Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Propozycja zmian Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
2017-12-17 02:06
  adam3773 Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
Bardzo proszę o tryb wakacyjny/ zimowisko 
2017-12-17 11:05
  minertu Posts: 1974 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
bigesdiges napisał » 2017-12-05 10:34
Witam, czy jest możliwość uwzględnienia ręcznego sterowania zaworem 4D w trybie ecoal? Np. ustawienie go na mieszanie 50% i żeby puszczał na grzejnik to co wyjdzie a nie zadaną temp. Mam na grzejnikach termiki, sprawa wygląda tak, że jak się zamkną to zawór dochodzi do 10% zmniejszając temp, piec nie dogrzewa, później się coś otworzy i temp w obiegu spada, zawór się  otwiera ale piec nie ma zapasu nagrzanej wody, zawór otwiera się prawie na 100%, temp powrotu spada, piec z zadanej spada o 10 stopni i grzeje na 20kW zamiast lekko pykać.  Lepiej gdyby pracował i ustawić sobie stałą mieszania i regulować na pokojach termikiem. Wiem, że mogę wyłączyć w CO zawór 4D, ale wtedy tracę informację o temp za zaworem i możliwość sterowania siłownikiem nawet w trybie ręcznym.
Możliwe , że będzie taka opcja. Obecnie jest w fazie testów. Co prawda na sterowniku Pello ale to nie ma znaczenia. Moja instalacja ma dużo wody i otwarcie nawet 100% bardzo ją destabilizuje. Na tę chwilę u mnie otwarcie max jest ustawione na 35%
2017-12-19 23:26
  nemesis-17 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Proszę o zwiększenie limitu pokoi do 30 sztuk.
2018-03-22 10:15
  Michal_T Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
minertu napisał » 2017-12-17 11:05
bigesdiges napisał » 2017-12-05 10:34
Witam, czy jest możliwość uwzględnienia ręcznego sterowania zaworem 4D w trybie ecoal? Np. ustawienie go na mieszanie 50% i żeby puszczał na grzejnik to co wyjdzie a nie zadaną temp. Mam na grzejnikach termiki, sprawa wygląda tak, że jak się zamkną to zawór dochodzi do 10% zmniejszając temp, piec nie dogrzewa, później się coś otworzy i temp w obiegu spada, zawór się  otwiera ale piec nie ma zapasu nagrzanej wody, zawór otwiera się prawie na 100%, temp powrotu spada, piec z zadanej spada o 10 stopni i grzeje na 20kW zamiast lekko pykać.  Lepiej gdyby pracował i ustawić sobie stałą mieszania i regulować na pokojach termikiem. Wiem, że mogę wyłączyć w CO zawór 4D, ale wtedy tracę informację o temp za zaworem i możliwość sterowania siłownikiem nawet w trybie ręcznym.
Możliwe , że będzie taka opcja. Obecnie jest w fazie testów. Co prawda na sterowniku Pello ale to nie ma znaczenia. Moja instalacja ma dużo wody i otwarcie nawet 100% bardzo ją destabilizuje. Na tę chwilę u mnie otwarcie max jest ustawione na 35%


Jak tam wyniki testów. Jestem ciekaw terminu wprowadzenia tego rozwiązania.
2018-11-25 16:24
  energotop Posts: 64 Ostrzeżenie: 0
Napisać nie zaszkodzi... Przy załączonej opcji FUNKCJA POMPY DODATKOWEJ>POMPA MIESZAJĄCA przy załączeniu się pompy CWU do grzania CWU wydaję mi się że praca pompy mieszającej jest bezzasadna. Oczywiście dotyczy to kotłów z dwoma króćcami powrotu. 
2020-11-19 10:45
  Michal_T Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Michal_T napisał » 2018-03-22 10:15
minertu napisał » 2017-12-17 11:05
bigesdiges napisał » 2017-12-05 10:34
Witam, czy jest możliwość uwzględnienia ręcznego sterowania zaworem 4D w trybie ecoal? Np. ustawienie go na mieszanie 50% i żeby puszczał na grzejnik to co wyjdzie a nie zadaną temp. Mam na grzejnikach termiki, sprawa wygląda tak, że jak się zamkną to zawór dochodzi do 10% zmniejszając temp, piec nie dogrzewa, później się coś otworzy i temp w obiegu spada, zawór się  otwiera ale piec nie ma zapasu nagrzanej wody, zawór otwiera się prawie na 100%, temp powrotu spada, piec z zadanej spada o 10 stopni i grzeje na 20kW zamiast lekko pykać.  Lepiej gdyby pracował i ustawić sobie stałą mieszania i regulować na pokojach termikiem. Wiem, że mogę wyłączyć w CO zawór 4D, ale wtedy tracę informację o temp za zaworem i możliwość sterowania siłownikiem nawet w trybie ręcznym.
Możliwe , że będzie taka opcja. Obecnie jest w fazie testów. Co prawda na sterowniku Pello ale to nie ma znaczenia. Moja instalacja ma dużo wody i otwarcie nawet 100% bardzo ją destabilizuje. Na tę chwilę u mnie otwarcie max jest ustawione na 35%


Jak tam wyniki testów. Jestem ciekaw terminu wprowadzenia tego rozwiązania.



