Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona39 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
sq9tbu
|
A może porównajmy wydajność pompy gruntowej z wydajnością powietrze woda i cenami tych rozwiązań.
Rekuperacja to zaś następny koszt zakupu, serwisu, materiałów wymiennych no i oczywiście zaś prądu. dodane 2018-10-30 14:03A może porównajmy wydajność pompy gruntowej z wydajnością powietrze woda i cenami tych rozwiązań. Rekuperacja to zaś następny koszt zakupu, serwisu, materiałów wymiennych no i oczywiście zaś prądu. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Prosta kalkulacja 3 odwierty po 70m lub 2 po 100 m koszt około 20000 PLN do tego koszt pompy ciepła około 20000 i już wydaliśmy 40k PLN. W przypadku powietrze woda w zależności od pompy od 12 do 26k PLN (w zależności od mocy ). Rekuperacja ile to prądu weźmie dobowo 1,2kWh - to gorzej niż pierdoła a nie koszt prądu, serwis brak, 1m2 filtra 15-30 PLN starczy na kilka lat na 2 filtry. Koszt zakupu mi udało się znaleźć za 1500 PLN były tańsze i droższe. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Marcin a powiedz mi czy pompa powietrzna a gruntowa ma taką samą wydajność czy też któraś będzie lepiej-efektywniej grzała? Bo jeśli podobnie oddają ciepło to oczywistym jest żę nie warto się łądować w gruntową za 40 tysia. Dzisiaj byli panowie z pV u mnie ponoć 12 paneli by położyli. Powinno wystarczyć, na rachunku roczne zużycie 3,5MW
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Gruntowa będzie miała większą sprawność ponieważ medium jest ziemia której temperatura nie spada poniżej 0*C i tym samym pompa będzie działała ekonomiczniej. W przypadku powietrznej pompy medium jest powietrze często nawet takie które ma temperaturę -10*C a w największe mrozy nawet i -20*C. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
To ciekawe czy ktoś w dłuższej perespektywie przeliczył czy bardziej się opłaca gruntowa droższa ale bardziej wydajniejsza czy powietrzna.
|
|||
|
||||
karoka65
|
||||
|
||||
gmaj22
|
Czyli uwzględniając średnią sprawność kotła węglowego i średniej jakości węgiel, to "spaliłeś" przez miesiąc około 50 kg węgla Wynik b. dobry, biorąc pod uwagę, że srednio to niewiele ponad 1,5 kg dziennie.
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
bodziasty
|
To u mnie trochę mniej wyszło przy instalacji 4 kW
za październik 274 kWh łącznie 901 kWh Ale to dlatego, że mam dach z panelami nie centralnie na południe, ale na południowy zachód, no i kąt nachylenia dachu to 11 stopni - według zakładających panele to najmniejszy dopuszczalny kąt na panele i nie robili przez to konstrukcji podwyższającej. Podobno najlepszy kąt nachylenia dla paneli to 35 stopni - tak mi mówili. dodane 2018-11-01 10:23Pod neta podpięli mnie 31 października i tu moje pytanie - może ma ktoś taki panel jak ja BENNING SOLAR Nie aktualizuje sobie danych sprzed podpięcia do internetu - zarejestrowania falownika na stronie a tylko pokazuje bieżące od momentu podpięcia - może coś robię nie tak. Insztalator który podpinał też nie bardzo wiedział - szkoda słów. Pokazuje tylko całą produkcję, a w statystykach miesięcznych tylko od momentu podpięcia do netu. W falowniku są dane ale jak je zedrzeć |
|||
|
||||
karoka65
|
leON22 napisał » 2018-10-31 23:42 dodane 2018-10-31 23:42Wiesiu, czyli przeliczając u Ciebie zużyte kWh (52gr) na PLN wychodzi ok. 130zł bez roboty Jakoś tak chyba wychodzi Ciekaw jestem jak to wyjdzie gdyby mróz przytrzyma ze 2 czy 3 tygodnie w miesiącu. Pewnie z tysiąc wciągnie ale to dalej będzie około pół tony eko na miesiąc. Pożyjemy, zobaczymy. |
|||
|
||||
gmaj22
|
Teraz do "kotłowni" pewnie wchodzisz nie tylko w białej koszuli ale i w białych rękawiczkach ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
karoka65
|
gmaj22 napisał » 2018-11-01 13:19 Teraz do "kotłowni" pewnie wchodzisz nie tylko w białej koszuli ale i w białych rękawiczkach ? Teraz chodzę tam się ogolić czy wziąć prysznic Trochę się tam zmieniło w piekiełku Będziesz kiedyś przejeżdżał to wstąp. |
|||
|
||||
leON22
|
Jeszcze trochę moich statystyk
Full produkcja mojego zestawu od maja do października 3705kWh- 2848 generacja = 857kWh zużytych w "locie" na bieżąco 2848x0,8-1657= 621 kWh w magazynie do odbioru 1657+857= 2514kWh : 6m-cy = 419kWh na m-c Mam nadzieję , że z tym magazynem , na koniec roku wyjdę na zero z bilansem pewny |
|||
|
||||
wuwok
|
Witam,.Za październik 533kw.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Moja żona stwierdza że klima w trybie grzania za bardzo przesusza powietrze... nie neguje do czasu kiedy kupię miarkę wilgotności. Na moje to grzejniki bardziej przesuszają (wyższa temperatura) a na podłogówkę za wcześnie. Chciał nie chciał muszę szukać indukcji aby przekopcić prąd w coś użytecznego. Masakra jakaś |
|||
|
||||
karoka65
|
wuwok napisał » 2018-11-01 22:29 Witam,.Za październik 533kw. Wuwok a dopiero pisałeś że u Ciebie ujowa pogoda i słabe osiągi Musze ciąć drzewa bo Cię nie dogonię dodane 2018-11-04 01:17 marcinbb napisał » 2018-11-03 22:23 Moja żona stwierdza że klima w trybie grzania za bardzo przesusza powietrze... Coś w tym musi być Dlatego klimy używam do chłodzenia żeby osuszyć powietrze ( bo to tu chodzi ) a PCi do ogrzewania |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Panowie stało się... kolejna moja instalacja sfinalizowana, do wyboru były BYD 275W do odbioru za 2 tyg. lub panele 305W (PERC - znaczy takie wysoko wydajne ale dopiero w lutym 2019r. ). Zdecydowałem się jednak na te słabsze 275W bo będą wcześniej, szybciej zaczną produkować prąd, a inwerter 1,5kW leży od 2 lat i się kurzy. Na tygodniach będzie w sumie 6,6kWp Specjalnie biorę panele na początku roku aby od stycznia już pracowały i kręciły licznik w lewo. |
|||
|
||||
karoka65
|
Ja myślałem coś dorzucić gdzieś w marcu a Ty już?
Nie wiem ile będę jeszcze potrzebował bo na pewno coś braknie ale nie wiem ile a przeholować bym nie chciał. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona39 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||