Forum eCoal.pl Pellet Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
sq9tbu
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Ja pierdziu robią to w około 90% węgla z Wesołej, 6% wody, 3% antymaterii i 1% trocin.
Nawet na certyfikacie który prezentują: Badany obiekt: Węgiel kamienny Brać ludziska ale na kilogramy jako rozpałka do węgla bo nasze kotły mogą tego nie wytrzymać. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
A do tego pelletu macie na piecach założonego strazaka?Kupiłem dzisiaj barlinka 15kg za 15zł może trzeba potestować tylko że mnie często w domu nie ma a nie chciałbym pożaru w zasobniku.
Taki strażak na alledrogo to od 250zł na danfosie. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie mam nic, OEP 10kW jak z fabryki.
|
|||
|
||||
renekm
|
marcinbb napisał » 2017-11-06 19:42 Ja pierdziu robią to w około 90% węgla z Wesołej, 6% wody, 3% antymaterii i 1% trocin. Nawet na certyfikacie który prezentują: Badany obiekt: Węgiel kamienny Brać ludziska ale na kilogramy jako rozpałka do węgla bo nasze kotły mogą tego nie wytrzymać. Może to śmieszne ale palę tym opałem i schodzi mi go o około 5 kg mniej na dobę niż ekogroszku jakim paliłem do tej pory. Dodam, że eko jaki kupowałem do tej pory to za 920 zł. Coś w okolicach 26 Mj miał mieć. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
renekm napisał » 2017-11-26 18:45 Może to śmieszne ale palę tym opałem i schodzi mi go o około 5 kg mniej na dobę niż ekogroszku jakim paliłem do tej pory. Dodam, że eko jaki kupowałem do tej pory to za 920 zł. Coś w okolicach 26 Mj miał mieć. OK znajdź mi węgiel o kaloryczności większej niż 34Mj, sprawdź ile kosztuje pamiętaj o tym że z samego węgla pelletu nie zrobisz więc musisz dodać jakiś klej aby ten węgiel skleić w pellet (pomijam proces mielenia węgla w pył, transport) Dlaczego węgiel 34Mj bo zakładam że 95% będzie właśnie tego surowca a pozostałe 5% to kleje aby to skleić w pellet. Dodatkowo podając spalanie w kg bardzo się mylisz weź sobie zważ 10l ekogroszku i 10l pelletu... co będzie ważyło więcej? O ile 1 kg węgla = 1 kg pelletu = 1 kg pierza, to objętość poszczególnych materiałów w litrach jest już zupełnie różna. A jak wiemy nasze sterowniki mają statystyki podane w kg, stąd pozornie zmniejszona ilość spalonego opału. Zobacz na aukcji jest napisane że kupujesz paletę 32 worki po 25 kg = 800kg. I to standardowy rozmiar palety do wysyłki. A węgiel to 40 worków i też mieści się na tej samej palecie ale waży 1 TONĘ. Rozmiar palety dokładnie taki sam, jednak objętość jakoś inaczej dokładnie jak przy Twoich statystykach kg a nie objętość spalonego opału. |
|||
|
||||
januszabram
|
Witam.Poproszę o sugestię jak ustawić prawidłowe parametry spalania pelletem w OEP 16 kW ze sterownikiem wCoal.pl V3,5. Posiadam ten kociołek od niedawna i jestem na etapie testów. Od kilku dni palę pelletem 18-19 MJ moje ustawienia:,retor-ręczny,dmuchawa 33%,czas pracy pod.9 ,postój 40s i mimo tego paliwo spala się w połowie palnika (widoczne otwory nadmuchowe). Czym najlepiej korygować. Pozdrawiam.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
czas pracy pod.9 dużo za mało u mnie jest ustawione w automacie czas pracy 20 sek. I kopczyk przestał się zapadać.
|
|||
|
||||
januszabram
|
Dzięki Marcin. W takim razie przestawię na więcej a jakie masz pozostałe parametry ustawione i ile Ci orientacyjnie wychodzi na dobę pelletu.