Jak tam testy po dwóch latach? Coś wiadomo? Nadal to rozwiązanie mnie interesuje.
2020-12-10 20:46
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
A czy jest jakiś sposób aby mieć podgląd na temperaturę wewnętrzną (główny czujnik wewnętrzny) aby ładnie się ona wyświetlała w aplikacji, czy nawet na stronce na schemacie (na grafice grzejnika)? Wyświetla się to jedynie wtedy, kiedy jako typ obwodu wybiorę pompa CO + zawór 4D + regulator pokojowy jednak nie działa to wtedy tak jak bym chciał. Typ obwodu mam ustawiony jako pompa CO + zawór 4D i temperaturę wewnętrzną reguluję sobie zmieniając pozycje zaworu 3D chociażby obniżając na noc temperaturę za zaworem o 4 stopnie. W pierwszym przypadku nie jest to niestety możliwe. Pomijam sprawdzanie temperatury wewnętrznej w ustawieniach kalibracji bo to mało praktycznie
2020-12-10 20:57
  karoka65 Posts: 3089 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Temperatura wewnętrzna wyświetla się na schemacie wtedy jak aktywujesz czujnik wewnętrzny, jeśli nie aktywujesz podglądu nie będzie.
Ty chcesz tym czujnikiem włączać i wyłączać pompę po dogrzaniu pomieszczenia czy tylko widzieć temperaturę?
2020-12-10 21:40
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Chcę tylko widzieć temperaturę Według mnie to dosyć istotne bez względu na to czy w układzie wybiorę sobie regulator pogodowy czy też nie. Ja temp wewnętrzną reguluje sobie zaworem 3D, pompa ma cały czas chodzić.
2020-12-10 22:14
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
To ustaw to tak jak Ci sugerował @karoka65 aktywuj czujnik temp.wew.


Temp.obżoną za zaworem 4D ustaw na 0st  

2020-12-10 22:59
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Tylko wtedy niewiele mi to daje Bo przy ciągłej pracy pompy temperatura w mieszkaniu tak na prawdę i tak się nie obniża (zresztą przy obniżeniu temp za zaworem o 4 stopnie również bo temp spadnie mi o max 0,5 stopnia). Ale obniżając temp za zaworem znacznie spada spalanie. Przy dodanym regulatorze pokojowym nigdy nie udało mi się tego uzyskać
2020-12-10 23:37
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Stary widzę, że czegoś nie rozumiesz. Żeby mieć widoczną temp.wew.musisz mieć tak j/w czyli dodany reg.pokojowy. Programator temp.wew to inna bajka ja się tym nie bawię ustawiłem jedną temp.w domu i tego pilnuje mi zawór 4D, podobnie jak u Ciebie 3D dobierz za zaworem taką temp żeby osiągnąć zadaną wew. potem ją delikatnie skoryguj temp. obniżoną za zaworem np. 2st, to wszystko na ten temat.  
2020-12-10 23:44
  swp_minkowskie Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Witam
i proponuje dodac do wykresow (podobnie jak jest zrealizowana pozycja zaworu 4d) moc dmuchawy [%] dla trybu automatycznego.
Pozdrawiam wszystkich Panstwa i zycze wesolyc Swiat. 
Przede wszystkim zdrowych!
2020-12-10 23:54
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0

leON22 rozumiem doskonale Tylko dziwne jest to, że mam czujnik wewnętrzny z którego można odczytać temperaturę (w ustawieniach kalibracji) ale jeśli nie jest on dodany do obwodu to nie mogę mieć widocznej tej temperatury Dla mnie rozwiązanie co najmniej dziwne. Skoro czujnik jest to czy korzystam z jednego rozwiązania czy drugiego temperatura w pomieszczeniu powinna być widoczna
Ja właśnie od 3 lat reguluje temperaturę wewnętrzną poprzez zawór 3D bo jest to dla mnie najwygodniejsze. Tylko fajnie by było podejść do tabletu wiszącego na ścianie, spojrzeć sobie na okno aplikacji i zobaczyć jaka jest aktualnie temperatura Tak więc przydałoby się jakieś dodatkowe okienko w aplikacji, które ją wyświetli nawet jeśli regulator pokojowy jest wykluczony z typu układu.
2020-12-12 04:17
  naczelnik Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Pytanie jak ustawić aby była widoczna temp. na schemacie jeżeli są zamontowane głowice radiowe + czujnik radiowy? też fajnie by było widzieć temp.na schemacie.  
2020-12-12 11:09
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Tak j/w, możesz widzieć musisz dodać czujnik do obwodów CO1 - > Pompa +zawór 4D + reg. pokojowy, obwód CO2 - > Pompa + reg. pokojowy  
2020-12-12 13:54
  karoka65 Posts: 3089 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Myślę że nie o to mu chodziło. Nie pisz to co wiesz a o tym o co pytają.
Naczelnik do głowic jest inna apka a jeśli chcesz podejrzeć na schemacie w kompie to masz to w zakładce Pokoje.
2020-12-12 14:47
  Ameno25 Posts: 2743 Ostrzeżenie: 0
Na schemacie jest widczna  tylko temp. z jednej głowicy tej która sobie przypiszesz jako główna do obwodu CO , tak jak karoka napisał jak chcesz zobaczyć wszystkie głowice musisz wejść do zakładki "pokoje "
Może kiedys bedzie schemat , ze za 4 D bedzie widoczny rozdzielacz , a za nim poszczególne pokoje 
2020-12-12 15:40
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
Wiesław, nie obraź się ale to Ty piszesz o czymś o co nie pytają  
 
naczelnik napisał » 2020-12-12 04:17
Pytanie jak ustawić aby była widoczna temp. na schemacie...

To, że jest widoczna w Pokojach, to chyba każdy wie, kto instalował czujniki i głowice bezprzewodowe  
2020-12-12 17:38
  DawidGronclo Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Prosiłbym o dodanie powiadomienia email, że kończy się opał, np. przy 10% pozostałego opału lub parametr definiowalny w ustawieniach.
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
Users on-line: