Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page90 / 135Next pageLast page
2020-01-22 14:42
  budgie1 Posts: 704 Ostrzeżenie: 0
A nie sądzicie, że globalne ocieplenie to wymysł, żeby kasiorę trzepać?
2020-01-22 14:54
  berabs Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Prawda , prawda. Do pierwszego zdania - tak jest ; a do drugiego - tak kiedyś było.

dodane 2020-01-22 14:54budgie1.A to też prawda.
2020-01-23 11:18
  leON22 Posts: 5100 Ostrzeżenie: 1
Witam , dostałem  z Tauron rozliczenie za zeszły rok i prognozy na obecny Tak jak wcześniej pisałem , bilans za 2019r z PV wyszedł na minus ( -431kWh ), dlatego dopłata 215.74PLN  Trzeba jednak dołożyć ze cztery panele na dach
dodane 2020-01-23 11:18
2020-01-23 12:54
  marcinbb Posts: 1622 Ostrzeżenie: 1
LeOn co to jest 300 PLN rocznie za prąd A dołożyć zawsze możesz
2020-01-23 13:07
  Novi Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
to licząc same panele ok 550zł sztuka tj. 2200zł /roczny rach. 300zł ponad 7 lat zwrotu 

Może lepiej zajechać jeszcze oepa i celować w dopłaty na pompę i drugie pv 5kW ? 


Z biegiem czasupowinno być więcej programów na modernizację.
2020-01-23 13:48
  marcinbb Posts: 1622 Ostrzeżenie: 1

Tak między Bogiem a prawdą LeOnowi brakuje 2 paneli aby z rachunkiem wyjść na 0. Te 2 panele zapewnią mu dodatkowe 500kWh/rok czyli tyle ile mu brakuje.
2020-01-23 23:44
  leON22 Posts: 5100 Ostrzeżenie: 1
Pewnie jak "młodzi" pójdą na swoje , to bilans będzie na plus , a tak to jest jak widać Fakt 300 PLN , to jakby jedna rata więcej , trza było brać więcej jak radziłeś Marcin . Cały czas mnie męczą te dwa brakujące ogniwa  Znając siebie już niedługo rozwiążę ten problem Miejsce jest , pytanie czy dołożyć do obecnego invertera , czy ktoś się do tego nie doczepi , bo moc instalacji wzrośnie o 550W ( dwa panele po 275W już raczej takich samych nie kupię ) , czy osobny mikroinverter pewny
2020-01-24 00:13
  karoka65 Posts: 3140 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Doczepić to pewnie nikt się nie doczepi, chyba że zaczną kiedyś biegać za tym jak ludzie będą mieli mało zgłoszone a uzyski będą mało wiarygodne ( za duże ), ja tam wsio zgłosiłem, nie wiem czy dobrze czy źle ale zgłoszone.
Powiem ci że obserwowałem latem jak świeciło ładnie  chyba nawet Twój falownik miał odcięcie, podobnie jak Adriana. Zyskasz pewnie do południa, po południu ale w godzinach że tak nazwę "szczytu słonecznego latem" i tak falownik zrobi Ci odcinkę, nie wiem co lepsze czy podczepić pod ten co masz czy dołożyć mikro.
2020-01-24 07:36
  adkwapniewski Posts: 327 Ostrzeżenie: 0
Zastanawiał się ktoś kiedyś co się stanie jak zamontuje się powiedzmy 16kW paneli i 9kW inwerter ? Czy produkcja będzie większa przed południem i po południu (i przy jakiej cenie paneli jest to opłacalne - czy w ogóle ?)?
2020-01-24 12:56
  karoka65 Posts: 3140 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Adaś pewnie obawiasz się "cieni"? przeczytaj co napisałem post wyżej, myślę że jest tam odpowiedź na Twoje pytanie
2020-01-24 13:09
  Novi Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
leON22 - hehe też bym więcej u siebie dał patrząc na to teraz...  


o przewymiarowaniu instalacji już kiedyś już tu pisałem bo sam myślałem o tym bo zresztował mi się jeden panel więc dokupienie dwóch kolejnych już by tak nie bolało a stoi oparty o ścianę w garażu i robi za obrazek 






