Forum bruli.pl v3.5 Varmo 2017 - czy już ktoś pali ?? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 22Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
karoka65
![]() |
Moje 60kg jeszcze się pali, jutro około 12.30 minie 4-ta doba w różnych trybach, grupowe na dwóch mocach 8/12, doba w automacie, trzecia doba w grupowym 8/8 przy 4 podaniach, dzisiaj przed wieczorem 5 podań bo ślamazarzył się nad ranem jak głowice się pootwierały a mróz między -7 do -8 stopni.
dodane 2018-02-23 22:15Podsumowując: po pierwsze zwracam honor i przepraszam kolegę renekm za to że naskoczyłem na niego w sprawie Varmo. Podane prze ze mnie przypadki dotyczyły starego Varmo. Paliwo jest obecnie ok, pewne jest że będzie suche, doważone, ma deklarowana kaloryczność i ma popiół ok. Dopisze się do opinii kolegi kolegi Kobra64, tutaj Pink01. Zasypałem 4 worki po 15kg w poniedziałek około 12,30, tak gdzieś pellet doszedł do palnika, skończył się dzisiaj około 22-ej także można sobie policzyć. Według kalibracji wychodzi dużo niższa wartość podawania paliwa na 1 minutę. Na palniku Batory i moim eko groszku wychodziło 0,244, przy Varmo aż dziw ale wyszło 0,1333, chciałem to zrobić dość dokładnie żeby zostało na przyszłość ![]() Znaczy mam już zamówioną "lufę" i zamierzam tym pohandlować ![]() Proszę nie wysyłać zapytań na PW, po ile itd. bo raczej nie będę sprzedawał wysyłkowo a tylko z placu i dowozem swoim transportem po cenie paliwa. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dopracowane.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
U mnie też pali sie dobrze. Jeszcze nie kalibrowałem przesypu. Zmieniłem trochę na pałę z 5,2 g/sek na 2,8 g/s. Mam "zmniejszony" średni palnik Ekoenergii.
Tutaj można zobaczyć, jak to wygląda - na palniku jeszcze groszek z PGG. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Palniki mamy podobne. Koronę sam wierciłeś, czy na gotowcu, ino z wkładką jedziesz ?
Fajnie Ci to chodzi. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Na oryginalnym gotowcu wierconym z RBRa. Żadnych szcelin czy nacięć. Istotne jest, żeby zostawić niewielką szczelinę między wkładką a koroną umożliwiającą lekki nadmuch i dopalanie po zmniejszonej części palnika.
Przy okazji: jak zwiększacie dla Varmo podawanie w automacie? Zostawiacie bez zmian, dobierając jedynie nadmuch, czy zmieniacie typ kotła na większą moc niż jest w rzeczywistości? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie bardzo wiem co Ci napisać, mój sam decyduje co z mocą. Podłożyłem tylko paliwa o 1sec i sobie gada. Aaa... i włączyłem "ABS"
![]() Poznajesz tę mordę ? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Poznaję...fajna kotka
![]() Podobnie jak mój: podaję kaloryczność, przesyp i moc maksymalną, z jaką ma pracować oraz korektę powietrza- resztę sam sobie dobiera. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
gmaj22 napisał » 2018-02-25 18:52 Grzesiek, teraz do mnie dotarło, że cosik mi nie pasuje w tym poście. Ja musiałem wkład porządnie uszczelnić, bo nie wiedzieć czemu kopcił z tej strony, gdzieś z głębin. Możesz rozwinąć temat ?Istotne jest, żeby zostawić niewielką szczelinę między wkładką a koroną umożliwiającą lekki nadmuch i dopalanie po zmniejszonej części palnika. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Może inaczej: szczelina pojawia się samoistnie, bo wkładka prosta, korona zaś zaokrąglona. Nie zalepiałem szczeliny, bo uznałem, że może nie dopalać z tej strony i wywalać niedopał. Zauważyłem jednak, że kiedy palnik spokojnie pracuje, to płomień z jednej strony wyrażnie wychyla się w stronę szczeliny i "oblizuje" górną część wkładki. Tłumaczę to tym, że "ciepłe" zmierza ku "chłodnemu". Bardzo możliwe, że może wtedy przykopcić. Obecnie z tej strony dodatkowo leży pasek płytki szamotowej.
