Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Defro Smart II Zrozumieć spalanie grupowe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
reaker
![]() |
Hej,
Próbuje swoich sił w ustawieniach spalania grupowego, ale po prostu tego nie rozumiem.... ![]() Może mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak działa spalanie grupowe? Niech ktoś spojrzy na histogramy na moim sterowniku, czy ustawienia są dobre/złe?
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
||||
|
||||
reaker
![]() |
Jeśli dobrze rozumiem to należy na początek ustawić moc MIN i MAX na 8kW i po kilku dniach sprawdzić histogram.
Doczytałem, że przestawiając nadmuch słabiej / mocniej słupki ruszają się w prawo / lewo. Teraz pytanie - jak powinien wyglądać idealny histogram? Po jakim czasie od zmiany nadmuchu histogram się uaktualni? |
|||
|
||||
mamut
![]() |
Histogram to tylko dodatek, wszystko zależy od opału. Może być tak, że hist. na środeczku a w piecu spieki albo niedopały w popielniku. A samo "wyczuwanie" tak jak napisałeś, ustawiasz jedną moc na min, max i sprawdzasz jak się pali. Należy także pamiętać, że jak ustawisz min na 8 max na 16, to będzie przełączał pomiędzy nimi z pominięciem 12.
Samo nazwanie jako "moc" jest trochę "naciągane". Poszczególne "moce" różnią się czasem pracy podajnika i może się okazać że nijak nie ustawisz na danym opale "8kW" ale ładnie będzie śmigać na "12". |
|||
|
||||
reaker
![]() |
To jak wiele możliwości powinienem przetestować na początku? Bo wg mnie: 8kW (35,36,37,38,39,40). Później to samo dla 12kW i 16kW. Każde ustawienie to przynajmniej kilka dni prób....
To ja ten piec ustawię jak już spalę cały węgiel ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
A potem kupisz nowy opał i "od nowa Polska ludowa " reaker spokojnie z czasem opanujesz wszystko per fect , powodzenia
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Witam,jeżeli uzyskasz dobre spalania dla mocy 8/8 to dla mocy wyższej dodaj ok 2-4 % nadmuchu więcej niż miałeś na 8kw.
Przykładowo : 8kw - 36 % 12kw - 38 % 16kW - 40 % itd. powinno spalać się dobrze. ew zrobić jeszcze delikatną korektę. To prawda zmieniając paliwo trzeba będzie dodatkowo skorygować ustawienia. Pozdrawiam |
|||
|
||||
reaker
![]() |
A jak powinien wyglądać dobry histogram? Tak jak w instrukcji? Po jakim czasie się on uaktualnia od zmiany ustawień nadmuchu?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Uaktualnia się po każdym zakończonym cyklu pracy.
Ale serio zwracaj większą uwagę na palenisku niżeli na sam histogram. |
|||
|
||||
marleyy
![]() |
reaker - np. ja używam grupowego tylko na 8kW-8kW. Reszta mnie nie interesuje. Ciebie większe moce tez nie powinny obchodzić ew. 8-12kW.
Ogólnie obserwuj jak sie spala i ....jeszcze raz obserwuj jak sie spala ![]() |
|||
|
||||
endriu
![]() |
Gdzie znajdę czasy podawania/przerwy krótkiej i długiej dla poszczególnych mocy w grupowym? Może ktoś podać.
|
|||
|
||||
jendrek
![]() |
Najszybciej w kotłowni z stoperem w ręku. O ile mnie pamięć nie myli czas podawania dla 8 kW - 5 s. 12 kW - 7 s. 16 kW - 9 s. Krótka przerwa dla wszystkich mocy - 20 s. Długa przerwa zmienna w zależności czy sterownik wykrywa dopalenie dawki opału.
|
|||
|
||||
DavidPL
![]() |
Jak wygląda przechodzenie między poszczególnymi mocami?
W ustawieniach jest histereza przejścia na moc MAX, ale nigdzie nie ma ani słowa kiedy kocioł będzie przechodził na moc o półkę wyżej albo niżej. A może w ogóle takie rzeczy się nie dzieją i sterownik potrafi pracować tylko z z dwiema mocami: MIN i MAX? |
|||
|
||||
simko1
![]() |
Tak. Tylko dwie moce te które piecykowi ustawisz.
Lub będzie jedną jeśli moc min i max ustawisz jednaką |
|||
|
||||
maron12345
![]() |
Witam, jestem nowym użytkownikiem pieca ogniwo 16Kw i mam pytanko?
W jaki sposób sterownik przelicza zużycie opału z zasobnika? Jak się to ustawia po zasypaniu? Czy jest to przelicznik obr/min/kg? jeżeli tak, to jaki jest wyrzut opału na min? Z góry dzięki za odpowiedź. |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
||||
|
||||
bodziasty
![]() |
Wyrzut opału to zależy od grubości opału im grubszy tym mniej wychodzi na minutę.
Uzupełnij statystyki według tego postu, udostępnij piec online to się sprawdzi co i jak. |
|||
|
||||
slaw007
![]() |
Witam
Przy wprowadzeniu zakupu opału podajesz przelicznik tj. ile kg na minutę obrotu. Możesz to później także edytować. Niestety trzeba policzyć jaką wartość należy wpisać. Możesz zrobić np. tak.: Załadowujesz zasobnik na maxa, zerujesz licznik. Po spaleniu części opału ładujesz znowu na maksa tym razem zliczając ile załadowano kg. Dzielisz to przez ilość minut wskazanych przez aplikację i masz wynik ![]() Oczywiście im więcej doładujesz opału za drugim razem, tym dokładniejszy wynik. U mnie dla groszku był to wynik 0,23-0,25. Jak drobny to 0,26. Dla miału w zależności od uziarnienia było to 0,3-0,33kg |
|||
|
||||
maron12345
![]() |
Dzięki serdeczne za pomoc, już uzupełnione statystyki ale zauważyłem, że za każdym razem, kiedy otworzę zasobnik grochu, z automatu dodaje się standardowe 120kg do statystyk, czy można to jakoś wyłączyć?czy za każdym razem trzeba kasować te "dodatkowe otwarcia"?
A w temacie zużycia groszku znalazłem jeszcze coś takiego od Zawijan 2 - " 2. W zależności od rodzaju i sortymentu węgla podajnik standardowy w OE+ podaje w ciągu godziny (3600 s) od 10,5 do 11,8 kg paliwa (2,9 – 3,3 g/s)." |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Zawijas drugi pisał mądrze, ale dla Ciebie to nic nie znaczy - bez sprawdzenia ile wciąga (wg. tego co pisali userzy), ta wiedza to teoria. Otwarcie zasobnika generuje zasyp "pod korek", trzeba kasować.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||