Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Duże Spalanie kotła EKO PLUS M26 Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 7Next pageLast page
2017-10-26 18:58
  janklos12 Posts: 496 Ostrzeżenie: 0
spalanie  liczyłem z przedziału 18h , wyszło 85 min pracy podajnika, dla burnera-sm  dałem przesyp 0.2 /może być trochę inny/ co daje 0.94kg /1h razy 24= około 22.6kg/dobę
2017-10-26 19:23
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Oj to oszczędność,  już nie taka duża, ale w skali całego sezonu się trochę uzbiera. Na dobę jakieś 5 kg około by wyszło mniej.
dodane 2017-10-26 19:23Gregors próbuje podpatrzeć twój sterownik, to dziwne rzeczy się dzieją. Jak daje ustawienia to nie wyświetla jak najeżdżam na zadane temperatury na schemacie to puste ramki mi wyświetla. A tak w ogóle to długo otwiera twój sterownik?? a jak otworzy to dane są nie kompletne??
2017-10-26 19:35
  janklos12 Posts: 496 Ostrzeżenie: 0
to spalanie 0.94kg/h  jest od 19tej wczoraj do 13tej dzisiaj. za ostatnie 6godz /13-19/ wychodzi już trochę  więcej ok. 1.07kg/h co daje śr. dobowe  25.8kg
2017-10-26 19:39
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Oj, co raz mniej optymistyczne odczyty
2017-10-26 19:40
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Też mam problem z podglądem, pewnie to wina słabego internetu, ale czasami się udaje wejść; ) i wtedy widać wszystko.
2017-10-26 22:09
  klapoluchy Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Pamiętaj że ogrzewasz 250m. W 10kg to się raczej nie zmieścisz. Kwestia jeszcze jaka temperaturę masz w domu?
Przy 21C spali mniej jak przy 24C.
2017-10-26 23:15
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Rozumiem cię klapoluchy ale lubię ciepło żeby było w domu wiem o co chodzi, niema nic  za darmo
2017-10-27 10:10
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
Bandi jaka masz instalację, i jak szybko mili ci pompa wodę. 
2017-10-27 10:50
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Wiesz zadajesz mi pytanie ile pompa mieli? chodzi o wydajność czy jak ja mam ustawione? A co do instalacji 3/4 w miedzi i coś w starym systemie, na grzejnikach termostaty, dwie pompy jedna na zasilaniu i jedna na bojler, zawór 4D manualny, nie wiem co jeszcze ci na pisać mam nadzieje że chodziło ci oto? pytam bo dopiero startuje w tej tematyce
2017-10-27 11:52
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
Ja miałem problem z takim spalaniem jak mi pompa za szybko chodziła, tzn, miała za małe opory hydrauliczne więc na autoadapcie się rozkręcała to kocioł nie miał siły się nagrzać i palił jak smok. Wtedy miałem poł domu na zwykłych zaworach a pół na termostatach. 
U mnie w starym domu nie miało większego sensu nastawiać nastaw wstępnych wg. obliczeń bo grzejnik nie dogrzewał, jak dałem na max to się dobrze dopiero dogrzewa i głowica termostatyczna zamyka. 
Na początku miałem przepływ na pompie 1,2-1,6m3/h teraz mam 0,5 - 0,9m3/h.

Z reguły z tymi kotłami nie ma problemu a wina jest po stronie spieprzonej instalacji. Poczytaj o instalacjach na forum ogrzewanie, bo stad dużo fachowców uciekło. 

W moim ogniwo pierwsze 2t miałem tak ze to co wsypałem to tyle samo wyciągnąłem z popielnika w formie żużlu. 
2017-10-27 13:04
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Ciekawe miałem ustawione na 2m3/h ale jeden z forumowiczów doradził mi żebym dał na co najmniej II bieg bo ma gdzie pchać, A co do instalacji to szkoda gadać, instalator nie ma teraz czasu żeby wpaść i zobaczyć co się dzieje z instalacją, a się dzieje: w dwóch miejscach okapuje na grzejnikach i te powietrze bulgoczące w zbiorniku wyrównawczym i przy piecu na pompie z zasilania?
2017-10-27 13:20
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
Zrób zdjęcia tej instalacji i jaką masz pompę ?
Zbiornik nie powinien bulgotać gdzie masz wpiety w intslacje ?
Jak masz głowice termostayczne to nie możesz ustawiac na sztywno na II czy III bieg, tylko na ciśnienie proporcjonalne, mówię tutaj o grzejnikach w sytemie 2 rurowym. 
2017-10-27 13:54
  gmaj22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 0
Może bulgotać, jeśli pompa jest na powrocie a zbiornik za nisko nad najwyższym grzejnikiem. 
Albo jeśli jest odpowietrznik automatyczny przed pompą, to też może przez niego zasysać powietrze. 
2017-10-27 14:18
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Pompy u mnie tak wyglądają i instalacja, zdjęcie już trochę nie aktualne bo rurki są po ubierane i woda nie cieknie spod termometru. grzejniki dwu rurowe jeden poziom dolno zasilane  radsony, a drugi poziom aluminiowe. Wszystkie z zaworami termostatycznymi. A pompa u mnie na II biegu czerwone pokrętło na pompie w prawo czyli źle ustawiona według ciebie? można też w prawo to na wskaźniku pokazuje się w skala (m-metrach) można ustawić dosyć dokładnie. przed zmianą na stałe II miałem ustawione na 2m po kilku sekundach na wyświetlaczu wyświetlało się 40 W
dodane 2017-10-27 14:14

