W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Zbyt duże spalanie ekogroszku. Subskrybuj
First pagePrevious page5 / 7Next pageLast page
2017-11-26 14:34
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
Szczerze to takiego cuda jeszcze nie widziałem , zeby był zrobiony bypass omijający 4d na powrocie z instalacji 
2017-11-26 14:39
  twalczak Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Tak zainstalował to fachowiec
dodane 2017-11-26 14:39Czy ten by pass to bardzo poważny problem 
2017-11-26 14:43
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
To przecież to jest niedorzeczne , 4d to punkt zmieszania , a u Ciebie tea rurka omija 4d 
Zobacz jak niska masz temp powrotu przez to .
Zmniejsz wiatr na mocy 12 kW o 2 % i daj 4 podania  a na mocy 20kW zostaw tak jak jest .
czas reakcji  zaworu 4d daj jakies 30s , a nie 10s
dodane 2017-11-26 14:42ochrona powrotu daj pompa CWU ( temp wody bojlera może zblizć sie do temp kotła ), i ustaw min temp powrotu na jakies 42* , na kotle ustaw 60* 
dodane 2017-11-26 14:43
twalczak napisał » 2017-11-26 14:39
Tak zainstalował to fachowiec
dodane 2017-11-26 14:39Czy ten by pass to bardzo poważny problem 



No pomyśl sobie na chłopski rozum , woda powracająca z instalacji zamiast meszać sie w zaworze 4d , omija go i wraca do kotła prosto , przeciez to jakis absurd 
2017-11-26 14:44
  twalczak Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Już działam z tym kiedyś prawdziwe efekty i Panu o nich napisać? 
2017-11-26 14:46
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
Pompy tez mogą pracować niezależnie przeciez sterownik obsługuje  dwa obwody , tą drugą pompę możesz dać jako obwód CO2 , jedyne co to temp bedzie zawsze taka jaka poda 4d 
dodane 2017-11-26 14:46pomniejsz te zdjecia i wrzuc na forum niech inni popatrza 
2017-11-26 14:50
  twalczak Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Ustawienia zmienione co mam obserwować i na co szczególnie zwracać uwagę? 
dodane 2017-11-26 14:50Okej spróbuję je pomniejszyc i dodać wieczorem lub jutro
2017-11-26 15:19
  bodziasty Posts: 1874 Ostrzeżenie: 0
Tomka - twalczak instalacja






