Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona96 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Karoka 60kWh to ci styknie na grzanie cwu przez cały miesiąc Ale jak pisałeś musi się zbierać w piwnicy i ja też na to liczę. A czy to będzie kocioł elektryczny czy grzejniki elektryczne nie wiem. Mam chałupę w rozbudowie i tam muszę jeszcze pieniędze wpakować. Biorę się za kilka dni za rekuperację, a wiecie jak mi się nie chce:/ U mnie do "wyzerowania licznika na "0" " brakło koło 15kWh + to co z ubiegłego roku. Więc na dobrą sprawę za miesiąc będę robił produkcję na zimę tego roku. |
|||
|
||||
tryt
|
Coś tam o tych rozliczeniach międzyfazowych przeczytałem, ale moich wyników nie rozumiem, myślę, że tak może mieć sporo osob nowych w temacie.
Aplikacja podaje, że wyprodukowano 135 kWh. Na nowym, dwukierunkowym liczniku Taurona: oddano do sieci 128 kWh, zużyto 22 kWh. I ni dudu nie potrafię zbilansować |
|||
|
||||
Pink01
|
Znaczy że wyprodukowałeś 135 kWh, z tego do sieci ( na magazyn ) oddałeś 128 kWh a zużyłeś na bieżąco 7 kWh. W godzinach kiedy instalacja nie produkowała albo kiedy po którejś z faz brałeś więcej niż po tej fazie oddawałeś do sieci pociągnąłeś z Taurona 22 kWh. W magazynie masz 128 kWh x 0,8 =102,4 kWh do rozliczenia, po odjęciu tego co już wziąłeś, czyli 22kWh zostaje Ci 80,4 kWh na pokrycie tego co jeszcze weźmiesz od Taurona. Proste. Masz już e-licznik i widzisz w internecie stany licznika czy fizycznie patrzysz na licznik?
|
|||
|
||||
tryt
|
Dziękuję, Pink01. Myślę, że powoli zrozumiem, chociaż trudno przyjąć, że było 135, a Ty mi wyliczyłeś, że mam 80 .
E-licznika jeszcze nie mam, ponoć do miesiąca czekania |
|||
|
||||
Radek_Skoc ...
|
tryt napisał » 2020-03-17 13:58 Dziękuję, Pink01. Myślę, że powoli zrozumiem, chociaż trudno przyjąć, że było 135, a Ty mi wyliczyłeś, że mam 80 . E-licznika jeszcze nie mam, ponoć do miesiąca czekania nie masz licznika dwukierunkowego? to jaki masz elektroniczny czy elektromechaniczny taki z tarczą? |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
Radek_Skoc ...
|
A to spoko... Znam ludzi, którzy za oddaną energię do sieci płacili jak za pobraną
|
|||
|
||||
leON22
|
Również znam temat , instalatorzy którzy u mnie montowali PV też mnie o tym poinformowali ( odpalenie instalacji PV na starym liczniku przed zamontowaniem dwukierunkowego ) . Akurat u mnie na starym liczniku, jak pobierałem mniej niż produkowałem licznik stał w miejscu , jedne kręcą do tyłu, a te o których pewnie myślałeś do przodu
|
|||
|
||||
tryt
|
leON22 napisał » 2020-03-17 15:28 To ich cudo działa z jednodniowym opóźnieniem? Urzędnik Tauronu chyba parafkę musi dawać |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Tyłek zaczyna boleć od siedzenia w chałupie, jutro chyba czas się wziąć za robotę mam do workowania 1t wungla z Pgg, do wysiania 400 pomidorów w multipalety. Bardzo optymistyczne plany mówią że dzieciaki pójdą do szkół po świętach, a realnie w czerwcu. A dla PV temat bardzo fajny 3 dni słońca swoje zrobiło, OEP wyłączony od 2 dni chodzi klima i grzejniki. |
|||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
karoka65
|
No to uzbierałeś już trochę U mnie chmury dzisiaj od rana, nawet śnieżek prószy po troszkę czas do czasu.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja jestem powiedzmy na "0" na ten rok w tej chwili coś tam zostało z ubiegłego roku ale to się zje. Niestety dostaje sprzeczne informacje o koronawirusie jedne z mediów a zupełnie inne ze świata. TV mówi że to zabija, każdego już prawie 300k zakażonych na całym świecie, a kolejne wiarygodne źródła mówią coś zupełnie innego że zabija nowa grypa. Oczywiście nie chcę ich Wam podawać bo one nakazują zostać w domach - jednak temat jest BARDZO kontrowersyjny... bardzo. Powiem tylko że należy czytać między wierszami - a mój post podejrzewam i tak jutro zniknie. Polski nierząd robi wszystko aby inflacja poszła jak najbardziej w górę po co pompują ponad 200 mld PLN w gospodarkę? Aby nasza kasa była nic nie warta. PO co drukują kasę - z tego samego powodu. Prawda leży gdzieś INDZIEJ zupełnie... gdzieś indziej. Ale nie mogę pisać cyrograf... |
|||
|
||||
krzzab
|
Czy mogę prosić o wyjaśnienie bo nie rozumiem. Fronius pokazuje produkcję w marcu np. 466kwh a licznik przyjęcie do sieci 360 kwh.
Przepraszam już doczytałem dziękuję. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Panowie ciężkie czasy nadeszły. DLA MODERACJI wypiłem znaczną ilość alkoholu i to są TYLKO moje przemyślenia. Teraz każdego, banują ostrzegają, bądź kasują, Więc nauczeni piszemy nie w pełni władz umysłowych. A dane pochodzą z.... tak z tyłka 1) Jeśli zaufaliście mi wydając dziesiątki tyś. PLN na instalację PV zróbcie zapasy jadła za 1000 PLN (już we Włoszech plądrują sklepy i apteki. Tak tylko ibuprofen brać) 2) Nasze dzieciaki do szkół pójdą najwcześniej we Wrześniu - info potwierdzone u pijanej dyrektorki. Która miała informacje z ministerstwa (po jakiś substancjach - potwierdzone) |
|||
|
||||
lancer2000
|
Cześć
Dołączyłem do Waszego grona - posiadaczy własnej elektrowni PV - i aktualnie czekam na wymianę licznika przez Tauron. Instalacja 3,78kWp, wschód + podniesienie na trójkątach, panele monokrystaliczne + fronius 3.0-3-S. W czwartek nabiło 19 kWh, chyba jest ok na taką moc. Aktualnie instalacja wyłączona do czasu wymiany licznika |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wszelkie wymiany liczników wstrzymane nieliczne które są w granicy działek wymienią lub przeprogramują. Te w domach nie ma szansy na wymianę.
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
karoka65
|
No to ja też się pochwalę
Produkcja za marzec jak na obrazku, pierwszy miesiąc z przekroczonym tysiączkiem kWh. Pompa ciepła na potrzeby na CO i CWU przepaliła za marzec 489,5kWh, porównując do marca 2019 poszło prawie 60kWh więcej ale ostatnich kilka dni były z dość dużymi przymrozkami po -7, -8 a nawet -9 stopni. W tej chwili mam już -4,8 stopnia. |
|||
|
||||
procho
|
pierwszy pełny miesiąc pracy instalacji: 432,4kWh
instalaja PV o mocy 4,41kWp południowy-zachód |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona96 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||