Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Tryb Lato przegrzewanie kotła Subskrybuj | ||||
|
||||
falcon32
![]() |
Witam
Kocioł w trybie Lato od czasu do czasu mam wyskoki temperatury kotła dochodzi do 80 stopni. Moje ustawienia Czas pracy podajnika [sek] 10 sek Czas postoju podajnika [min] 80 min Czas krótkiej przerwy [sek] 20 sek Ilość powtórzeń podajnika 1 Moc dmuchawy [%] 45% Proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny. falcon32 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
falcon32 podałeś parametry kotła w podtrzymaniu jak widać masz ustawioną pracę w automacie ( korekta dmuchawy 0% ilość podań 6 ) , temp. zadana kotła to 55* a w automacie podbija dodatkowo o 5* , powrót tylko 40* w/g mnie trochę za nisko min.to 45* , podobnie temp. CWU zadana tylko 40* , zbyt mały odbiór ciepła dlatego kocioł przegrzewa . Zmniejsz temp.kotła na 50* i ilość podań w auto na 5x , możesz podnieść też temp. cwu na 45*, powodzenia
![]() PS. Obserwuj kopczyk jak za niski to korekta dmuchawy na minus za wysoki na plus , możesz jeszcze spróbować ustawień w trybie grupowym w/g mnie bardziej ekonomiczny niż auto tylko wymaga obserwacji i odpowiednich ustawień ![]() |
|||
|
||||
falcon32
![]() |
Zmieniłem
Temp kotła: 50 powrót:45 CWU: 45 Ilość podań w auto na 5x - tego nie rozumiem miałeś na myśli "Czas pracy podajnika" zmienić z 6 sek na 5 sek ??? falcon32 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dokładnie , to miałem na myśli
![]() ![]() PS. falcon32 masz pompę mieszającą w swojej instalacji , bo na schemacie ją widać i przez nią masz włączoną ochronę powrotu ale coś mi nie pasuje bo temp.powrotu masz ustawioną na 45* a w chwili obecnej na powrocie 58* tak jak na kotle ![]() |
|||
|
||||
falcon32
![]() |
tak mam pompe
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ok , mea culpa, pompa mieszająca jest na OFF , bo powrót jest powyżej zadanej , tylko why temp. CWU , nie może dobić do zadanej 45 *
![]() PS. Możesz jeszcze podnieść temp.załączania pomp na 42* i obniżyć Histerezę#1 w CWU z 2* na 1* ![]() ![]() |
|||
|
||||
falcon32
![]() |
leON22 napisał » 2017-07-13 00:32 tylko why temp. CWU , nie może dobić do zadanej 45 * ![]() Pompa cyrkulacyjna - temp. załączania - 40 st. Pompy - temperatura załączenia pomp - 40 st. Może w/w parametry mają wpływ na to ,że CWU nie dobija do 45 stopni falcon32 |
|||
|
||||
tryt
![]() |
Kocioł pracuje w automacie grzejąć CWU. Mam nieduży odbiór ciepłej wody - często jedna tylko osoba w domu, czasami przez cały dzień nikogo. Co kilka, kilkanaście dni następuje wygaszanie kotła w grzaniu. Macie jakiś pomysł, co z tym zrobić? Chciałbym utrzymywać ogień
|
|||
|
||||
mnich
![]() |
A jak wygląda złoże na palenisku? Może uda się zrobić jakieś zdjęcie ?
|
|||
|
||||
tryt
![]() |
Utrzymuje się palący, dymiący spory kopczyk. Po wygaszeniu sporo wypchanego, niespalonego węgla
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
witam jestem nowym uzytkownikiem ogniwo eko plus 10 kw .przepalam na cwu zbiornik 300l zuzycie 1.5 kg wegla co 4 dni tp 35 do 57 c .mysle ze przepalanie jest oszczedne .zastosowałem szamoty przy palenisku zastosowałem osuszacz zbiornika wegla oraz regulator ciagu w wyczystce .jestem fanem czystego ogrzewania zobaczcie na mój histogram czy dobrze wystartowałem.mam wiele pomysłow wiec czuje ze tu dobrze zamieszam
|
|||
|
||||
mnich
![]() |
tryt napisał » 2017-07-21 13:59 Utrzymuje się palący, dymiący spory kopczyk. Po wygaszeniu sporo wypchanego, niespalonego węgla Jeśli to nie jest problem zawieszającego się paliwa to proponuję wydłużyć czas pracy podajnika w podtrzymaniu o 1 sek i czas krótkiej przerwy o 5sek. |
|||
|
||||
tryt
![]() |
Dziękuję za pomoc. Tak ustawiłem - mam nadzieję, że pomoże.
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Skoro masz na palniku niespalony węgiel a kocioł pracuje przeważnie w podtrzymaniu to bym powiedział że wystarczy wydłużyć tylko czas krótkiej przerwy o te 5 sekund na początek (niech dłużej podmucha). Nie ruszać czasu podawania.
|
|||
|
||||
mirko14
![]() |
witam jestem nowym uzytkownikiem ogniwo eko 15kw.Przepalam zbiornikiem 120 mam ustawione fabrycznie a chciałbym ustawić po swojemu ale nie wiem jak to zrobić czytałem instrukcje i nic nie wiem proszę o podanie jak się to robi
|
|||