwić powrotem jeżeli mam suchy ekogroszek (zakupiony w maju myślę że już będzie suchy) |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
jaro...kopnij mu w grupowym moc min. 16 kW i 5 podań, dmuchawa na 36 oraz moc max 20 kW, 5 podań i dmuchawa na 37. Histereza przejścia na moc max nie więcej jak 0,5 stopnia.
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Wilgotność węgla nie ma nic do rzeczy z temperaturą powrotu. Miałeś włączyć pompę CWU aby dogrzać powrót. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||