Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page130 / 135Next pageLast page
2021-05-02 16:21
  janklos12 Posts: 495 Ostrzeżenie: 0
 5.92kwp kwiecień 695kwh
2021-05-02 18:23
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
Chłopaki szybkie pytanie, czy na dachu pokrytym gontem można montować panele za pomocą mostków trapezowych
2021-05-03 20:00
  Andrzej_M_ Posts: 381 Ostrzeżenie: 0
System Corab T-02 przeznaczony jest tylko, do montażu modułów fotowoltaicznych na blasze trapezowej.
2021-05-03 21:08
  bogdan7711 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
instalacja 3.4 kWp 2020-590 do roku 21 -376
2021-05-03 23:26
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
Andrzej_M_ napisał » 2021-05-03 20:00
System Corab T-02 przeznaczony jest tylko, do montażu modułów fotowoltaicznych na blasze trapezowej.



Dzięki za potwierdzenie
2021-05-05 13:21
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Uzysk za kwiecień 2021 w kwietniu 2020 było to 1609kWh
Pompa na potrzeby CO i CWU przepaliła 423,9kWh dla porównania w kwietniu 2020 było to 270,5kWh
2021-05-13 09:51
  leon Posts: 320 Ostrzeżenie: 0



Druga połowa maja zapowiada się kiepsko
Instalacja Wschód - Zachód
2021-05-16 21:47
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1

Ja wiem że każdy z nas ma PV ale jak prądu braknie to kaplica bo co z tego że PV jest jak nie robi prądu bo nie może. Na tę okoliczność zakupiłem od "Maj Frenda" ze Słubic przetwornicę napięcia 12V ->230V z pełnym sinusem 3000W w piku moc ciągła około 1500W. Realnie dom bez jakiś mocnych odbiorników prądu weźmie około 500W więc jest spory zapas mocy. Co najważniejsze czysty sinus na wyjściu i kocioł pociągnie i pompki obiegowe, kolejna rzecz cena ile to może kosztować? 400 zł. dużo nie dużo... przyda się raz na kilka lat bo lodówka z zamrażarką się rozmrozi, no ale moim zdaniem się przyda.

Gdyby ktoś coś wklejam linka: jak wiecie nic z tego nie mam i to nie ja sprzedaję: https://pl.aliexpress.com/item/4000472757961.html może komuś się przyda a sprzęt sprawdzony
2021-05-17 17:51
  Radek_Skoc ... Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
marcinbb napisał » 2021-05-16 21:47



A jaki planujesz do tego akumulator, bo 500W przy 12V to ponad 40A czyli akumulator ok 50Ah wystarczy na godzinę pracy przetwornicy.... A to już nie są tanie rzeczy
2021-05-17 18:38
  leon Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
marcinbb Chyba myślał że jak wyłączy Tauron  czy jakaś tam spółka,będzie miał prąda z przetwornicy No właśnie,potrzebujesz sporego magazynu Volcika
2021-05-17 23:29
  leON22 Posts: 5125 Ostrzeżenie: 1
Na taką awarię nawet św.Boże nie pomoże , pomogli Niemcy i Szwedzi  ---> Awaria Elektrowni Bełchatów
2021-05-18 07:36
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1

Panowie akumulator jest 100Ah, a przetwornica ma służyć właśnie jak wyłączą prąd aby ogarnęła 2 lodówki, kociołek na groszek i ewentualnie solary aby z glikolu nie zrobił się kisiel. Jeśli prądu nie będzie dłużej zamiast akumulatora przepnę przetwornicę do odpalonego samochodu na postoju weźmie 0,5l/h.
To tylko temu ma służyć nie mam zamiaru odpalać na tym urządzeniu całego domu tylko strategiczne urządzenia którym są zamrażalniki w lodówko zamrażarkach. I w razie czego kociołek aby w chałupie było ciepło, lub w lato solary.


