Forum eSterownik.pl Pompy Grundfoss ALPHA 2 Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
DKo70
|
Witam.
Zakładam ten temat, aby wrócić uwagę na pompy grundfoss, które wg reklamy są niezawodne i proste w montażu. Otóż moja pompa Alpha 2L 25-40 180 zamontowana do grzania CWU włąśnie wyzionęła ducha. Przepracowała 4 lata bez 3 tygodni. Żenujące. Pompa pracowała cyklicznie. Załączała się 1-3 razy dziennie. 1 sezon pracowała non stop. No cóż, nie wszystko złoto co się świeci. Moja 2. pompa Alpha 2 AA 25-40 pracuje do dziś, ale pewnie dlatego, że prawie wcale nie jest załączana, bo okazało się, że grawitacja bardzo dobrze grzeje. Zrówka
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A co dokładnie padło w pompie ?
|
|||
|
||||
DKo70
|
Na razie nie wiem, bo padła dzisiaj. Świeci się, nie pompuje wody. Gdy załączę pompę CO to w pompie CWU przez 2-3 sekundy coś chrobocze.
|
|||
|
||||
Walter
|
Pompa alpha2 ma 5lat gwarancji nie wiem jak ta druga, zadzwoń do serwisu nic cię to nie kosztuje, warto spróbować. W alpha2 padała elektronika, (płytka) na gwarancji wymieniano całe pompy. Sam mam alpha2 od 6lat i na razie odpukać jest ok, przeżyła dwa razy zagotowanie wody na zasypowy. Druga to alpha2L ta pracuje ok rok krócej. Dobry serwis tych pomp jest w zabrzu, nie podam nazwy bo posądza mnie o krypto reklamę. Filtry sprawdzałeś czysciłeś ? Rozkreć pompę będziesz widział co z wirnikiem, jest o ile dobrze pamiętam śruby imbusowe.
|
|||
|
||||
DKo70
|
Alpha 2 AA na pewno ma 5 lat, ale alpha 2L teraz czytam, że 2 lata, chociaż byłem przekonany wcześniej, że ma 5.
Na pewno już jej nie kupię jeśli ma tylko 2 lata gwarancji. A można ją rozkręcić na gwarancji? |
|||
|
||||
Walter
|
Nie ma żadnych plomb, a to dlatego że chcąc zmienić ułożenie frontowego panelu musisz odkręcić i obrucić korpus wraz z panelem w wybranym kierunku, ja swoją rozebrałem z ciekawosci,
|
|||
|
||||
simko1
|
Kurcze mój grundfos ups 25-40 pracuje 11 lat - tyle ja pamiętam nie wiem ile wczesniej.
Teraz ja zdemontowalem i leży w szafce czeka na czarna godzinę. Zamiast niej pracuje ibo beta. Ciekawe jak długo pociągnie . |
|||
|
||||
DKo70
|
11 lat. Nic dziwnego. Kupiona jeszcze w czasach, gdy nie postarzano produktów.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Powiedziałbym że kupiona w czasach kiedy produkowano jeszcze porządne produkty
dodane 2017-11-27 22:06Te pompy nie lubią pracy cyklicznej i można je zajechać na własne życzenie. Nie pamiętam czy nawet nie jest to zapisane w "papierkach" |
|||
|
||||
DKo70
|
Jeśli nie mogą załączać się 1-3 razy dziennie to jest to porządny złom.
I nie powinny mieć takiej opcji. Tylko praca ciągła. |
|||
|
||||
karoka65
|
Dlatego montuję o połowę tańsze a na dodatek jak się "usmarka" nie mam problemu z serwisem.
Zakładam czy wysyłam nową a przedstawiciel bez zająknięcia wymienia mi zdefektowaną na nową. |
|||
|
||||
DKo70
|
Tańsze, ale też energooszczędne?
|
|||
|
||||
simko1
|
No moja ibo beta to energooszczędna elektroniczna. 7 W bierze . Grzeje cwu praca ciągła. Do najdroższych nie należy
bo z wysyłką 245 zł. Widziałem też tańsze. dodane 2017-11-28 05:46Nie brałem drogiej z tego samego powodu co Karoka. Ta się zepsuje to Przynajmniej nie będzie mi żal. |
|||
|
||||
DKo70
|
No ja tego złomu też już nie kupię.
Ciekawe ile dutków dam za naprawę. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
No moje Wilo wchodza w 3 rok. Zobaczymy ile pożyją. Jedne chodzą w pracy ciągłej na CO, inne cyklicznej cwu, solar.
|
|||
|
||||
DKo70
|
Na jakąś drogą już się nie skuszę. W przyszłym roku zakładam solary to pompka będzie o wiele żadziej pracować.
W obecnych czasach tańsza może być lepsza. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
No można i tak, jedni wolą chodzić w adasiach za 250 5 lat, a inni mają no name za 50 i mówią że co roku chodzą w nowych butach. Teoretycznie wychodzi na to samo. Trzeba by wiedzieć ile pchodzi ta tania a ile droga i zobaczyć różnice w zużyciu prądu. Zakładam że nie liczymy czasu i kosztów wymiany na nową w przypadku uszkodzenia.
|
|||
|
||||
DKo70
|
Energooszczędną 5W znalazłem za 250 pln.
4 lata to bardzo krótko. Pompa kosztowała 499 pln. |
|||
|
||||
anaana
|
||||
|
||||
Walter
|
Rozebraleś w końcu tą pompę? Nie rozbierzesz nie będziesz wiedział co z nią jest, proste. Widzę że kocioł cały czas pracuje więc w czym problem?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||