Forum eCoal.pl v3.5 ochrona powrotu oep 25kW Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
gmaj22
|
Przykręć tez do połowy "motylki" na powrotach grzejników na parterze domu. A jak dom jednopoziomowy, to w tych najbliżej kotła.
|
|||
|
||||
jaro1234
|
nie wiem czy do końca rozumię
powrót mam niski jakieś 42 stopnie to jak nagrzeję pompą co? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Sorry....nie zagrzejesz w ten sposób, bo powrót z bojlera wyjdzie teraz za pompą. Zapomnij, o czym pisałem wczesniej nt. wyłaczenia pompy. Zaćmiło mnie bo na szkic nie patrzyłem Pompa cwu powinna chodzić non stop. Wtedy powrót będziesz miał cieplejszy. Ta opcja działałaby, gdyby powrót z cwu był wpięty PRZED pompą.
|
|||
|
||||
jaro1234
|
kurcze może źle się zrozumieliśmy
na drugim zdjęciu jest pokazana pompa cwu jest podłączona zaraz do wyjścia z pieca idzie rurką górą do bojlera a odpływ idzie tą cieńką rurka na zdjęciu 1 do powrotu za zaworem 4D dodane 2017-12-17 22:41i tak miałem właśnie chodziła ale skokowo powrót ustawiony na 45 jak malało pompa włączała się i dobijała powrót do 47 ale potem bardzo szybko powrót spadał i tak w koło powrót się wachał między 42-47 |
|||
|
||||
gmaj22
|
Juz wyjaśnione w poprzednim poście. Przepraszam za zamieszanie z tą pompą CWU. Pomyślałem, że powrót CWU masz powyżej 4D (wspominałeś wcześniej o jakichś powrotach ponad 4D)
|
|||
|
||||
jaro1234
|
dziękuję za wszystkie uwagi pora spać trzeba jutro trochę popracować
wnioski bardzo proste : instalacja spierdz... pewnie tej zimy spalę groszku dwa razy więcej ale też nie odpuszczę muszą ją naprawić |
|||
|
||||
caffe23
|
Napisałem na początku jak włączyć pompę CWU aby chodziła cały czas.
CWU daj na najniższy bieg a CO dopasuj tak żeby dała radę zasilić grzejniki, które sobie też poustawiasz odpowiednio zaworami aby nie przegrzewać pomieszczeń na wysokiej zadanej na kotle. |
|||
|
||||
jaro1234
|
czy pompa mieszająca musi być na powrocie za zaworem 4d zawsze??? i spełni też rolę pompy co czy coś mieszam?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Musi być ZAWSZE ZA zaworem 4D, czy to na powrocie, czy na zasilaniu.
|
|||
|
||||
jaro1234
|
rozumiem że za zaworem przy piecu
dodane 2017-12-17 22:51kurcze muszę znaleźć jakieś schematy ogniwo chyba miało jakieś... |
|||
|
||||
gmaj22
|
||||
|
||||
jaro1234
|
kurcze a ja mam pompę na powrocie...
rozumiem że D1 jest ochroną powrotu ( dwie pompy), a D2 do ustawienia temperatury grzania niestety pompa na zasilaniu a nie powrocie... dodane 2017-12-18 18:00Dzień dobry wszystkich ciąg dalszy moich wypocin caffe 23 nie potrafię tej funkcji ustawić Jak chcesz żeby pompa cwu pracowała cały czas to zwiększ na maxa temperaturę załączania pompy mieszającej i "niezależna praca pompy mieszającej" daj na TAK. Ustawiłem cwu jako ochronę powrotu na 48 stopni włącza się na 48 dobija do 50 ( histereza 2 stopnie) i tak w koło tylko jak kolejny raz zareaguje to powrót spadnie do 45. W sumie powrót mam zawsze od 45 do 50 jak myślicie może tak być? |
|||
|
||||
caffe23
|
Nie wiem jak wyglądają ustawienia w nowej wersji sterownika. U mnie wygląda to tak: Wchodzisz w ustawienia zaawansowane, "Wyjście pompy mieszającej" i tam w miejsscu Funkcja pompy mieszającej – mieszająca. Temperaturę załączenia pompy mieszającej na 60 stopni, następnie poniżej w rubryce Niezależna praca pompy mieszającej daję na TAK. Pompa CWU chodzi wtedy bez wyłączania. dodane 2017-12-19 22:29Jak nie potrafisz wprowadzić na ten czas takich ustawień aby pompa CWU pracowała non stop to możesz ją podłączyć bezpośrednio do zasilania, pomijając sterownik. dodane 2017-12-19 23:56 Napiszę jeszcze raz. Zapomniałem, że nie masz wglądu do ustawień sterownika przez komputer i wszystko wprowadzasz bezpośrednio na panelu w kotłowni. Wchodzisz w ustawienia zaawansowane i szukasz – "Funkcja pompy CWU" i tam zaznaczasz CWU + mieszająca (o tym wcześniej nie wspomniałem). Następnie szukasz "Funkcja pompy mieszającej" i dajesz – mieszająca Następnie "Niezależna praca pompy mieszającej" – TAK Następnie "Temperatura załączenia pompy mieszającej" – dajesz na maxa, u mnie jest to 60 stopni. Myślę, że powinno być podobnie w Twojej wersji sterownika. dodane 2017-12-20 00:01Mógłby się jeszcze wypowiedzieć ktoś, kto posiada nową wersję sterownika. |
|||
|
||||
Vitis
|
caffe23 napisał » 2017-12-20 00:01 dodane 2017-12-20 00:01Mógłby się jeszcze wypowiedzieć ktoś, kto posiada nową wersję sterownika. Teraz jest inaczej Najprościej jest ściągnąć czujnik z bojlera lub go przekalibrować |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||