Forum eCoal.pl v3.5 Zbyt duże spalanie ekogroszku. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
gmaj22
![]() |
Jesli 4D ma chronić powrót i jako tako pilnować temperatury na grzejniki, to najlepiej jeśli temperatura na kotle jest co najmniej 15-20 stopni wyższa niż temp. powrotu.
|
|||
|
||||
downhill
![]() |
gmaj22 napisał » 2017-11-23 16:07 Jesli 4D ma chronić powrót i jako tako pilnować temperatury na grzejniki, to najlepiej jeśli temperatura na kotle jest co najmniej 15-20 stopni wyższa niż temp. powrotu. jakie są przeciwskazania/minusy trzymania tej różnicy temperatur w przedziale 3-6*C? dzieje się coś złego?albo co dzieje się dobrego kiedy ta różnica wynosi 15-20? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Miało być 15-20 stopni wyższa na kotle niż za zaworem.
![]() |
|||
|
||||
MajerM
![]() |
Downhill, a napisz mi ile spalasz rocznie czy na sezon zimowy i na jaki dom?
U mnie nie ma zaworu, reguluje tylko na termoparami na grzejnikach, ale różnica temperatur była zawsze około 5-7st. Co do zmian temperatury w tryb "nocny" to ustawienie wprowadziłem dopiero niedawno, w poprzednim roku było stałe 65st i spalił 5t na jakieś 7miesięcy. |
|||
|
||||
wuwok
![]() |
MajerM ile spaliłeś węgla??? jaki to domek,opisz....coś dużo węgla ci chyba idzie.
|
|||
|
||||
MajerM
![]() |
Też tak myślę dlatego podpytuję co zrobić, aby zmniejszyć spalanie.Opisywałem kilka postów wcześniej mój dom i spalanie w ostatnich latach. https://esterownik.pl/forum/posty,3894/zbyt-duze-spalanie-ekogroszku?m=112168#112168 Aha chwilowo przestawiłem trochę parametry, żeby sprawdzić ustawienia od "sąsiada" Ameno25. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Takie bezkrytyczne kopiowanie ustawień nie wróży niczego dobrego.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
dokładnie , zwłaszcza że zapewne palisz innym opałem i masz inna instalacje
|
|||
|
||||
MajerM
![]() |
Racja, racja
![]() Już na wykresie widzę, że zmieniła się ilość postojów pieca. Teraz wygląda jakby cały czas grzał. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Tu trzeba wyjść od podstawowych rzeczy: jeśli pompa/-y w jakimś czasie wyciągają z kotła określoną ilość wody o temp. np. 50 C i zwracają do kotła taką samą ilość o temp. 40 C, to kocioł musi być w stanie z nawiązką taką ilość wody w takim samym czasie podgrzać. Jeśli będzie miał zbyt małą pojemność wodną albo/i moc - będzie się męczył. Jak zbyt dużą-będzie się odstawiał i kisił opał.
|
|||
|
||||
downhill
![]() |
Spalam aktualnie 25kg retopalu 24-26MJ dziennie przy dużych mrozach może pójdzie to w górę o 2-3kg(tak było w zeszłym roku ale teraz mam 7nowych 3szybowych okien)
Dom 220m lata 80te 42cm muru(cegła ,pustka powietrzna, pustak) 0cm ocieplenia 60%okien dwu szybowych 40%okien trzy szybowych 1/3 stropu na wełnie 30cm 039 reszta styropian 5tka i 30cm trocin |
|||
|
||||
twalczak
![]() |
Witam, mam podobny problem jak kolega od miesiąca posiadam pięć Ogniwo eko plus m 26kw spała ogromną ilość ekogroszku, nie wszystko dopala mój ostatni wynik to 24 listopada zapaliłem piec z pełnym podajnikiem (150kg) opału z kopalni Silesia dziś zostało 30%, długo dochodzi do temperatury zadanej, proszę o pomoc fachowców z forum o dobór ustawień. Mój dom to ok 280mk nieocieplony ściany dość grube ok 50cm i poddasze 25 cm bez ocieplenia strop ocieplony pianką poliuretanową pięć udostępniony pod nazwą kotłownia Tomek. Pozdrawiam
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
12kW - podajesz w jednej grupie 0,055kg wegla i dmuchasz na to 40% mocą dmuchawy
20kW -podajesz w jednej grupie 0,133kg węgla i dmuchasz na to 41% mocą dmuchawy podajesz z wiekszą mocą ponad 50% wegla a dmuchasz zaledwie 1% wiecej |
|||
|
||||
twalczak
![]() |
Zawór ma 4d a do tego 2 pompy co i jedna cwu te dwie są podłączone jako jedna tak podłączył fachowiec a co do nastawów to zmieniam metodą prób i błędów
dodane 2017-11-26 13:46Ameno25 napisz proszę co robię źle bo jak tak dalej pójdzie to będę chodził z pustym portfelem ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Słuchaj na dom 280mkw na dodatek nie docieplony , to Ty nie spodziewaj sie cudów i spalania na poziomie 20kg , bo to nie jest moim zdaniem osiągalne .
Napisz coś więcej , jaką masz instalacje , ile grzejników , podłogówki , itp dodane 2017-11-26 13:54Zróbmy tak Opisz dokładnie instalacje , tak aby schemat wyglądał tak jak jest w rzeczywistosci w Twojej kotłowni . Możesz też recznie namalować schemat kotłowni , jak te pompy sa podłoczone , kierunki przepływu itp |
|||
|
||||
twalczak
![]() |
Okej co konkretnie potrzeba wiedzieć o mojej instalacji grzejników w domu mam 15 sztuk plus jeden łazienkowy (drabinka) i pomieszczenie 30m2 ogrzewane podłogówką
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
PS . na post typu " pomocy piec mi duzo spala eko ...." nikomu sie nie chce odpisywać nie ma danych nie ma pomocy
dodane 2017-11-26 13:56Musisz podać , czy grzejniki maja termostaty , za co odpowiada 4d , jak obnizasz temp na podłogówke |
|||
|
||||
twalczak
![]() |
Pompy mam dwie na powrotach jedna na piwnice, parter i piętro jedna na poddasze plus jedna na cwu. Pompy są elektroniczne pierwsza idzie na biegu 1 a ta druga na poddasze na 2 ponieważ na pierwszym biegu nie chodziła podłogówka
dodane 2017-11-26 14:02Wszystkie grzejniki mają termostaty ustawione na 2 w skali do 5 a podłogówka ma zawór RTL na powrocie ustawiony na 50 stopni dodane 2017-11-26 14:04Zawór 4d miesza mi wodę z tego co wiem, wybacz ale jestem laikiem w tych sprawach. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Opisz dokładnie instalcje , jak te obiegi CO sa rozdzielone , maja osobne rozdzielacze ? zasilone są z zawor 4d ?
opisz to jakos tak jak to wygląda w kotłowni lub zrob zdjecia |
|||
|
||||
twalczak
![]() |
Idę cyknąć fotkę izaraz ją podeślę
dodane 2017-11-26 14:13Zdjęcia mam zbyt duże taki komunikat mam z forum mogę je jakoś wysłać Tobie na maila? dodane 2017-11-26 14:30Fotki dotarły? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||