dodane 2017-10-27 14:18  
Kolego gmaj22łaśnie nie mam żadnego odpowietrznika widać na zdjęciu tylko zawór 4D a co do zbiornika wyrównawczego to dobre pytanie instalacja zrobiona 15 lat temu, ale może być na powrocie? nie jestem w 100% przekonany, ale od najwyżej umieszczonego grzejnika (łazienkowy drabinka) może być 1 m różnicy. Może być mało??
2017-10-27 14:58
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
Przed pompą CO nie ma filtra, jest potrzebny . 
Pokrętło daj w lewo jesli to Wilo-Yonos PICO usatw na jakies 5-6 W. 
To  pompa 40 czy 60 ?
dodane 2017-10-27 14:58Przed pompą CO nie ma filtra, jest potrzebny . 
Pokrętło daj w lewo jesli to Wilo-Yonos PICO usatw na jakies 5-6 W. 
To  pompa 40 czy 60 ?
2017-10-27 15:07
  gmaj22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 0
W tym przypadku pompa na zasilaniu, bo masz zawór 4D. Z prawej strony do zaworu 4D wpięty jest powrót z grzejników? A od czego jest ta cieńsza rurka wpięta do tego powrotu?
Skoro masz termostaty na grzejnikach, przekręć zawór 4D maksymalnie w prawo i zaobserwuj, co się będzie działo po załączeniu pompy CWU. 
Jeśli będzie OK, to należałoby wstawić zawór zwrotny przed zaworem 4D, żeby funkcjował jak należy . Pompa c.o pracuje non-stop? Ustawienie pokrętła na pompie na godz. "12" spowoduje odpowietrzenie.
2017-10-27 15:31
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 ale on ma w prawo stale ciśnienie ... to jest do podłogówek dobre zdaje się . W lewo jest ciśnienie proporcjonalne 
2017-10-27 15:36
  simko1 Posts: 420 Ostrzeżenie: 0





Bandi napisał » 2017-10-26 18:58
I jeszcze jedno w zbiorniku wyrównawczym na strychu szczególnie w nocy, jak jest cicho słychać jakby bulkało powietrze? dziwne  bo przy starym piecu tego nie miałem, myślałem że mało wody dopuściłem, ale dalej to samo. Słychać to również przy piecu oczywiście myślałem że pompa zasilania zapowietrzona więc załączyłem odpowietrzanie pompy i przez chwile ucichło ale po chwili znowu bulgot. Na pewno idzie to od pompy bo jak ją wyłącze to cichnie ten bulgot? Nie wiem czy instalator coś sknocił czy pompa siada nowa! czy coś innego.


Bandi napisał » 2017-10-27 13:04
A co do instalacji to szkoda gadać, instalator nie ma teraz czasu żeby wpaść i zobaczyć co się dzieje z instalacją, a się dzieje: w dwóch miejscach okapuje na grzejnikach






Jestem niemal pewien ze jeśli instalacja jest nieszczelna czyli okapuje to zasysa przez te nieszczelności powietrze i bulgocze.   Dlatego odpowietrzanie pompki pomaga na chwilę.  
Zlikwidować nieszczelności i powinno być ok  . 
Kiedyś to przerabialem. 
2017-10-27 17:49
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
AdamGA przestawiłem pompę na 6 W to u mnie jakieś 0,7 m, czy to starczy mam wysoki dom, dwa piętra do góry? ale będę obserwował jak grzejniki są ciepłe? Zauważyłem również że pan instalator nie założył filtra przed pompą szkoda gadać ale instalacja jest ojca, a on nie ma jeszcze większego pojęcia o dobrych instalacjach, byle grzało? Instalator po montażu odpalił piec i już było OK dopiero jak ja to pooglądałem to stwierdziłem kilka mankamentów, ale ojcowi to nie przeszkadza bo jakoś mu to grzeje i tu znowu powiedzenie "szkoda gadać" Dane pompy na zdjęciu. Będę go atakował żeby ten filtr był zamontowany ale jest tam mało miejsca ale coś musi pokombinować.

gmaj 22 kolego ta rurka to też podpięty powrót z grzejnika w piwnicy, pompa podpięta pod sterownik więc on tym steruje ale chyba idzie non stop?? Próba odpowietrzenia skutkowała krótko trwałą poprawą, ale po chwili wróciło do normy czyli bulgot..

simko1 ja jestem też tego zdania że może to być ten wyciek, ale żeby aż tak ?? wyciek to parę kropel na dobę. Zobaczymy jak instalator to poprawi, proszę nie myśleć że nie potrafię tego sam zrobić, ale wziął kasę i zjadał wszystkie rozumy przy tej instalacji, a tu takie błędy popełnił. Więc niech poprawia!



dodane 2017-10-27 17:01

dodane 2017-10-27 17:49Zauważyłem obniżenie temperatury za zaworem po zmianie na pompie parametrów zawsze miałem około 40-43 stopnie a teraz 35 więc chyba będzie za mała wydajność na pompie ustawiona, ale będę obserwował dalej, dam temu jeszcze trochę czasu..
2017-10-27 18:48
  gmaj22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 0
Filtr przed pompą c.o. wstawisz zamiast zaworu kulowego, zaś kulowy przeniesiesz za pompę.
adamGA napisał » 2017-10-27 15:31
gmaj22 ale on ma w prawo stale ciśnienie ... to jest do podłogówek dobre zdaje się . W lewo jest ciśnienie proporcjonalne 

Zawór 4D w prawo - nie pokrętło na pompie. Pokrętło proponowałem na środek w celu odpowietrzenia


0,7 m H2O może być za mało - najlepiej sprawdzić to na najwyższym i najbardziej oddalonym grzejniku.
First pagePrevious page2 / 7Next pageLast page
Users on-line: