Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Gdzie tkwi problem schemat Subskrybuj | ||||
|
||||
Bandi
![]() |
Na schemacie u mnie widać pompę dodatkową której nie ma! jak to zmienić i gdzie żeby było dobrze na schemacie? i mam zawór 4D ale w manualu którego też nie widać na schemacie, ale czy jest to związane że jest w manualu?, powrót zabezpiecza się pompą CWU tak ustawiłem i w miarę działa, bo przedtem mocno spadała mi temperatura na powrocie. Tak do końca nie jestem przekonany czy instalator dobrze to zrobił? ale twierdził że pójdzie . Może ktoś spojrzy na moje ustawienia i doradzi co jeszcze można było by zmienić żeby było lepiej. Jakie temperatury ustawić na CWU itp.. z góry dziękuję.
|
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
Pompa dodatkowa: Ustawienia -> Zaawansowane -> Funkcja pompy dodatkowej -> wybierz pompa wyłączona
Żeby zobaczyć zawór 4D musisz wybrać w Ustawienia -> Obwody CO -> Typ obwodu -> Pompa CO + zawór 4D lub Pompa CO + Zawór 4D + reg. pokojowy Wtedy zawór pokaże się na schemacie |
|||
|
||||
Bandi
![]() |
Wielkie dzięki PrzemekP działa, powiedz mi bo w pudełku mam jeszcze jeden czujnik? nie ma on być zabudowany za zaworem jak jest na schemacie? ja mam powyżej zamontowany termometr który wskazuje temperature na zasilaniu za zaworem? zrobię zdjęcie i dodam, nie wiesz na forum jest jakieś ograniczenie wielkości zdjęcia? jak on określił że zawór 4D jest otwarty na 29% jak jest manual??
|
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
Bandi napisał » 2017-10-13 12:34 Wielkie dzięki PrzemekP działa, powiedz mi bo w pudełku mam jeszcze jeden czujnik? nie ma on być zabudowany za zaworem jak jest na schemacie? ja mam powyżej zamontowany termometr który wskazuje temperature na zasilaniu za zaworem? zrobię zdjęcie i dodam, nie wiesz na forum jest jakieś ograniczenie wielkości zdjęcia? jak on określił że zawór 4D jest otwarty na 29% jak jest manual?? Czujnik możesz wykorzystać jako czujnik temperatury za zaworem, ale jeżeli piszesz zawór 4D jest ustawiany manualnie, będzie to tylko temperatura do celów informacyjnych. dodane 2017-10-13 12:46 Bandi napisał » 2017-10-13 12:34 Jak on określił że zawór 4D jest otwarty na 29% jak jest manual?? Sterownik będzie próbował ustawiać zawór 4D - no ale jeżeli nie ma on fizycznie siłownika nie będzie to miało żadnego wpływu na zawór. |
|||
|
||||
Bandi
![]() |
||||
|
||||
karoka65
![]() |
Nie będziesz musiał wtedy do niego biegać i kręcić, do tego wykorzystać pogodówkę i jest pełny wypas
![]() |
|||
|
||||
Bandi
![]() |
Oj tak dobrze to nie jest nie mam podłogówki. Ale jest już lepiej niż na starym piecu gdzie musiałem często być w piwnicy, a przez noc wygasło, a rano lodownia, Już jest dużo lepiej
![]() ![]() |
|||
|
||||
damian_lisu
![]() |
Bandi napisał » 2017-10-13 12:49 Kolego, instalacja z pompami pięknie wykonana ale nie widać na niej grama otulin, a szkoda bo będziesz grzał niepotrzebnie kotłownie. U mnie wykonanie izolacji na rurach poprawiło powrót o +5 stopni |
|||
|
||||
Bandi
![]() |
Wiem, wiem ale wyobraź sobie że instalator powiedział po co? szkoda gadać, będą w najbliższym czasie.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Bandi napisał » 2017-10-13 13:50 Oj tak dobrze to nie jest nie mam podłogówki. Ale jest już lepiej niż na starym piecu gdzie musiałem często być w piwnicy, a przez noc wygasło, a rano lodownia, Już jest dużo lepiej ![]() ![]() A czy zawór z siłownikiem to tylko pod podłogówkę jest dedykowany? Paliłem w śmieciuchu 16 lat, wiem jak to wyglądało ![]() |
|||
|
||||
simko1
![]() |
Bandl nie masz czasem wycieku zaraz kolo termometra?
dodane 2017-10-13 18:22Nad pompą wilo. |
|||
|
||||
Bandi
![]() |
Dokładnie jest, jesteś bardzo spostrzegawczy, jak przyjdzie fachman od instalacji to to poprawi, w końcu zgarnął kasę szkoda gadać ;(
|
|||