lub w pełnej rozdzielczości >>>tutaj<<<
2017-11-26 16:10
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
 Kto Ci zamontował pompę i filtr bezpośrednio nad gniazdkami elektrycznymi??? Kolego, wyłącz tą pompę z gniazda sterownika i zamknij zawór za nią.  I tak jest dublowana przez pompę za zaworem 4D. I przenieś to korytko z przewodem do góry nad pompy. Minimum 0,5 m od najbliższej armatury, żeby w zgodzie z przepisami być.
Miejsca pełno między zasobnikiem a grzejnikiem, a wszystko na siłę wciśnięte nad/za kocioł.
2017-11-26 16:27
  twalczak Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Instalacja elektryczna to moja robota oczywiście to przerobię będę wieczorem na forum to poczytam wszystko dokładniej ale dziękuję za opinie i pomoc
2017-11-26 16:37
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 ta pompa nad gnazdem to jest do ladowania CWU przciez  , to jest osobny obwód , gdzie ty tam widzisz dublowanie pomp ?
dodane 2017-11-26 16:32Tomek a gdzie Ty masz bojler ? gdzie ta rura za pompą CWU skręca ?
dodane 2017-11-26 16:36podnieś min. temp powrotu do 50* bo sie robi zygzak na temp powrotu i temp. za zaworem , i daj jedno podanie więcej na 20kW bo widac ze on sie ciezko zbiera 
dodane 2017-11-26 16:37Gmaj22 lepiej zobacz na ta bypass , omijający zawór 4d na powrocie 
2017-11-26 16:41
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
To za tą pompą zakręca rura w ścianę?? Ja tam widzę, że łączy się z zasilaniem do grzejnika... Może cień jakiś? Tak czy owak zasilanie elektr. do przerobienia.
2017-11-26 17:04
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
No własnie nie łączy sie z zasilaniem grzejnika , za pompa jest kolano i rura albo idzie w ścianę idzie gdzies za pompą.
Instalacja to bym tego nie nazwał zwyczajny przedłużacz w   rynience na scianie 5 min i przeniesione , bardziej skupiłbym się nad wywaleniem tego bypassa z obwodu 4d , bo teraz ten jego 4d (nie dosc ze na małych przekrojach) to  działa jak 3d 
2017-11-26 17:32
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
Widziałem już takie bajpasy. Podejrzewam, że tutaj jego rolą miało być dogrzanie powrotu w sytuacji, kiedy zawór 4D jest "zamknięty" i pompa "obraca" wodę w dużym obiegu, zaś średnice małego są zbyt małe albo/i zbyt dużo "zakrętów", aby wymusić grawitacyjne dogrzewanie powrotu. Wtedy woda z powrotu omija niejako mieszacz. Tylko, że sens miałoby, gdyby ten bajpas był z zasilania za pompą do powrotu z 4D, przed schłodzeniem tej wody w grzejnikach.
 I tak pewnie miało być...  
2017-11-28 09:16
  twalczak Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Do godziny będę w domu i odpowiem na wszystkie pytania a bojler mam za scianą
dodane 2017-11-26 18:30Zmieniłem min. Temp. Powrotu na 50 a ta rura za cwu skręca do bojler czy nadal mam wyłączyć pompę i zamknąć zawór? Jeśli tak to który? 
dodane 2017-11-26 18:47Na chwilę obecną widzę że temperatura cwu która jest zadania na 52 stopnie jest bliska 55 stopni czy to coś groźnego? 
dodane 2017-11-26 18:49I na wyświetlaczu kotła widać że pompa cwu pracuje nadal pomimo osiągnięcia zadanej temperatury. 
dodane 2017-11-28 09:16Witam, na dzień dzisiejszy piec chodzi jak Marzenie cały czas temp 60st spala mniej opału, boli mnie tylko wysoka temp. Na bojlerze i dziennie pełny popielnik niedopałków no ale chyba tak musi być. Dzięki ogromne dla Kolegi Ameno25 jak i gmaj22 jak widać to bardzo dobrzy fachowy, jeszcze raz Wam dziękuję. Mam ostatnie pytanie ponieważ nikt mi na nie nie odpowiedział. Podaję przykład: piec pracuje w trybie auto. Nagle dochodzi do braku zasilania np. Na 4 godziny. Po wznowieniu dostawy prądu piec się włącza ale niema już ognia i w moim przekonaniu podaję dalej groszek do paleniska co skutkuje wysypaniem się go do popełnia. Czy mam rację? Czy może jednak jest coś jakieś zabezpieczenie że nie poda tego paliwa ponieważ wykryje że niema tam już ognia. Proszę o odpowiedź. 
2017-11-30 09:06
  proknet Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Witam
Wracam z tematem zbyt dużego spalania...
Po radach szacownych kolegów - ustabilizowałem pracę pieca. Jak sprawdzicie ostatni tydzień,  to wykresy wydają się w porządku, ale, ale, ale spalanie mi wzrosło.
Panowie zerknijcie jeszcze raz swoimi cennymi oczyma na moje ustawienia - teraz piec przepala prawie worek na dobę.
Będę wdzięczny.
2017-11-30 09:36
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Co się dziwisz. Przecież masz dom 240m. Ja mam 140 i teraz bierze ok. 15kg
Czy na podłogówce w domu masz 28,7 stopnia?
Możesz spróbować tak jak ja mam, temp pieca 58, powrotu 45, cwu 52 i skręć tą temperaturę w domu z 28 stopni. Saunę robisz to musi brać węgiel.
Pompa cyrkulacyjna chodząca cały  czas a nie cyklicznie też zwiększa spalanie bo ciągnie cw z zasobnika.
2017-11-30 10:22
  proknet Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Hej, temperatury pieca nie ustawię na 58 ponieważ grzeje CWU na 60 stopni -lubię gorącą wodę.
Podłogówka jest miło ciepłai, zależy jeszcze w którym miejscu bo mam panele i płytki.
I trochę to dziwne - bo w sterowniku mam ustawioną temperaturę na 25 stopni a pokazuje 28stopni - czemu?.
Jeżeli chodzi o pompę cyrkulacyjną - to miałem ustawiony programator - ale ona u mnie chroni powrót - więc wyłączyłem programator - dzięki temu uzyskałem wyższą temperaturę powrotu.
I teraz pytanie - lepsza wyższą temperatura powrotu czy lepiej ustawić programator na CWU?
Fakt, że przed ostatnimi zmianami palił mniej - ale ponoć temperatura powrotu jest ważna dla układu.
Ta sobie przypominam, że miałem ustawione programatory na:
temp pieca - w nocy spadała
temp podłogówki - w nocy spadała
temperaturę CWU - w nocy spadała
i wtedy palił mniej - ok 19kg/dobę
Tylko to nie logiczne - przy programatorze najpierw grzeje, potem wystudza i znów daje w palnik żeby dogrzać - wówczas wykresy szaleją powinien palić więc - a widać pali mniej.
To jak to w końcu jest?



2017-11-30 11:43
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
A jak regulujesz temperaturę podłogówki? Mieszasz z chłodniejszą wodą z powrotu i dajesz w podłogę 32stopnie? 
Jak dajesz cały czas gorąca bez przerwy to temp rośnie bo pompa nie wyłącza się.
Musiałbyś ustawić zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia.
A nie możesz chronić powrotu pompą cwu a cyrkulacyjną dać na pracę cykliczną? Chyba to lepsze rozwiązanie.
Dasz na piecu 65 na cwu 60 i powrót na 45.
Pracą cykliczną nie chronisz powrotu.



2017-11-30 12:44
  proknet Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Wiesz co ja już sam nie wiem - coś namieszałem - dziś zrobię zdjęcie i wstawię tutaj, już mi się te pompy mieszają.
Dopiero się tego uczę...
Ale na ochronę powrotu mam jednak ustawioną pompę CWU.
2017-12-04 16:17
  mily1234 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich mam dom 120 m2 na podłodze styropian 15 sciany styropian 15 grafit dach piana a kocioł pali mi ok 17kg na dobe temp wewnatrz ok 23   kocioł pracuje w grupowym i ma 43% nadmuch jak mu zmniejsze nadmuch to nie wchodzi na zadana temperature jak znów zwieksze to wchodzi tylko robia sie spieki po scisnieciu sie rozpadaja i pali 17kg 
First pagePrevious page5 / 7Next pageLast page
Users on-line: janekpalka