Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 ochrona powrotu oep 25kW Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
gmaj22
![]() |
Przykręć tez do połowy "motylki" na powrotach grzejników na parterze domu. A jak dom jednopoziomowy, to w tych najbliżej kotła.
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
nie wiem czy do końca rozumię
powrót mam niski jakieś 42 stopnie to jak nagrzeję pompą co? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Sorry....nie zagrzejesz w ten sposób, bo powrót z bojlera wyjdzie teraz za pompą. Zapomnij, o czym pisałem wczesniej nt. wyłaczenia pompy. Zaćmiło mnie bo na szkic nie patrzyłem
![]() |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
kurcze może źle się zrozumieliśmy
na drugim zdjęciu jest pokazana pompa cwu jest podłączona zaraz do wyjścia z pieca idzie rurką górą do bojlera a odpływ idzie tą cieńką rurka na zdjęciu 1 do powrotu za zaworem 4D dodane 2017-12-17 22:41i tak miałem właśnie chodziła ale skokowo powrót ustawiony na 45 jak malało pompa włączała się i dobijała powrót do 47 ale potem bardzo szybko powrót spadał i tak w koło powrót się wachał między 42-47 |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Juz wyjaśnione w poprzednim poście. Przepraszam za zamieszanie z tą pompą CWU. Pomyślałem, że powrót CWU masz powyżej 4D (wspominałeś wcześniej o jakichś powrotach ponad 4D)
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
dziękuję za wszystkie uwagi pora spać trzeba jutro trochę popracować
![]() wnioski bardzo proste : instalacja spierdz... pewnie tej zimy spalę groszku dwa razy więcej ale też nie odpuszczę muszą ją naprawić |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Napisałem na początku jak włączyć pompę CWU aby chodziła cały czas.
CWU daj na najniższy bieg a CO dopasuj tak żeby dała radę zasilić grzejniki, które sobie też poustawiasz odpowiednio zaworami aby nie przegrzewać pomieszczeń na wysokiej zadanej na kotle. |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
czy pompa mieszająca musi być na powrocie za zaworem 4d zawsze??? i spełni też rolę pompy co czy coś mieszam?
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Musi być ZAWSZE ZA zaworem 4D, czy to na powrocie, czy na zasilaniu.
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
rozumiem że za zaworem przy piecu
![]() dodane 2017-12-17 22:51kurcze muszę znaleźć jakieś schematy ogniwo chyba miało jakieś... |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
||||
|
||||
jaro1234
![]() |
kurcze a ja mam pompę na powrocie...
rozumiem że D1 jest ochroną powrotu ( dwie pompy), a D2 do ustawienia temperatury grzania niestety pompa na zasilaniu a nie powrocie... dodane 2017-12-18 18:00Dzień dobry wszystkich ciąg dalszy moich wypocin ![]() caffe 23 nie potrafię tej funkcji ustawić Jak chcesz żeby pompa cwu pracowała cały czas to zwiększ na maxa temperaturę załączania pompy mieszającej i "niezależna praca pompy mieszającej" daj na TAK. Ustawiłem cwu jako ochronę powrotu na 48 stopni włącza się na 48 dobija do 50 ( histereza 2 stopnie) i tak w koło tylko jak kolejny raz zareaguje to powrót spadnie do 45. W sumie powrót mam zawsze od 45 do 50 jak myślicie może tak być? |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Nie wiem jak wyglądają ustawienia w nowej wersji sterownika. U mnie wygląda to tak: Wchodzisz w ustawienia zaawansowane, "Wyjście pompy mieszającej" i tam w miejsscu Funkcja pompy mieszającej – mieszająca. Temperaturę załączenia pompy mieszającej na 60 stopni, następnie poniżej w rubryce Niezależna praca pompy mieszającej daję na TAK. Pompa CWU chodzi wtedy bez wyłączania. dodane 2017-12-19 22:29Jak nie potrafisz wprowadzić na ten czas takich ustawień aby pompa CWU pracowała non stop to możesz ją podłączyć bezpośrednio do zasilania, pomijając sterownik. dodane 2017-12-19 23:56 Napiszę jeszcze raz. Zapomniałem, że nie masz wglądu do ustawień sterownika przez komputer i wszystko wprowadzasz bezpośrednio na panelu w kotłowni. Wchodzisz w ustawienia zaawansowane i szukasz – "Funkcja pompy CWU" i tam zaznaczasz CWU + mieszająca (o tym wcześniej nie wspomniałem). Następnie szukasz "Funkcja pompy mieszającej" i dajesz – mieszająca Następnie "Niezależna praca pompy mieszającej" – TAK Następnie "Temperatura załączenia pompy mieszającej" – dajesz na maxa, u mnie jest to 60 stopni. Myślę, że powinno być podobnie w Twojej wersji sterownika. dodane 2017-12-20 00:01Mógłby się jeszcze wypowiedzieć ktoś, kto posiada nową wersję sterownika. |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
caffe23 napisał » 2017-12-20 00:01 dodane 2017-12-20 00:01Mógłby się jeszcze wypowiedzieć ktoś, kto posiada nową wersję sterownika. Teraz jest inaczej ![]() Najprościej jest ściągnąć czujnik z bojlera lub go przekalibrować |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||