Wg inż z Froniusa warto lekko przewymiarować instalację bo wydłuża czas maksymalnej pracy falownika w ciągu dnia, a ta faktyczna strata z wykresu w rzeczywistości przy lekkim przewymiarowaniu nie występuje bo wykres pokazuje warunki idealne, nie występujące lub występujące b. rzadko w ciągu roku. Dodatkowo im bardziej instalacja odchodzi od południa tym większe przewymiarowanie powinno się stosować. 
2020-01-24 13:30
  leON22 Posts: 5100 Ostrzeżenie: 1
W sumie i tak mam przewymiarowaną instalacje bo panele 4,95kWp a inverter 4.5 kW Jak dołożę jeszcze 500W , to przewymiaruję o 1kW , czy aby nie za dużo pewny
2020-01-24 14:05
  Novi Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Ja mam inwerter 5 a paneli 5.4 a i tak nigdy na wykresie nie widziałem maxa.
Popatrz na na swoje wykresy czy kiedykolwiek dobiłeś do 100%
Tu jest dużo ciekawego na ten temat: Tutaj
2020-01-24 15:25
  karoka65 Posts: 3140 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Nie zaglądam na wszystkie falowniki ale widziałem kilka razy latem u Leona i u Adriana że falownik obcinał moc.
Na początku każdego ciekawi jak to jest u innych później to przechodzi
2020-01-24 15:55
  Novi Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
No, trzeba zestawić potencjalne zyski do strat żeby nie przegiąć.

Ja tak podpatrywałem lokalne oepy żeby zoptymalizować własne spalanie. 
2020-01-24 18:28
  lancer2000 Posts: 86 Ostrzeżenie: 0
Czy od nowego roku PV podrożało? Dostałem drugą ofertę i cena 5800zł / kWp, poprzednia 6000zł / kWp. 
Chyba, że mam pecha co do firm. Może ktoś polecić sprawdzoną firmę do realizacji na Śląsku
2020-01-24 18:55
  marcinbb Posts: 1622 Ostrzeżenie: 1
nieRząd rozdaje kasę z Mój prąd 5000 PLN + Termomodernizacja 3000 PLN. To i instalacje musiały podrożeć aby kasa się zgadzała. Odezwij się na PW dam ci namiar na jedną firmę w okolicy.
2020-01-25 12:28
  karoka65 Posts: 3140 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
lancer szukaj dalej, może jeszcze nie wszyscy pocipieli z radości
2020-01-25 13:50
  leON22 Posts: 5100 Ostrzeżenie: 1
Jak dalej będzie taka ładna pogoda , to chyba nie muszę montować tych dodatkowych 2 paneli na dachu , żeby się zbilansować w tym roku na zero ale pewnie tak pięknie nie będzie cały czas 
PS. Co do ich montażu to dzwoniłem do firmy, która mi to robiła i potwierdzili fakt , że można przewymiarować instalację tylko z głową
 Dla zainteresowanych tematem , ciekawy artykuł polecam ->  Przewymiarowanie Fronius
2020-01-25 19:23
  marcinbb Posts: 1622 Ostrzeżenie: 1

Leon dokładaj 2-4 panele i montuj klimę do grzania tyłka, w okresach przejściowych. CWU już masz z Buderusa ale skąd weźmiesz ciepło. Wbrew pozorom w okresach przejściowych sprawdza się dobrze, aby pogrzać trochę atmosferę w chałupie. Nie wiem jak z finansami będę stał ale myślę że w tym roku dołożę jedną lub 2 klimy najpewniej te zestawy do samodzielnego montażu z alledrogo.

Jednak będę już bardziej zwracał uwagę na dobór modelu ta moje Midea Blank poniżej -5*C strasznie spada wydajność i ustawiasz zadaną 23*C a w środku nocy temperatura w chałupie spada do 21*C. Więc pewnie jakieś LG Standard, lub Midea blank extreem i mocy przynajmniej 5-7kW (mocy grzewczej).
First pagePrevious page90 / 135Next pageLast page
Users on-line: aldona, barbara70, berni641, cipis177, gerardranczo, leON22, leszektg, marekpa, masterwang, Mati102, Mysza, naderka, Otik, pg57