Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Piec zwiększył spalanie dwukrotnie... Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
Witam. To mój pierwszy post. Piec rbr-k 15kw. W instalacji: grzejniki bez termostatów, cwu 220 litrów, zawór 4d z siłownikiem, pompa co i pompa cwu robiąca też za ochronę powrotu. Co podłączone na jednym wyjściu z pieca, cwu na drugim wyjściu. Dom ok. 130m, ocieplony, wymienione okna. Proszę zerknąć na wykresy. 26,27 listopada spalanie idealne 13,14 kg na dobę. Od paru dni szaleje. Dochodzi do temperatury zadanej i szybko się studzi. Potem znów pracuje jak szalony. Wcześniej tak nie było. Opał cały czas ten sam. Proszę o pomoc w ustawieniach. Palę w automacie. Pompa co jest na pierwszym biegu 40w, pompa cwu 45w. Nie wiem czy te pompy nie są za mocne i za szybko mielą wodę. Podpowiedzcie coś proszę.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Proponowałbym Ci , zwiekszyc czas reakcji zaworu 4d na jakies 45s i wspomaganie na 0,5 spowoduje to mniejsze szarpanie instalacja , również temp za zaworem ustaw taką żeby jak najdłużej dogrzewała pomieszczenie , a temp obniżona zmniejsz na jakieś 3* , obecnie masz 6* , więc zawó musi sie znacząco zamknąc żeby obniżyć temp o 6* , powoduje to nagły wzrost temp na kotle , i zbytnie wystudzenie grzejników , i ponowne przejscie w tem zadana za zaworem robi sytuacje odwrotna , zawór otwiera sie gwałtownie , pompa wyssysa ciepla wode z kotła i wtłacza chłodna z instalacji i temp. gwałtownie spada , czasami widać ze ponizej załaczania pomp , więc zawór sie zamyka do 0 i kocioł znów szybuje w góre , i tak masz w kołko
|
|||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
Kolega z forum napisał mi wiadomość że sterownik nie stosuje nastaw temp. Za zaworem. Chyba muszę zrestartowac sterownik.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Jak na mój gust to sam doprowadzasz go do "szaleństwa".
Wiesz po co i czym kręcisz? bo wydaje mi się że kręcisz wszystkim bo po prostu da się kręcić. |
|||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
Jak lepiej: pompa po dogrzaniu na tak lub nie?
dodane 2017-12-03 13:39Kręcę teraz jak zaczął szaleć. Jak było ok to nie kręcił. Proszę podpowiedź co ustawić. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Na "nie" , i nie ustawiaj czasów postoju i pracy pompy bo w ikładzie z 4d to nie działa
Jak Ci 4d nie trzyma temp za zaworem jak obecnie masz zadana 39 i za zaworem jest dokładnie 38,1 ! Ale zaraz temp sapdnie Ci ponizej 21* - histereza i za zaworem zadana bedzie 45* Rób co chcesz ja Ci dałem rade czy sie zastosujesz czy nie Twoja sprawa , ale widać ze za bardzo sie w tym nie łapieszz , więc restartuj sterownik ![]() |
|||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
Tak mi gość podpowiedział. Widzę teraz ze jest dobrze z temp. Za zaworem. Proszę powiedzcie czy moc tych pomp ma. Znaczenie?
dodane 2017-12-03 13:51Dlaczego po dogrzaniu temperatura tak szybko spada? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Kolego albo Ty nie umiesz czytac albo sobie jaja robisz , napisałem Ci kilka postów wyzej dlaczego masz takie wahania temp . a Ty ponawiasz pytanie
|
|||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
Ustawiłem wszystko jak napisałeś.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A gdzie TY masz zamątowane czujniki powrotu i temp za zaworem ?? bo widać ze cos nie bangl w Twojej instalacji , powrót przy właczonej pompie CWU i temp CWU 54* dziwnie zimny.
Zawory zwrotne za pompami są ? jak są spięte powroty ? jaki rozmiar 4d ? jaka srednica rur ? dodane 2017-12-03 14:02A gdzie TY masz zamątowane czujniki powrotu i temp za zaworem ?? bo widać ze cos nie bangl w Twojej instalacji , powrót przy właczonej pompie CWU i temp CWU 54* dziwnie zimny. Zawory zwrotne za pompami są ? jak są spięte powroty ? jaki rozmiar 4d ? jaka srednica rur ? dodane 2017-12-03 14:04Jak zmniejszyłes obniżoną to i zmniejsz zadana o 3* |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
lukaszledwon napisał » 2017-12-03 11:49 Co podłączone na jednym wyjściu z pieca, cwu na drugim wyjściu. Czujnik powrotu zapewne na powrocie z CO dlatego nie widzi temp. z pompy przerzucającej przez bojler. A ten "tajemniczy gość" który pisze na PW najpierw niech prześledzi wszystkie ustawienia zanim każe restartować sterownik ![]() |
|||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
Tak właśnie zamontowany jest czujnik jak Pan pisze. Gość jest z forum ale nie będę przytaczał nicka. Zmienić jakoś położenie tego czujnika?
dodane 2017-12-03 14:27Czujnik temp. Za zaworem jest zamontowany jakieś 20 cm nad zaworem 4d na wyjściu z zaworu na dom |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Czujnik daj jak najblizej krócca powrotu kotła , bo narazieTwoja ochrona CWU to na nic sie zdaje , powrot ciepły a pompa CWU niepotrzebnie ciagnie wode z kotła .
Czujnik za zaworem ma byc na rurze najlepiej jakies 0,5 m za zaworem Owiń te czujniki dobrze sreberkiem i zamątuj tak zeby dobrze przylegały cała powierzchnia do rury dodane 2017-12-03 14:28Czujnik masz za blisko zaworu ! |
|||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
Czujniki zabezpieczone szczelnie otulina do rur i ładnie przylegają. Zaraz zmienię położenie czujnika. Powrotu. Dopytam tylko żebym nie pomylił. Czujnik jak najbliżej króćca powrotu z co a nie z bojler tak?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie
zamątuj go w miejscu gdzie jest zsumowana woda powrotu Co i CWU , czyli najblizej krócca powrotu kotła , |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Ameno on ma 2 powroty.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
ma dwa wejscia powrotu do kotła ?
dodane 2017-12-03 14:42R U SURE ? |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Dokładnie. U mnie to samo widać co u niego, rzeczywiście pompa CWU idzie na stałe i powrót lekko niższy od temp. kotła.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Przecież to jest bez sensu ? to moze w ty kotle jest kapilara na czujnik powrotu ?
nie widzę sensu żeby do kotła wpadały dwa strumienie wody dodane 2017-12-03 14:50W dtr kotła z rysunku wynika że jest jeden króciec powrotu kotła , no ale to rysunek a dtr nie chce mi sie czytac , a kotła na oczy nie widziałem |
|||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
Tak są dwa osobne powroty. Nie łączą się w żadnym miejscu na zewnątrz pieca.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||