Liczę średni pobór zimą około 300W / 12 V = 25A czyli aku satarczy na około 4h i jak dla mnie bajka. zawszę mogę do aku zapiąć kontroler ładowania bo leży i się kurzy i jakiś panel też leży 50W.
2021-05-19 07:38
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
Panowie jak wygląda rozliczenie na umowie prosument, tzn. jak mamy instalacje 5kw która wytworzyła 4kw a nasze zużycie jest 10kw to 0,8 kw dostajemy dla 4 kw a reszta 1:1 czy wszystko co zużyjemy liczone jest 1:0,8. Albo inaczej mam wymieniony licznik ale jeszcze nie produkuje to prąd który zużywam liczony jest 1:1 czy 1:0,8  
2021-05-20 06:51
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
Na tak sformułowane pytanie ciężko jest odpowiedzieć wszystko zależy od rozliczenia jeśli roczne to może się okazać że 0,8 jeśli jak w Energa co 2 miesiące to 1:1.
2021-05-20 10:22
  janklos12 Posts: 495 Ostrzeżenie: 0
Przykład. jest podliczenie nieważne czy roczne, półroczne czy dwumiesięczne, z sieci pobrałem 200kwh a wprowadziłem 400kwh które razy 0.8 daje mi 320kwh minus 200 które pobrałem to mam 120kwh na plus. które idzie do magazynu i mam rok na wykorzystanie. Jeśli wprowadzona ilość kwh po korekcie 0,8 jest mniejsza niż to co pobrałem z sieci to za tę różnice  płace wg stawki którą mam. 
2021-05-20 18:05
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1

Kolega napisał: "mam wymieniony licznik ale jeszcze nie produkuje to prąd który zużywam liczony jest 1:1 czy 1:0,8"
Co z tego że ma licznik 2 kierunkowy jak nie ma/nie działa mu instalacja?

2021-05-21 09:10
  tryt Posts: 436 Ostrzeżenie: 0
skresz napisał » 2021-05-19 07:38
Panowie jak wygląda rozliczenie na umowie prosument, tzn. jak mamy instalacje 5kw która wytworzyła 4kw a nasze zużycie jest 10kw to 0,8 kw dostajemy dla 4 kw a reszta 1:1 czy wszystko co zużyjemy liczone jest 1:0,8. Albo inaczej mam wymieniony licznik ale jeszcze nie produkuje to prąd który zużywam liczony jest 1:1 czy 1:0,8  

Podaj maila, prześlę Ci arkusz excela, w puste kratki wprowadzisz dane i będziesz mial wiedzę
2021-05-21 11:27
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za odp. Juz się wyjaśniło i przyszła korekta. Tauron na jednej z faktur zaczął mi naliczać za 0.8kw tak jak za 1kw, ogólnie bujam się z nimi od ponad miesiąca ale teraz już chyba wszystko wyprostowane. Nic tylko produkować i się cieszyć do kiedy czegoś nie wymyślą. 
2021-05-23 20:43
  bobas Posts: 780 Ostrzeżenie: 0
Witam Panie i Panowie.
I mi udało się zamontować i uruchomić instalację fotowoltaiczną. 4,83 kWp, dwa stringi, osiem modułów na południe i 6 na zachód. Niestety dach nie pozwolił na inny układ. Rozważam dołożenie jednego modułu na zachód ale to dopiero jak poobserwuję jak działa instalacja. Wszystko robiłem sam (montaż paneli z pomocą dwóch kolegów), więc proszę o wyrozumiałość 😉
Moduły Ja Solar 345W, falownik Huawei 4ktl M1. Moduły te bo zależało mi na jak najmniejszym rozmiarze i w miarę "dużej mocy", falownik bo trafił się w dobrej cenie z europejskiej dystrybucji. Całość wyniosła mnie około 14500 PLN, więc myślę że lepiej niż dobrze. 👍







dodane 2021-05-23 20:43
2021-05-24 09:05
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1

Tam dało się wepchnąć jeszcze za 2kWp a nie jeden panel.
Cena zajebista bo w VAT 23%, a nie z montażem i sprzętem w VAT 8% za jakieś 2,5 razy więcej.

Kupuj większą klimę/ciepłą pompę na cwu to się w 2 lata zwróci.
First pagePrevious page130 / 135Next pageLast page
Users on-line: 7lisek7, Faja64, grzesiu, januszprzybyla57, KESZUTAM12, MarekHoracek, Pablos87, piasek, plasa, puter, RBachul, Robert78, Sebastian150182, sladkowski1984, Tuplice1234, WaaN, Wojciech_cichon