| Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona92 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
|
||||
|
karoka65
|
Ja nie napisałem że nie wolno montować samemu a że nie wolno takiej firmie sprzedać na 8% gdy tego fizycznie nie montuje a to różnica
|
|||
|
|
||||
|
-adek
|
Panowie trochę z innej beczki orientujecie się czy klimatyzację można podpiąć pod ulgę podatkową termomodernizacyjną?
|
|||
|
|
||||
|
miazio
|
a ja z drugiej strony jak w pit odliczyć fotowoltaikę z VAT jaki formularz które pozycje ?
|
|||
|
|
||||
|
tryt
|
Czy na kablu łączącym inwerter z licznikiem mogą być podłączone urządzenia elektryczne (kuchnia z płytami i piekarnikiem elektr, lub pompa ciepła)?
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
A co firma instalująca nie wie, czy elektryk z uprawnieniami zapomniał i nie wie gdzie spytać? Albo masz wątpliwości w stosunku firmy instalacyjnej - to pisz to wprost, lub będziesz to łączył sam będąc niepełnosprawnym co podkreślałeś. |
|||
|
|
||||
|
tryt
|
Po prostu chcę się przygotować przed montażem. I tyle. Nic nie będę łączył sam.
|
|||
|
|
||||
|
Sven75
|
tryt - poguglaj w necie:
panele -> falownik -> zabezpieczenia instalacji -> rozdzielnia ( do której są podłączone urządzenia ) -> zabezpieczenia rozdzielni -> licznik -> słup -> "somsiad" bez pv
|
|||
|
|
||||
|
Pink01
|
Wcale nie musi się podłączać z falownika do rozdzielni głównej budynku. Jak masz np. w garażu czy w kotłowni czy innym pomieszczeniu gospodarczym chociaż 16-sto amperowe gniazdo trójfazowe i do niego pociągnięte z rozdzielni odpowiednim przekrojem, to może Ci śmiało tam zejść z kablami DC, porobić zabezpieczenia DC i AC i wpiąć do puszki od tego gniazda. Jak jeszcze się okaże że masz w takim pomieszczeniu umieszczoną GSW, to w ogóle same plusy.
|
|||
|
|
||||
|
karoka65
|
Dokładnie jak Kobra pisze, ja mam podpiętą dużą instalację pod gniazdo siłowe, ( było najbliżej ) a mała instalacja wpięta w jakąś puszkę od oświetlenia wiaty na węgiel, z tym że do puszki jest podciągnięty kabel chyba 4mm2.
|
|||
|
|
||||
|
tryt
|
Dziękuję za pomoc
|
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Styczeń 2020r. 3,3kW zrobiło 100,2kWh 1,6kW zrobiło 54,1kWh 1,7kW zrobiło 62kWh a taki twór w cieniu 0,6kW na inwerterze 360W całe 7,85kWh (od 13.01) w sumie 224kWh |
|||
|
|
||||
|
karoka65
|
Podsumowanie za styczeń 2020.
![]() W styczniu 2019 było tylko coś 168kWh ( pracowała tylko duża instalacja ) teraz 410 także różnica znaczna, dodatkowo za styczeń 2019 pompa ciepła na ogrzewanie domu i CWU przepaliła 845,1kWh a za styczeń tego roku 697,6 także tutaj też widać że obecny styczeń był wiele cieplejszy. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
Znalazłem taki dość śmieszny temat pompy ciepła do chałupy. Cena dość atrakcyjna, 7k PLN za zestaw do samodzielnego montażu, 10k z ich montażem, 12k PLN z ich montażem i dodatkowymi pierdołami. Zerknijcie na filmik na YT wygląda znośnie https://www.youtube.com/watch?v=gyr6qlILFL0 |
|||
|
|
||||
|
tryt
|
marcinbb napisał » 2020-02-01 20:46 Znalazłem taki dość śmieszny temat pompy ciepła do chałupy. Cena dość atrakcyjna, 7k PLN za zestaw do samodzielnego montażu, 10k z ich montażem, 12k PLN z ich montażem i dodatkowymi pierdołami. Zerknijcie na filmik na YT wygląda znośnie https://www.youtube.com/watch?v=gyr6qlILFL0 Mam ofertę z tej firmy, na pewno nie skorzystam. Ich pompy ciepła bazują na agregatach od klimatyzatorów. Jeżeli do dofinansowania z programu czyste powietrze potrzebne są certyfikaty potwierdzające klasę efektywności to tutaj nie ma na to szans. A dofinansowania do PC u mnie mogę uzyskać 10 tyś. Można "zrobić samemu" rower, samochód, meble - cokolwiek. A jednak najczęściej kupujemy gotowce. |
|||
|
|
||||
|
damian203
|
Witam szanowne grono, długo nie odwiedzałem tego forum- w piecyku pali się idealnie, do kotłowni zaglądam tylko przy okazji zasypu, więc przedstawiam raport z mojego nowego nabytku. Skorzystałem z programu "Łączymy z energią " Subregionu Zachodniego i w wyszło że mój koszt (po uwzględnieniu dotacji) za instalację złożoną z 13paneli Longi 320W, falownika Fronius 3,7kW wraz z montażem wyszedł 5200zł. Moja pierwsza produkcja za pełny miesiąc ![]() |
|||
|
|
||||
|
karoka65
|
Otrzymałem i ja rozliczenie zużycia energii za 2019 rok bo chciałem rozliczenie roczne.
