Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona152 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mamut
|
||||
|
||||
BBasiek32a
|
Sebsa masz blisko 8 kwp ale na dwóch różnych połaciach. Więc nie pracują wszystkie panele jednocześnie z taką samą mocą. A u mnie były by dwa stringi ale na tej samej połaci dachu. Muszę podzwonić po kilku wykonawcach i zasięgnąć informacji i stwierdzić co każdy będzie proponował.
|
|||
|
||||
sebsa
|
BBasiek32a napisał » 2022-10-02 21:54 Sebsa masz blisko 8 kwp ale na dwóch różnych połaciach. Więc nie pracują wszystkie panele jednocześnie z taką samą mocą. A u mnie były by dwa stringi ale na tej samej połaci dachu. Muszę podzwonić po kilku wykonawcach i zasięgnąć informacji i stwierdzić co każdy będzie proponował. Tu się mylisz. Ok godziny 11-14 obydwa stringi pracują na maxie. Gdyby ten drugi string był po tej samej stronie co główny, to szczyt przesunąłby się w czasie o 2 godziny później. Jak napisałem wcześniej. inwerter 4kW można obciążyć do 6000Wp. W bardzo ciepły i słoneczny dzień i tak nie ma szans pracę z mocą nominalną bo rozgrzane panele tracą na wydajności. Pozostają tylko chwilowe piki. Pytanie, które powinno zamknąć temat to jaką moc wyciąga Twoja instalacja w okresie maj-sierpień przy bezchmurnym niebie. |
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Przykładowa grafika z miesiąca marca jak drzewa sąsiada wpływają na pracę mojej instalacji. U mnie najwyżej instalacja idzie do 3,8 kw w miesiącach od marca do maja. Dość często jak podglądnę pracę instalacji to apka pokazuje odcięcie przy 4 kw . Wykres tego nigdy nie wykazał. Były to pewnie chwilowe odcinki których wykres nie wygenerował. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wyszło szydło z worka wiadomo ile w E.ON będzie kosztował prąd po przekroczeniu 2000kWh w taryfie G. Zapowiadane 2 zł było pytanie netto czy brutto. A okazało się że cena to 2,53zł/kWh... netto dolicznie sobie 5 lub 23% podatku w zależności kiedy "tarcza" się skończy. |
|||
|
||||
mamut
|
Zobaczymy jeszcze czy nie będzie korekty, bo po ostatnich działaniach odnośnie wysokich marż i cen na giełdzie, dzisiejszy dzień nie różnił się tak bardzo od ostatnich we wrześniu, a najwyższa cena z godz 19 (trochę ponad 700PLN/MWh) jest jak najniższa w tamtych dniach, gdy ceny w wieczornym szczycie dobijały do 1600PLN/MWh.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
5-tka Kaczej dupy Dolar 5zł Frak 5 zł Węgiel 5000. Sprawdzałeś może ceny dla firm na przyszły rok? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
DKo70
|
Moje 9,135 kWp na ten miesiąc zrobiło 608,4, tj. 66,6 z 1 kWp
Szału nie ma ale panele leżą na poł.-wsch. i poł.-zach. a kąty pochylenia to 14 i 16 st. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
No to u mnie wychodzi 85,8 z 1kWp ja mam 13 stopni na południowy zachód , można powiedzieć że południe i kąt 30*
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
||||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
DKo70
|
X.2022 - 647kWh z 9.135 kWp = 70,83 z 1 kWp
|
|||
|
||||
karoka65
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
karoka65
|
Ameno na papierze masz 6,16 a na dachu ile?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Produkcja 602kWh wysłane do sieci 363kWh pompa ciepła na CO i CWU. wyszarpała 325kWh. Doszedł traker "ręczny" o mocy aż 400W na mikro falowniku, wychodzisz na dwór przekręcisz albo i nie, robi robotę uzyski fajne - chciało by się większego trackera ale brak miejsca na podwórku, |
|||
|
||||
konto usunięte
|
karoka65 napisał » 2022-10-31 20:08 na dachu mam 6.16 na papierze 6.16 , falownik obcina równo przy 6kW
Ameno na papierze masz 6,16 a na dachu ile? |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Pewnie ustawienie na południe ... ja mam bardziej wschód jak południe.
|
|||
|
||||
karoka65
|
A ja tam nikomu nie zabiorę a ni nie dam ale trochę śmiesznie to wygląda, mieszkają z Leonem blisko siebie, Leon ma jak pamiętam coś około 5,5 kWp i to by się zgadzało bo ja mam 9,76 i Leon zawsze ma trochę więcej jak połowę co ja, u DKo też to normalnie wygląda z 9,135 ma 647 kWh ale niech chłop ma.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona152 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||