Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page149 / 181Next pageLast page
2022-08-17 17:55
  leon Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
verb W Niemczech we wrześniu wchodzi uchwała, Właściciel  mieszkania może obniżyć temperaturę w mieszkaniu właśnie do +19 a wynajemca. Jeśli będzie mu chłodno lub zimno ma sobie dogrzać na własny koszt. U nas jeszcze się przeproszą ludzie z kominkami i kozami opalane drewnem
2022-08-17 17:58
  karoka65 Posts: 3378 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
tryt napisał » 2022-08-17 17:33
Dziękuję. Próbowałeś uruchomić na agregacie pompę w grzaniu CO?

Nie jeszcze nie. Myślę że pewnie początkiem września trzeba będzie to już zdrutować do kupy i spróbować uruchomić w celu sprawdzenia.

2022-08-17 21:33
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
karoka65 napisał » 2022-08-17 14:17
Tryt ja tam nie jestem  as z agregatów ale nie dawno też stanąłem przed wyborem.
Z tego co udało mi się dowiedzieć to nie ma sensu zakupu agregatu 3 fazowego gdy nie masz zamiaru zasilać urządzenia 3F. Nasze pompy niby sa 3F ale agregaty pracują na 1F z tym że pod następne fazy podłączonę są grzałka/grzałki. Po następne w agregacie 3F masz AVR tylko na jednej fazie a nie na trzech a tego  już nie piszą.
Odezwał się do mnie na priv kolega Rynio z poradą ale trochę się spóźnił bo było już po zakupie ale dzięki mu za zainteresowanie z tego miejsca. Wyszło na to że nie wybrałem najgorzej bo z tego co udało się dowiedzieć to najlepszym wyborem jest agregat 1F z silnikiem czterosuwowym. Z tego co i Rynio mi później dopisał to jak ma to służyć i żeby nie było później problemów to omijać tzw. chińczyki. Trzech sprzedawców odradzało mi zakup tanich diesli, z tego co mówili ( wszyscy to samo ) jak diesel to trzeba mieć ponad 2 dyszki na taki agregat żeby służył. Zakupiłem agregat 6kW z silnikiem Hondy i prądnicą Fogo. Tyle ode mnie.



dokładnie jak Karoka piszesz , agregaty w pompach maja silniki jednofazowe , na napiecie 240V , grzałki tez sa na 240V ,  po prostu całe urządzenie musi mieć doprowadzone 3 fazy aby rozłożyć na nie równomiernie moc bo obciążalność jednej fazy w gospodarstwie domowym to chyba max 6kW na jedna fazę 
2022-08-17 23:37
  mamut Posts: 331 Ostrzeżenie: 0
Te mniejsze tak jak piszecie mają silnik sprężarki 1 fazowy, ale 9+, a już 12 zazwyczaj już silnik inwerterowy 3-fazowy.
2022-08-18 08:16
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Ja mam 12kW 1F, do grzałek kolejne fazy. Czyli jak piszą wyżej. Dopytaj, też myślałem że muszę mieć 3F, a tak naprawdę nie, grzałek w ostateczności nie trzeba podłączać i też będzie gadać, tyle że może nie wyrabiać w mrozy.
2022-08-18 09:21
  sebsa Posts: 758 Ostrzeżenie: 0
Koledzy. Nie wprowadzajcie w błąd. Jest jak pisze mamut. To, że niektóre z pomp, które posiadacie u siebie mają sprężarkę 1-faz nie oznacza, że wszystkie tak mają.  Wszytko to kwestia producenta.
2022-08-18 11:48
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Żadne wprowadzanie w błąd, tylko info, że niekoniecznie 9 i 12 są na 3F. Lepiej się dowiedzieć dokładnie, przed błędnym wyborem agregatu.
2022-08-18 12:30
  sebsa Posts: 758 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-08-18 11:48
Żadne wprowadzanie w błąd, tylko info, że niekoniecznie 9 i 12 są na 3F. Lepiej się dowiedzieć dokładnie, przed błędnym wyborem agregatu.




