Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Zwiększenie ilości podawanego paliwa Subskrybuj | ||||
|
||||
onlinemaster
![]() |
Mam piec 32kW, po zmianie paliwa z ekogroszku na Varmo, które to wymaga podniesienia ilości podawanego paliwa mam problem z ustawieniem jego podawanej ilości. Ustawienia podawania paliwa mam ustawione na max. tj. praca w trybie auto, retortowy grupowy > moc min. 30kW, moc max. 30kW > wentylator 30% (wystarcza) 9 podań i tu skala ilości podań się kończy a w retorce żar się zapada. Przydało by się albo wydłużyć czas podawania albo ilość podań. Ktoś ma jakiś pomysł?
Ekogroszek był bardziej kaloryczny i wystarczyło 6 podań, jednak wolę Varmo bo palenie tym opałem pomimo jego mniejszej kaloryczności jest wyraźniej ekonomiczniejsze. |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Możliwe że w bruli masz takie ograniczenie bo w sterowniku ecoal moge wpisać 12 bez problemu. Podawać ręcznie co jakiś czas i podnosic kopiec albo czekać na uaktualnienie sterownika.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
w brulim to eCoala nie ma
Przejdz na grupowe tam mozesz podac więcej |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Varmo to wagowo ok. 0,6 wagi groszku (przy tej samej objetości)
Jaki nr softu w brulim? |
|||
|
||||
Pink01
![]() |
Przejdź na retortowy - ręczny, tam sobie ustawisz czas podania i pauzy według uznania. Dziwi mnie że nie możesz dobrać ilości podań a już szczególnie przy mocy 30 kW, gdzie te podania są długie. U mnie misiek szedł na 8 - 12 na VARMO i to w dodatku na maleńkim palniczku z dmuchawą 80 wat. Może powinieneś jeszcze zjechać z powietrzem w dół jak chcesz palić na grupowym? Poza tym - VARMO nie jest mniej kaloryczne. To tylko złudzenie wynikające z wyraźnie mniejszej masy nasypowej. Jednakże wartość opałową podaje się nie dla dm3 paliwa tylko dla kilograma. Paliłem nim w 2 kotłach z zamontowanymi ciepłomierzami i jestem pewien, że tych minimum 28 MJ/kg VARMO ma.
|
|||
|
||||
simko1
![]() |
gmaj22 napisał » 2017-12-16 11:49 Varmo to wagowo ok. 0,6 wagi groszku (przy tej samej objetości) Jaki nr softu w brulim? Dokładnie. W oep 16 I ecoal 3.5 podawanie grochu miałem na 0.2 kg/min a varmo miałem 0.11 kg/min. W związku z tym ze podajnik mniej podawał na minutę musiałem na 16 kw ustawić 8 powtórzeń. |
|||
|
||||
onlinemaster
![]() |
Ameno25 napisał » 2017-12-16 10:58 Czyli retortowy - ręczny?w brulim to eCoala nie ma Przejdz na grupowe tam mozesz podac więcej gmaj22 napisał » 2017-12-16 11:49 bruli v3.5 1.1.20.0Jaki nr softu w brulim? Pink01 napisał » 2017-12-16 12:21 wolał bym żeby piec pracował na automaciePrzejdź na retortowy - ręczny, tam sobie ustawisz czas podania i pauzy według uznania. Dziwi mnie że nie możesz dobrać ilości podań a już szczególnie przy mocy 30 kW, gdzie te podania są długie. ![]() Może powinieneś jeszcze zjechać z powietrzem w dół jak chcesz palić na grupowym? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
gmaj22 napisał » 2017-12-16 11:49 "Jaki nr softu w brulim?" odp: "bruli v3.5 1.1.20.0" Sądziłem, że to "stary" bruli i masz soft beż krotności podań w grupowym. Wycofuję pytanie ![]() |
|||
|
||||
onlinemaster
![]() |
Jak przełączyć ten sterownik w tryb ręczny? Z ekranu głównego po kliknięciu w strzałkę w lewo mam do wyboru przyciskami "+" i "-" tryb "Auto" i "Ręczny", jednak na ręcznym wszystkie opcje są całkowicie manualne, tzn. mogę włączyć lub wyłączyć podawanie i dmuchawę przechodząc jeszcze raz strzałką w lewo z ekranu "ręcznego", ale po włączeniu dmuchawa lub podawanie pracuje non stop aż wyłączę, chcę żeby pracowało automatycznie wedle ustawień, np: 10sec podawanie, 30 sec postój podajnika i tak aż do przejścia pieca w podtrzymanie. Mogę te parametry ustawić w ustawieniach retortowy-ręczny ale nie potrafię tego cholerstwa włączyć żeby wedle tych parametrów piec pracował, nie widzę takiej możliwości w tym sterowniku.
|
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Parametry zaawansowane typ podajnika retortowy ręczny
według DTR możesz podawać w grupowym 2/12 |
|||
|
||||
onlinemaster
![]() |
Vitis napisał » 2017-12-22 19:29 Parametry zaawansowane typ podajnika retortowy ręczny Dzięki według DTR możesz podawać w grupowym 2/12 co to znaczy? |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Z instrukcji obsługi sterownika:
Określa ilość podań w grupie dla mocy 30kW. Zakres [2 do 12] I tak dla każdej mocy można przestawiać |
|||