Czy u Ciebie, mimo doszczelnienia, dopala od przysłoniętej strony palnika? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dzięki Grześ za wyjaśnienia. U mnie po uszczelnieniu elegancko dopala (mam nadzieję, że na filmie jest to widoczne), a dym się już nigdy nie pojawił. Tak to mam poskładane już czwarty rok, i gada. Choć bałem się, że będzie trzeba stale poprawiać, bo rozszerzalność materiałów różna.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
W takim razie jutro to sprawdzę. Wystudzę trochę palnik, przedmucham i uszczelnię. Nawet jak się wykruszy, to będzie czas na obserwację. Dzięki za info.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Uszczelnienie od góry nic nie dawało, musiałem wkleić wkład na zdjętej koronie... a tego chyba nie będziesz miał ochoty robić. Tak czy inaczej daj info.
|
|||
|
||||
renekm
![]() |
A to ciekawe jak temat się rozrósł
![]() Ja powiem szczerze, że paliłem VARMO nieprzerwanie od Listopada 2017 do zeszłego Poniedziałku gdzie dokonałem "zdrady" tego paliwa na rzecz Skarbka Piekary (najlepszego węgla jakim paliłem). A dlaczego ? Z dwóch powodów. Pierwszym powodem był fakt, że jak pojawiły się mrozy tak do -10 to zauważyłem, że piec potrafi długo chodzić bez odstawiania się. Podniesienie ilości powtórzeń trochę poprawiło sytuację, jednocześnie zaczęło mi się wydawać, że bardzo dużo Varmo schodzi z zasobnika (dużo większe zużycie). Do tego doszedł drugi powód. Mianowicie taki, że w zeszły Poniedziałek byłem przypadkowo dosyć blisko jednego z większych składów w okolicy (Mervex Bielsko-Biała) gdzie mają bardzo dobre ceny opału i zdecydowałem się na zakup Skarbka. I to oczywiście był dobry wybór bo węgiel jest mocny, popiołu bardzo mało czyli jak to przystało na najlepszy eko dostępny u nas w kraju. Do Varmo wrócę zapewne za tydzień jak mrozy miną. Bardzo dużą zaletą dla mnie jest fakt, że skład gdzie go sprzedają jest kilkaset metrów od mojego miejsca pracy i w zasadzie co tydzień kupowałem po kilka worków przy okazji. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
vmilo napisał » 2018-02-25 20:49 Uszczelnienie od góry nic nie dawało, musiałem wkleić wkład na zdjętej koronie... a tego chyba nie będziesz miał ochoty robić. Tak czy inaczej daj info. Ty to dobrze wiesz, jak mnie zmobilizować ![]() ![]() Napisz dokładniej: przy ściągniętej koronie, dokleiłeś wkładkę do korony czy do korpusu palnika? Domyślam się, że chodziło o koronę. Przy okazji, skoro pojawił się znów @renekm: przyznam, że również na samym początku trochę kpiąco naskoczyłem na niego w sprawie Varmo. Moja opinia oparta była na wczesniejszych wpisach użytkowników majacych problemy w wcześniejszą "edycją" tego paliwa. Teraz, sam już paląc Varmo, przyznaję, że nie zauważyłem u siebie żadnych negatywnych skutków jego stosowania. Temperatura podajnika wzrosła zaledwie o kilka stopni, na samozapłon nic się absolutnie nie zanosi. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Do korony przymocowałem. Mam to z metalu zrobione.
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
Varmo zasypany, dopiero jutro coś można wydedukować.
Do dwóch zasobników weszło po 80kg ☹️☹️☹️ malutko w porównaniu z ekogroszkiem 160kg, a było dosypywane po 140 a w drugim 120. Pal sześć, jeśli nie trzeba będzie wybierać popiołu po 140kg to jeszcze. Na poprzednim ekogroszku raz na 7-8 dni, sypanie i popiół. dodane 2018-02-26 23:22Vmilo pozdrowienia dla Pszczyny 🙃👍 |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Popiołu malutko.. a i przesyp ustawisz dużo niższy. Pokaż jak to idzie na SM.
|
|||
|
||||
renekm
![]() |
Nieoczekiwanie u mnie od wczoraj również Varmo na palniku. Jednak miałem rację z tymi swoimi spostrzeżeniami. U mnie przy tych mrozach ten opał wypada dosyć słabo. Musiałem ustawić w grupowym moc 20kW i 9 potwierdzeń bo na 16kW i 9 powtórzeniach piec długo osiągał zadaną temperaturę. Teraz jakoś to idzie ale jeszcze nie tak jak na Piekarach. Dlatego coś w tej kaloryczności jest nie tak. Skarbek Piekary radził sobie u mnie na mrozach -25 w zeszłym roku przy 12/16kW - 4 powtórzenia.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ale że co, varmo ma małą moc ? Dmuchnij mu, to zmienisz zdanie
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Dałem dwa worki testowe dałem instalatorowi i wczoraj musiałem dosypać wiadro groszku.
Dzisiaj dojechała cała "lufa" Varmo i chyba dochodzi już do planika ![]() Kuźwa 1/3 wiaty zastawiona bo spiętrować się nie dało, za wysokie paleciska. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 22Następna stronaOstatnia strona | ||||