Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona94 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
Jak widać wszystko to idzie w złym kierunku "Dobre, bo polskie", a ruski węgiel jest tańszy od polskiego miału
|
|||
|
||||
karoka65
|
Szału z rana nie było, nawet deszcz popadał, chmurzyło się ale w końcu się rozpogodziło i pierwsza 40-tka w tym roku odnotowana ogólnie luty słaby w słońce.
|
|||
|
||||
tryt
|
Wszyscy mają panele - mam i ja . Znaczy póki co tylko przykręcone na dachu, teraz elektryka, zgłoszenia i tego typu działania. Do własnego prądu jeszcze trochę czasu trzeba, ale pierwszy krok zrobiłem
|
|||
|
||||
karoka65
|
No to prawie zaczniesz spijać śmietankę, w marcu będą panele już dobrze "buzować"
|
|||
|
||||
lancer2000
|
Było u mnie kilka przedstawicieli. Najniższa cena to 4700zł/kWp ale przy instalacji 9,3kW. Panele mono Q-cells i falownik ZeverSolar.
Możecie doradzić: 1. Co myślicie o tym falowniku ZeverSolar? Ja raczej wolałbym Froniusa. 2. Jedne firmy polecają panele poli, a inni mono. Które lepiej zastosować, ma to jakieś większe znaczenie? 3. Planuję też drugą instalację dla firmy, tylko tam jest dach wschód-zachód. Czy taka instalacja ma sens? |
|||
|
||||
procho
|
U mnie panele juz dwa tygodnie na dachu - umowa podpisana z ZE ale licznik nadal jednokierunkowy
14 paneli mono full black 315kW = 4,41kW, inwerter Goodwe Cena za instalację 19.000zł z przedłużoną gwaranacją na inwerter do 10 lat (standard 5 lat) Po wymianie licznika staram się o dofinansowanie 5.000zł + ulga podatkowa - także coś tam się urwie |
|||
|
||||
Pink01
|
lancer2000 napisał » 2020-02-21 10:03 A ile chcesz tak naprawdę założyć tej mocy?
Było u mnie kilka przedstawicieli. Najniższa cena to 4700zł/kWp ale przy instalacji 9,3kW. Panele mono Q-cells i falownik ZeverSolar. Możecie doradzić: 1. Co myślicie o tym falowniku ZeverSolar? Ja raczej wolałbym Froniusa. 2. Jedne firmy polecają panele poli, a inni mono. Które lepiej zastosować, ma to jakieś większe znaczenie? 3. Planuję też drugą instalację dla firmy, tylko tam jest dach wschód-zachód. Czy taka instalacja ma sens? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Cena 4700PLN/kWp strasznie chora kumpel zakładał 9,9kW na JaSolar 330W + Fronek 10.3 zapłacił 38000PLN. czeka na licznik 2 kierunkowy.
Odnośnie inwertera GoodWe gwarancja była 10 letnia w standardzie kiedyś o nawet znalazłem @Lancer2000 nie wiem skąd jesteś ale ten mój kumpel wziął firmę z Prudnika, jak to niedaleko Ciebie daj znać dam Ci namiary, EDIT: Ty z Żor to do Prudnika kawałeczek skontaktuj się z Elmont s.c co prawda na stronie słowa o tym nie napisali ale robią. http://elmont.net.pl/ Ewentualnie mam Firmę z Istebnej trochę bliżej Ciebie |
|||
|
||||
lancer2000
|
Na dom ok 9,9kW, a na firme 3,5 do 4kW. U mnie bedzie cos drozej bo dach plaski i za stelaż chyba kasują
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Po co na chałupę 10kW Ogniwo chcesz wypchnąć z kotłowni?
|
|||
|
||||
lancer2000
|
Zdecydowalem sie na PC. W tym roku ocieplam chalupe. Mam juz dosc OEP
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Hehehe chyba wszyscy powoli mają dość OEP`ów. Może ogniwo przebranżowi się na pompy ciepła
|
|||
|
||||
tryt
|
AC/DC podłączone. Teraz czekać tylko na ciężkie brzmienie. Ciekawe, kiedy Taurony się sprężą z wymianą licznika, ponoć są coraz szybsi
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Jak wygląda sprawa odpisu od podatku ?
|
|||
|
||||
Radek_Skoc ...