Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona151 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Klimatyzacja fajna sprawa o ile umiejscowiona w miejscu gdzie ciepło się rozejdzie po chałupie. Ja przestałem grzać klimą skoro klima bierze 700W, a pompa ciepła jakieś 2kW i wszędzie jest ciepło + ugrzana cwu. Po co kombinować. Raz bawiłem się w uprawę pomidorów zimą lampa HPS 150W + 1 doniczka małego pomidorka Micro Tom Gold dało radę 30 grudnia zjadłem kilka pomidorów ale koszty nieporównywalne z foliakiem w lato. Kiedyś pisałem i powtórzę 500kWh to jest nic, |
|||
|
||||
leon
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
BBasiek32a
|
Koledzy doradzcie . Mam inverter SMA Sunny Tripower STP 4 kW. Moc w panelach to 4,2 kWp. Wszystkie panele na dachu w kierunku około godz. 11. Ile bezpiecznie mogę dołożyc mocy w nowych panelach na tej samej połaci. Czy to jest 600 W aby było 20% więcej niż moc inwerteru?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
10-15%... 20% też jednak w lato będzie obcinało produkcję.
|
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Tak wiem że będzie ciąć do 4, ale pewnie w pochmurne da więcej. Chciałbym również częśc paneli rozłączyć i zrobić 2-gi string. Czy dobrze odczytuję że napięcie wzbudzenia musi być minimum 175 v
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Sprawdź napięcia pracy MPPT inwertery wolą wyższe napięcia a niżeli niższe. U mnie przy 2 x 180V inwerter żadko kiedy wychodził ponad 1,75kW po przeróbce na 1 string i 3kW nie jest problemem.
|
|||
|
||||
sebsa
|
BBasiek32a napisał » 2022-09-29 21:41 Koledzy doradzcie . Mam inverter SMA Sunny Tripower STP 4 kW. Moc w panelach to 4,2 kWp. Wszystkie panele na dachu w kierunku około godz. 11. Ile bezpiecznie mogę dołożyc mocy w nowych panelach na tej samej połaci. Czy to jest 600 W aby było 20% więcej niż moc inwerteru? Jeśli masz możliwość dokładaj. Większość aktualnie produkowanych inwerterów 4kW można obciążać do 6000Wp. Druga sprawa. W słoneczny i gorący dzień rzadko kiedy osiąga się maksymalną moc instalacji z racji temperatury właśnie. Generalnie maksy są osiągane tylko w pikach. U siebie mam Huawei-a 6kW obciążonego prawie 8000Wp na 2 MPPT |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
karoka65
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
karoka65
|
To jest 150km różnicy, pogoda tu była strasznie ujowa Pojechałem dzisiaj na do swojej klientki za Wrocław zrobić przegląd kociołka to tam piękna pogoda a jak wracałem to od mojej strony aż czarno i za cały dzień 9kWh ale jak to mówią nie można mieć wszystkiego, to od nas nie jest zależne. W zeszłym roku za wrzesień było prawie 1100
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
660kWh wpadło do sieci wyleciało 490kWh dokupić nic nie muszę chałupa wzięła 337kWh łącznie z grzaniem ciepłą pompą.
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Zastanawiam się jak ZE podszedł by do drugiej instalacji offgrid na drugiej stronie dachu przełączał bym do południa wschód po południu zachód online w sensie zamieniał ich funkcję. Zostanie opust 80% czy wpadnę na 70% ?
W tej chwili mam instalację 9,63kW |
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie przez lata w systemie mieli moc przyłącza 3,3kWp a 4 lata było 6kWp. Dopiero w ubiegłym roku klepnąłem maila że Halooo ale ja mam 6kWp a nie jak macie w systemie 3,3kW. Zmienili - choć licznik zdalny uzyski większe niż 3,3kW nawet nie zauważyli. Myślę że guzik ich to interesuje puki ich licznik zlicza energię |
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Sebsa a jakie strony świata masz każdy ze stringów.?
|
|||
|
||||
sebsa
|
BBasiek32a napisał » 2022-10-01 14:47 Sebsa a jakie strony świata masz każdy ze stringów.? Nie mam idealnych orientacji ani kątów. N/E 2350Wp. S/W 5460Wp. dodane 2022-10-02 11:34 adkwapniewski napisał » 2022-10-01 09:11 Zastanawiam się jak ZE podszedł by do drugiej instalacji offgrid na drugiej stronie dachu przełączał bym do południa wschód po południu zachód online w sensie zamieniał ich funkcję. Zostanie opust 80% czy wpadnę na 70% ? W tej chwili mam instalację 9,63kW A co z nadprodukcją z instalacji pełniącej aktualnie rolę offgrid-a? |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Mam wydzielony obwód w domu pod UPS`em - mógłby się ładować ...
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona151 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||