Romek - takie rzeczy powinno się wiedzieć już przy wyborze konkretnego modelu i mocy pompy. Przecież potencjalny inwestor teoretycznie powinien przygotować odpowiednie zasilanie, zabezpieczenie etc.
2022-08-18 12:41
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1

A widzisz... ja aż do czasu zamontowania byłem przekonany że muszę mieć 3F W dokumentacji stało zasilanie 400V i takie przygotowałem. Jednostka wewnętrzna jest podłączona do 3F, ale od niej do zewnętrznej idzie 1F. Dodatkowe 2F zostało w wewn, jedna go grzałki zabudowanej w środku, druga do sterowania grzałek zewnętrznych (max 2x2kW bojler, bufor). Obecnie bezpieczniki od grzałek mam zrzucone, i chodzi na 1F.
2022-08-18 12:41
  adkwapniewski Posts: 407 Ostrzeżenie: 0
Zastanawiam się czy agregat potrzebny ... Jeśli prądu nie będzie dzień lub trzy lub tydzień ...

Ups do podtrzymania oświetlenia, zasobów IT już mam (2kW online i 3kW true sinus)

dzień    : temp w domu nawet w największy mróz spadnie z 22*C do min. 20*C  - w nosie mam.
trzy       : tu już wypadało by czymś podgrzać - najtaniej piecyk gazowy z butlą
tydzień : agregat , kocioł gazowy używany + butle lpg ?

Odkąd pamiętam zaniki prądu nie były dłuższe jak parę godzin.

Może awaryjnie wystarczą dwa piecyki gazowe (parter, piętro) + kuchenka turystyczna gazowa i trzy butle. 

Piecyki i kuchenka kosztowo wychodzą najtaniej - wiadomo komfort żaden - ale jest sens inwestować w agregat (widziałem na lpg), wypożyczyć pewnie się nie da jak w okolicy wszędzie prądu nie będzie ???
     

2022-08-18 12:43
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Ja wolę przy świetle siedzieć, lodówka też fajnie jak będzie chodzić Na razie nie wiem czy będę kupował agregat, się zobaczy.
2022-08-18 12:55
  tryt Posts: 481 Ostrzeżenie: 0
a jak nie będzie prądu to i paliwa nie będzie można zatankować na potrzeby agregatu
Też się zastanawiam, czy taki wydatek ma sens. Bardziej jest to przygotowywanie się na armagedon pogodowy, zerwane linie, czy też - nie daj Boże - na wojnę. Mam nadzieję, że nie będzie tak źle, chociaż co jakiś czas blackoutem media nas straszą. Gdybym mieszkał w maleńkiej wiosce w Bieszczadach, obawy były by większe. A tak nie jest
2022-08-18 13:06
  adkwapniewski Posts: 407 Ostrzeżenie: 0
Wiadomo - komfort dużo wyższy ale ... 

Na alledrogo są agrgaty pracujące na pb i lpg (nie wiem co to warte) i podane zużycie paliwa dla agregatu 8kW to

15h pracy na 25l przy połowie obciążenia, czyli 1,66l/h , LPG to zje maks 1,9l/h dla 4kW 

Tydzień to 168h ciągłej pracy (ciekawe ile godzin może "ciągle" pracować) to do równego 320l LPG lub 280L PB95

Pomijając logistykę (jak ten gaz/pb95 dostarczyć i uzupełniać) to koszt nawet na gazie średni ...

Chyba że ilość zużytego paliwa zmienia się wraz z obciążeniem (w sensie : mniejsze obciążenie - mniejsze zużycie paliwa) 


Ja chyba jednak zainwestuje w piecyki i może jakąś pieco-kuchnie 5klasy do piwnicy w razie W.


Mój inwerter (Huawei M1) teoretycznie ma wyjście Backup ale w praktyce nie wiem czy jest do wykorzystania bez firmowych baterii ...
 
