Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page159 / 181Next pageLast page
2022-11-12 18:04
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Patrząc na to Co się dzieje to do 2024 sytuacja może się zmienić jescze że 20 razy, tak czy siak mnie moja i stalka 6kW po odluczeniach ulg podatkowych i dotacji wyjdzie niecałe 10k więc jakieś lipy nie ma, natomiast jakbym miał na to brać kredyt i robić przez firmę która mi to wyceniała na 32k to bym sięnie zdecydował. 
dodane 2022-11-12 18:04Aha bym zapomniał podliczniki na pompe już śmigają 
2022-11-12 18:18
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1

Mały raporcik: po przeniesieniu czujnika CO w okolice pompy CO, PC zużywa 18 -20kW na dobę. Jest GIT
Co Ci tam Ameno liczniki raportują ? Jak było, czy jest jakaś różnica ?









2022-11-12 19:06
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Verb dopiero  jakieś 2 godz temu zrobiłem. Zrobiłem zdjęcie zużycia na pompie, jak skończy grzać to się porówna ile przekłamuje. 
2022-11-12 19:11
  energotop Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
W czerwcu znajomy wsadził sobie panasa 16kw na powierzchnię 200m2. Instalator wyliczył mu to ze zużycia opału na starym smieciuchu. Nie chciał słuchać że to za dużo. "Skoro ktoś zakłada pompy to się zna 🤣". Wczoraj usłyszałem że na 500h pracy cykło 2,5k załączeń. Witamy w Polsce. 
2022-11-12 19:24
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1

I zaś mi Waco wsadziłeś kij w d.pę hehe Nie wiem jak panas, ale mitsu projektuje kompresory ponoć na 50k uruchomień. Jak patrzę na moją, to mi wystarczy na jakieś 2,5 roku. Ale... mam w rzici ten sprzęt, niech qrwa zdycha.
Jak zdechnie, to kupię nowy, lepiej dobrany, i lepiej zamontowany.
2022-11-12 19:48
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
U mnie ragedii nie ma na 380h pracy 253 starty  , w tym 80 startów rozmrażań ktore nie wiem czy są wliczane w starty spręzarki , btw i tak wydje mi sie ze ta "ósema" jest  ciut za duża  na tą moją szopę .
 




dodane 2022-11-12 19:48
2022-11-12 19:58
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
A to ciekawe, bo u mnie prawie wcale nie było defrostów (1 raz tylko) (defrost widać na wykresie a nawet słychać jak się jest w domu). Defrost odbywa się w czasie grzania, ino zawór się przełącza - kompresor lekko chodzi, z bufora wyciąga ciepło, i trwa to około 3 min.
2022-11-12 20:03
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Z tego co sie dowiedziałem to w stieblu defrost odbywa sie na zasadzie jakiegoś algorytmu , i wcale nie musi być szronu na wymienniku 
2022-11-12 20:26
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
OK. U mnie nie wiem czy jest jakiś algorytm, złapałem ją na defroscie, jak wychodziłem wczas rano z domu. Potem popatrzyłem na wykresy, i wiem jak to wyglądało. Wiem ino, że było wtedy zimno, poniżej 2st.
2022-11-12 20:32
  energotop Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-11-12 19:24

