Forum  Defro Smart II  Zrozumieć spalanie grupowe Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2017-10-04 13:09
  reaker Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Hej,

Próbuje swoich sił w ustawieniach spalania grupowego, ale po prostu tego nie rozumiem....
Może mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak działa spalanie grupowe?
Niech ktoś spojrzy na histogramy na moim sterowniku, czy ustawienia są dobre/złe?
2017-10-04 15:20
  sq9tbu Posts: 1105 Ostrzeżenie: 0
grupowe
2017-10-07 22:03
  reaker Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Jeśli dobrze rozumiem to należy na początek ustawić moc MIN i MAX na 8kW i po kilku dniach sprawdzić histogram.
Doczytałem, że przestawiając nadmuch słabiej / mocniej słupki ruszają się w prawo / lewo.
Teraz pytanie - jak powinien wyglądać idealny histogram? Po jakim czasie od zmiany nadmuchu histogram się uaktualni?
2017-10-08 10:19
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Histogram to tylko dodatek, wszystko zależy od opału. Może być tak, że hist. na środeczku a w piecu spieki albo niedopały w popielniku. A samo "wyczuwanie" tak jak napisałeś, ustawiasz jedną moc na min, max i sprawdzasz jak się pali. Należy także pamiętać, że jak ustawisz min na 8 max na 16, to będzie przełączał pomiędzy nimi z pominięciem 12.
Samo nazwanie jako "moc" jest trochę "naciągane". Poszczególne "moce" różnią się czasem pracy podajnika i może się okazać że nijak nie ustawisz na danym opale "8kW" ale ładnie będzie śmigać na "12".
2017-10-08 20:03
  reaker Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
To jak wiele możliwości powinienem przetestować na początku? Bo wg mnie: 8kW (35,36,37,38,39,40). Później to samo dla 12kW i 16kW. Każde ustawienie to przynajmniej kilka dni prób....
To ja ten piec ustawię jak już spalę cały węgiel!
2017-10-08 21:49
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
A potem kupisz nowy opał i "od nowa Polska ludowa " reaker  spokojnie z czasem opanujesz wszystko per fect , powodzenia
2017-10-09 10:47
  ES_Serwis Posts: 312 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam,jeżeli uzyskasz dobre spalania dla mocy 8/8 to dla mocy wyższej dodaj ok 2-4 % nadmuchu więcej niż miałeś na 8kw.
Przykładowo :
8kw - 36 %
12kw - 38 %
16kW - 40 %
itd.
powinno spalać się dobrze. ew zrobić jeszcze delikatną korektę.
To prawda zmieniając paliwo trzeba będzie dodatkowo skorygować ustawienia.
Pozdrawiam
2017-10-09 11:39
  reaker Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
A jak powinien wyglądać dobry histogram? Tak jak w instrukcji? Po jakim czasie się on uaktualnia od zmiany ustawień nadmuchu?
2017-10-09 12:32
  ES_Serwis Posts: 312 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Uaktualnia się po każdym zakończonym cyklu pracy.
Ale serio zwracaj większą uwagę na palenisku niżeli na sam histogram.
2017-10-10 08:10
  marleyy Posts: 449 Ostrzeżenie: 0
reaker - np. ja używam grupowego tylko na 8kW-8kW. Reszta mnie nie interesuje. Ciebie większe moce tez nie powinny obchodzić ew. 8-12kW.
Ogólnie obserwuj jak sie spala i ....jeszcze raz obserwuj jak sie spala 
2017-10-10 15:31
  endriu Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Gdzie znajdę czasy podawania/przerwy krótkiej i długiej dla poszczególnych mocy w grupowym? Może ktoś podać.
2017-10-10 19:43
  jendrek Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Najszybciej w kotłowni z stoperem w ręku. O ile mnie pamięć nie myli czas podawania dla 8 kW - 5 s. 12 kW - 7 s. 16 kW - 9 s. Krótka przerwa dla wszystkich mocy - 20 s. Długa przerwa zmienna w zależności czy sterownik wykrywa dopalenie dawki opału.
2017-11-02 08:06
  DavidPL Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Jak wygląda przechodzenie między poszczególnymi mocami?
W ustawieniach jest histereza przejścia na moc MAX, ale nigdzie nie ma ani słowa kiedy kocioł będzie przechodził na moc o półkę wyżej albo niżej. A może w ogóle takie rzeczy się nie dzieją i sterownik potrafi pracować tylko z z dwiema mocami: MIN i MAX?
2017-11-02 08:10
  simko1 Posts: 275 Ostrzeżenie: 0
Tak. Tylko dwie moce te które piecykowi ustawisz.
Lub będzie jedną jeśli moc min i max ustawisz jednaką
2018-02-23 18:21
  maron12345 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam, jestem nowym użytkownikiem pieca ogniwo 16Kw i mam pytanko?
W jaki sposób sterownik przelicza zużycie opału z zasobnika? Jak się to ustawia po zasypaniu?
Czy jest to przelicznik obr/min/kg? jeżeli tak, to jaki jest wyrzut opału na min?
Z góry dzięki za odpowiedź.
2018-02-23 18:27
  Vitis Posts: 161 Ostrzeżenie: 0
Statystyki
2018-02-23 18:29
  bodziasty Posts: 1851 Ostrzeżenie: 0
Wyrzut opału to zależy od grubości opału im grubszy tym mniej wychodzi na minutę.
Uzupełnij statystyki według tego postu, udostępnij piec online to się sprawdzi co i jak.
2018-02-23 19:01
  slaw007 Posts: 114 Ostrzeżenie: 0
Witam 
Przy wprowadzeniu zakupu opału podajesz przelicznik tj. ile kg na minutę obrotu. Możesz to później także edytować.  Niestety trzeba policzyć jaką wartość należy wpisać. Możesz zrobić np. tak.: Załadowujesz zasobnik na maxa, zerujesz licznik. Po spaleniu części opału ładujesz znowu na maksa tym razem zliczając ile załadowano kg. Dzielisz to przez ilość minut wskazanych przez aplikację i masz wynik
Oczywiście im więcej doładujesz opału za drugim razem, tym dokładniejszy wynik.
U mnie dla groszku był to wynik 0,23-0,25. Jak drobny to 0,26. Dla miału w zależności od uziarnienia było to 0,3-0,33kg
2018-02-23 20:31
  maron12345 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Dzięki serdeczne za pomoc, już uzupełnione statystyki ale zauważyłem, że za każdym razem, kiedy otworzę zasobnik grochu, z automatu dodaje się standardowe 120kg do statystyk, czy można to jakoś wyłączyć?czy za każdym razem trzeba kasować te "dodatkowe otwarcia"?  
 A w temacie zużycia groszku znalazłem jeszcze coś takiego od   Zawijan 2 -   " 2. W zależności od rodzaju i sortymentu węgla podajnik standardowy w OE+ podaje w ciągu godziny (3600 s) od 10,5 do 11,8 kg paliwa (2,9 – 3,3 g/s)."
2018-02-23 21:28
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zawijas drugi pisał mądrze, ale dla Ciebie to nic nie znaczy - bez sprawdzenia ile wciąga (wg. tego co pisali userzy), ta wiedza to teoria. Otwarcie zasobnika generuje zasyp "pod korek", trzeba kasować.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: aldona, ILCZYNAdom

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more