2022-08-18 14:00
  sebsa Posts: 758 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-08-18 12:41

A widzisz... ja aż do czasu zamontowania byłem przekonany że muszę mieć 3F W dokumentacji stało zasilanie 400V i takie przygotowałem. Jednostka wewnętrzna jest podłączona do 3F, ale od niej do zewnętrznej idzie 1F. Dodatkowe 2F zostało w wewn, jedna go grzałki zabudowanej w środku, druga do sterowania grzałek zewnętrznych (max 2x2kW bojler, bufor). Obecnie bezpieczniki od grzałek mam zrzucone, i chodzi na 1F.




Szczegółowe schematy podłączeń są na ogół w DTR nie kartach katalogowych. Tam dopiero człowiek widzi jaki kabel i co gdzie


dodane 2022-08-18 14:00
sebsa napisał » 2022-08-18 13:59
verb napisał » 2022-08-18 12:41

A widzisz... ja aż do czasu zamontowania byłem przekonany że muszę mieć 3F W dokumentacji stało zasilanie 400V i takie przygotowałem. Jednostka wewnętrzna jest podłączona do 3F, ale od niej do zewnętrznej idzie 1F. Dodatkowe 2F zostało w wewn, jedna go grzałki zabudowanej w środku, druga do sterowania grzałek zewnętrznych (max 2x2kW bojler, bufor). Obecnie bezpieczniki od grzałek mam zrzucone, i chodzi na 1F.




Szczegółowe schematy podłączeń są na ogół w DTR, nie kartach katalogowych. Tam dopiero człowiek widzi jaki kabel i co gdzie

2022-08-18 14:11
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Panowie odnośnie 1 fazy lub 3 faz,  trzeba jeszcze rozróżnić czy dane urządzenie potrzebuje 3 faz bo pracuje na napięcie międzyfazowe 420V,  czy potrzebuje 3 faz że względu na to że 1 faza nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej mocy,  i teraz jeśli mamy pompe 12kW mocy grzewczej to np agregat już może pobierać tylko 4kW więc jedna faza wystarczy,  natomiast już z tej fazy nie możemy zasilić grzałek bo przekroczymy dopuszczalna moc obciążeniowa tej fazy,  więc musimy grzałki zasilić z innej fazy. Dobrym przykładem jest płyta indukcyjna która pracuje na napięcie 240V ale potrzebuje minimum 2 faz i neutrala 
2022-08-18 19:13
  leon Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
Jak to czytam,to aż mam gęsiej skórki. Szykujecie się jak na wojnę,u mnie przez 48 lat jak nie było prądu dłużej jak dzień to max
2022-08-18 22:08
  tryt Posts: 481 Ostrzeżenie: 0
leon napisał » 2022-08-18 19:13
Jak to czytam,to aż mam gęsiej skórki. Szykujecie się jak na wojnę,u mnie przez 48 lat jak nie było prądu dłużej jak dzień to max

a ja jak żyję 63 lata to nie pamiętam, żeby wungla nie było do pieca ... A nasze elektrownie to raczej czarnego złota potrzebują
2022-08-19 16:41
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Ja żyję tylko 55, ale od kiedy się zainteresowałem (może z musu hehe) paleniem, czyli od około 45lat, to też nigdy nie myślałem, że może nie być węgla.
2022-08-19 17:04
  leon Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
tryt Cyt"a ja jak żyję 63 lata to nie pamiętam, żeby wungla nie było do pieca ..." Kopalnie zamykali pod pretekstem Corona wirus,nagle w ciągu jednego dnia było zakażonych ponad 5000 górników. Dzisiaj twierdzą że nie ma węgla tak jak i cukru a straszą że i mleka w sklepach ma zabraknąć też będziecie robili zapasy?? Kupcie sobie lepiej krasulę bo będzie taniej. Tak właśnie napędzacie show
2022-08-19 17:25
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
A na kij komu mleko czy cukier ? No może Tobie cukier potrzebny hehe Z węglem jest jak widzisz, nie oszukasz rzeczywistości, a czego tak jest to już nie ma mój zepsuty łeb.
First pagePrevious page149 / 181Next pageLast page
Users on-line: aczamuni, adasko79, dixphp, hapetr1, Jacek_Dom, Jacklew1967, karkut4, lysy7809, ogniwopelletjurek, piotrekszkola, Piwek, wojrad