Wyszło na to że w magazynie pozostało mi do przepalenia jeszcze 787kWh ![]() Cała obsługa tego prądu przez Tauron ( opust ) kosztowała mnie 1768kWh, także Tauron na tych naszych dachach też źle nie wychodzi ale i tak bardziej to się opłaca jak utworzenie swojego magazynu. |
|||
|
|
||||
|
konto usunięte
|
To jest dobry moment na niewielkie podsumowanie, kłamstwa które nam się wmawia, a które pewnie nieświadomie karoka wskazał.
Sąsiedzi karoki którzy zjedli jego prąd zapłacili za niego 1060PLN. Ale co to jest? Powiecie... A teraz patrząc globalnie na 111tyś prosumentów, z których każdy ma 5kWp na dachu, z których 20% zjada w locie a 20% oddaje ZE. Policzcie sobie 111 tyś prosumentów oddaje rok w rok 0,8MWh energii za free operatorowi. Wiecie ile to jest w PLN w G11? Policzyłem 53 mln PLN. A wiecie że to BULLSHIT, i mit który nam się wmawia! To tylko "roczna premia" zakładów energetycznych. Pomyślcie czy energię elektryczną można przechowywać? Można ale kosztuje to od cholery i ciut ciut. Co to znaczy? to znaczy że statystyczny prosument w lato będzie pchał 30kWh w sieć, której nie można przechować więc ten prąd muszą zjeść nasi sąsiedzi 30kWh * 0,6PLN/kWh (g11) = 18 PLN/doba i teraz razy 111000 prosumentów. Tak 2 mln PLN dziennie I jak to się ma do 53 mln - tak to jest właśnie roczna premia wypłacana od codziennych zysków. Ktoś powie że ten prąd muszą nam oddać, muszą... ale to temat na oddzielny tak samo pokręcony odcinek.I teraz pomyślcie że te dzienne zyski szybują w górę dzięki programowi Mój prąd i Termomodernizacja. |
|||
|
|
||||
|
karoka65
|
Marcin jestem ( byłem ) świadomy jaka to kasa i jest coraz większa bo nowe instalacje wyrastają jak grzyby po deszczu.
|
|||
|
|
||||
|
elezibi
|
1096 kWh zasiliło fundusz PGE :(
instalacje stawiane pod ogrzewanie zbierające latem na zimę więcej sponsorują niż "dotacyjne" na bieżące potrzeby teraz jeszcze dowalą powyżej 6,4kW "uzgodnienie projektu z ""EKSPERTEM"" PPOŻ" i zgłoszenie do lokalnej PSP strzygą z każdej strony (EKSPERCI od zagrożeń pożarowych PV wyrosną jak grzyby po deszczu (podlewani szybkim zyskiem)) |
|||
|
|
||||
|
karoka65
|
Ale to chyba nowych instalacji będzie dotyczyć?
|
|||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona92 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||

I jak to się ma do 53 mln - tak to jest właśnie roczna premia wypłacana od codziennych zysków. Ktoś powie że ten prąd muszą nam oddać, muszą... ale to temat na oddzielny tak samo pokręcony odcinek.