|
|||
|
||||
leON22
|
Pozostałe parametry masz widoczne , w udostępnionym przez @marcinbb urządzeniu ->USTAWIENIA
|
|||
|
||||
januszabram
|
Dzięki. Przetestuję na zbliżonych ustawieniach i się odezwę.Pozdrawiam
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
januszabram napisał » 2017-11-27 19:49 Dzięki. Nie za ma co Jednak proponował bym Wam przejście na automata i weryfikację tylko wiatrów i czas pracy podajnika. Pellet słabo reaguje na słabą dmuchawę i moim zdaniem więcej spali aby dojść do zadanej i zajmie to więcej czasu. Automat ma algorytm który sprawdza temperaturę w czopuchu i wie jak paliwo zareagowało na taką a nie inną siłę wiatru, Ale testujcie może znajdziecie jakiś lepszy sposób bo mój nie jest idealny, bo automat spala więcej. Niestety idą mrozy i ceny znów pójdą w górę, niestety wiem że cena ekoroszku na niektórych składach dobiły już do 1400PLN/t. Nie wiem czy oni już na głowy poupadali ale nie wróży to niczego dobrego, chyba na siłę chcą ludzi przekonać do tej taryfy nocnej do ogrzewania, ale to odrębny temat. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
No prąd też zapowiadają że pójdzie w górę. Może czas na panele FV.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zakładanie paneli zimą to rozczarowanie, podchodzisz do inwertera a tam... (nawet nie chce mi się wychodzić aby Wam fotkę strzelić) a na stronie www widzimy że produkcja idzie pełną parą... aż 19W a moc maksymalna to 108W, dzisiejsza produkcja 0,033kWh Jednak jeśli spojrzeć całościowo na ten rok który był słaby jeśli mowa o słońcu to produkcja wyniosła 3108kWh.
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
A ile Marcin miałeś rocznego zużycia prądu w gospodarstwie w tym roku. Chce zobaczyć na bilans. U mnie jest 6700kwh Czyli połowe bym zyskał. Miesieczny rachunek 160zł byłby pewnie 80zł. Czyli zysk 10 lat = 9600zł.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
sq9tbu napisał » 2017-11-28 10:18 A ile Marcin miałeś rocznego zużycia prądu w gospodarstwie w tym roku. Chce zobaczyć na bilans. U mnie jest 6700kwh Czyli połowe bym zyskał. Miesieczny rachunek 160zł byłby pewnie 80zł. Czyli zysk 10 lat = 9600zł. Tu temat jest dość Ciężki do bezpośredniego wskazania ale postaram się: Cały 2017r pobór prądu to 1930kWh jednak należało by jeszcze podać zużycie bezpośrednie czyli instalacja produkuje a ja od razu pobieram. Produkcja Energii elektrycznej: Duża instalacja 3,14MWh Mała instalacja: 998 Produkcja w sumie: 4138 kWh Do sieci oddałem: 3127kWh 4138 - 3127 = 1011kWh pobór bezpośredni 1930 + 1011 = 2941 dokładnie taką ilość prądu pobiera moje gospodarstwo na dzień wczorajszy. Niestety u mnie jest operator Energa i on właśnie ma najdroższy prąd w całej Polsce 0,6PLN/kWh i moje rachunki gdzie pobór prądu był około 350kWh/miesięcznie rachunek przychodził 350 - 380PLN/2 m-ce. Czyli około 175 PLN/miesięcznie. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Jak dobrze rozumiem to pobór: z pse 1930+ produkcja z paneli 3000+1000= około 6000kwh
Tyle zużyłeś energii za zeszły rok łącznie? Zabrałeś i zapłaciłeś pse za 1930kwh, ta reszta wyprodukowana 4000 to Twoja.. Podobnie jak u mnie za rok zuzycie energii. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja z pse nie pobrałem ani 1kWh ich prądu, cały czas pobieram to co wyprodukowałem
Więc mój pobór prądu musi być dokładnie taki jak produkcja (celowo pomijam opust 0,8 ) jeśli tego prądu nie odbiorę w przeciągu 12 miesięcy on przepada na rzecz pse. Więc zużycie musi być na poziomie 5MWh roczni, w tej chwili jak widać do sieci wysłałem 3127kWh *0,8 = 2500kWh do odebrania z sieci. 2500 - 1930 = 571kWh teoretycznie do odebrania i mniej więcej tak to wygląda na tę chwilę +/- 250kWh. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||