I zaś mi Waco wsadziłeś kij w d.pę hehe Nie wiem jak panas, ale mitsu projektuje kompresory ponoć na 50k uruchomień. Jak patrzę na moją, to mi wystarczy na jakieś 2,5 roku. Ale... mam w rzici ten sprzęt, niech qrwa zdycha.
Jak zdechnie, to kupię nowy, lepiej dobrany, i lepiej zamontowany.
Wyluzuj. Należysz do "kumatych". Ogarniesz temat, gorzej z tymi 99%. Będzie git. Zazdroszczę wam softów chociaż o ilość załączeń się nie martwię, ale czasami warto wiedzieć "trochę więcej ". Ostatnio zamówiłem od "maj frenda" wyłącznik, zabezpieczenie nadprądowe i licznik na APK "tuya" bo nie chce mi się już liczyć chwilowego z amper, a dziennego z elicznika.
2022-11-12 20:58
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
pompa pochodziła sobie troszkę i z podlicznika jest 1,7kW ,  a soft pompy wyliczył 1,5kW  także  z deka  zaniża 
dodane 2022-11-12 20:58W tym czasie elektronika i pompa wody  pociągła 0,15 kW
2022-11-12 21:05
  oxalis3 Posts: 253 Ostrzeżenie: 0
Kolega wpadł na kielicha, zamontował we wrześniu PC Kołton on- off 11 kW, za październik 200 kW, za ostatnie 30 dni 239 kW (to zużycie z licznika pompy). Ma ok 140 m2. Palił, wcześniej, pelletem kotłem Kostrzewa z taką nakładką na palnik. Tego pelletu to mu z 5-6 ton na sezon szło. 
Ps. Ten wątek o PC to jest dalej zablokowany??
2022-11-12 22:14
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Czy zablokowany nie wiem... admini są na mnie strasznie cięci, ostatnio dostałem ostrzeżenie za pisanie nie na temat. Jak spytałem adminów dlaczego tematy o PV, o pompach ciepła i paleniu kukurydzy są akceptowalne - odpowiedzi nie dostałem. Kwestia czasu i dostanę bana w 4 literach mam. Jedno forum mniej na które będę zaglądał.

2022-11-13 00:04
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Ja kupiłem taki licznik https://allegro.pl/oferta/trojfaz-licznik-energii-eastron-sdm72d-m-modbus-v2-12234402629 Bedę zbierał dane po modbusie. Dziś wjechała do mnie PC Panasonic ale nie wiem czy dobrze że zrobiłem że wziąłem 9kw T-cap 1 F
2022-11-13 07:18
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Pab11o  ja celowo wziąłem 3 x 1f, dane jak pisałem wyżej czytnik impulsów Supla 
2022-11-13 09:34
  JacekJI Posts: 671 Ostrzeżenie: 0
Cześć,

Dawno mnie tu nie było... 
Widzę że najpopularniejszy wątek dla weteranów to "Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła"

U mnie pv 10 kw od 2 lat, a PC Panasonuc 1f 9 kw od tego sezonu.

Teraz podłączyłem zdemontowanego z domu skama z brulim w garażu więc i forum przyszło odwiedzić 
2022-11-13 09:43
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2022-11-13 07:18
Pab11o  ja celowo wziąłem 3 x 1f, dane jak pisałem wyżej czytnik impulsów Supla 

Ja mam Fotovoltaike i zależało mi na liczniku dwukierunkowym. To było najtańsze  co mogłem znaleźć  był jeszcze  za 250 zł ale mierzył moc sumarycznie z wszystkich faz ten mierzy na każdej z osobna. Może i supla jest super  ale ma duże ograniczenia i troszkę drogo wychodzi
2022-11-13 10:28
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Pablo do PV mam zamiar kupic licznik Chint dtsu666 ,  współpracuje z moim falownikiem  , wtedy mam zapis  i wykresy , ile idzie w siec , ile auto konsumpcja , ile produkcja prosto w palikacji foxess, te jednofazowe są typowo pod pompę ,  za 150 zł licznik impulsów z SUPLA i dodatkowo masz zapis i wykresy poboru prądu przez samą pompę 
2022-11-13 13:35
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Wiele by u Ciebie rozwiązało jak by supla obsługiwała protokół modbus. Ja mam 2 różne instalacje pv.

dodane 2022-11-13 13:34
dodane 2022-11-13 13:35Licznik mam jeszcze nie podpięty  i nie do końca mam to wszystko jeszcze po dopinane.
2022-11-13 18:26
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
No to teraz  juz ze 100% pewnością  licznik założony wczoraj równo 24 godziny   i 10h pracy pompy w tym jedno grzanie CWU  z 39 do 45 , zajmuje to jakieś 0,5h  , pompa łyknęła 8kW  sprężarka i 0,5kW  pompa wody i elektronika . 
First pagePrevious page159 / 181Next pageLast page
Users on-line: Lukbud0225, sladkowski1984, tommyb811106