Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Jaką ustawić temperature spalin? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
ewela86
![]() |
dobra internet podłączony, tylko jak teraz udostępnić publicznie urządzenie?
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Nie dobierajcie ślepo wg m2. Jeśli już, to wg kubatury i nie zapominajcie o stratach na wentylacji.
|
|||
|
||||
artur1973
![]() |
simko1 napisał » 2017-12-14 18:49 Jaki wzór przyjąłeś? 100 W na mkw? To jeszcze z czasów gdzie nie było ociepleń. Teraz nowe domki, a takiego dotyczy temat sądząc po metrażu, potrzebują 50 W na mkw a nawet i mniej . Piszesz 38 kw na 250 mkw ocieplone ? Nieocieplone? Juz nie raz bardziej doświadczeni forumowicze pisali ZA MAŁO INFORMACJI. Każdy montuje co sobie tam uzna i nikt mu nie zabroni. dodane 2017-12-14 18:49Tylko potem płacz i zgrzytanie zębów bo piec mi pali 40 kg na dobę . ad1.taki właśnie wzór przyjmują producenci kotłów ad2.nie każdy mieszka w nowym domku ad3.dom z lat 70tych parter+dwa piętra ściany ocieplone 10cm jak poddasze nie wiem kolega nie zgrzyta bo mu pali akurat mało jak na tyle metrów a sam odnoszę się do artykułu który wyczytałem bodaj na ciepłowłaściwe.pl ważne też czym pali,ja sam jestem w fazie testów ![]() dodane 2017-12-15 15:15 gmaj22 napisał » 2017-12-15 12:27 Nie dobierajcie ślepo wg m2. Jeśli już, to wg kubatury i nie zapominajcie o stratach na wentylacji. ![]() dodane 2017-12-15 15:17 ewela86 napisał » 2017-12-15 11:48 w ustawieniach konta na esterownikidobra internet podłączony, tylko jak teraz udostępnić publicznie urządzenie? dodane 2017-12-15 15:17chyba dodane 2017-12-15 15:37 ewela86 napisał » 2017-12-15 11:48 dobra internet podłączony, tylko jak teraz udostępnić publicznie urządzenie? na esterowniki ,logowanie,moje konto, urządzenia i po prawej ikonka modyfikuji udostępnij |
|||
|
||||
ewela86
![]() |
dzięki za wskazówki
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Coraz lepiej to wygląda. A co dzieje się na palniku i w popielniku?
|
|||
|
||||
artur1973
![]() |
ewela86 napisał » 2017-12-18 09:49 dzięki za wskazówki ![]() ![]() ![]() schemat,ustawienia ,zaawansowane,okienko "podajnik"i czas do opróżnienia zasobnika -u mnie wchodzi tak z 10cm od sufitu 100kg ustawione mam czas do opróżnienia 400minut -kocioł 30kw |
|||
|
||||
Yusuf
![]() |
Widzę, że się trochę wątek rozmyl.
Vitis, poczytałem i sądzę mam super. Jak zapewne widać, zwiększyłem moc i temperatura zaczęła wyżej skakać. Wyraźnego skoku na węglu nie zauważyłem więc chyba jest ok. |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Ważne jest żebyś to Ty był zadowolony, żeby w domu było ciepło i piecyk działał jak najdłużej.
A jeśli chodzi o temperaturę spalin to każdy czujnik ma swoją charakterystykę i błąd pomiarowy przykładowo ostatnio kalibrowałem czujniki pieca jedną temperaturą 40st dwa z nich przeniosłem na 60st błąd pomiarowy pomiędzy nimi to około 5st. Sprawdziłem więc termometry i błąd około 1st. Morał z tego taki nie ważna temperatura ważne żeby w kominie było sucho i sadza/pył nie był palny wtedy można spać spokojnie. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||