Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona171 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
sebsa
|
||||
|
||||
bobas
|
Dokładnie, jak wyżej.
Mi Qbek złożył właśnie taki zestaw, sam montowałem i wyszło korzystnie cenowo, ale to było już kilka lat temu. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja mam Vissmana aqua home , raz na rok sypie worek soli .
Co prawda wodę z sieci mam 17dh , czyli nie ma tragedii , zmiękczam do 6dh |
|||
|
||||
DKo70
|
A do czego ten zmiękczacz wody, bo nie za bardzo w temacie jestem?
|
|||
|
||||
sebsa
|
DKo70 napisał » 2022-12-07 10:54 A do czego ten zmiękczacz wody, bo nie za bardzo w temacie jestem? Dobre Chodzi o urządzenie, które obniża twardość wody użytkowej. Ewentualnie są jeszcze takie, które mają za zadanie jej uzdatnienie, poprawę parametrów, usunięcie innych niepożądanych związków. |
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Również mam zmiękczacz od kolegi Qbek. Głowica Clacka ze złożem Lewatit - 35 kg. Zakładałem w 2018 r i działa bez zarzutu. Zmiękczam wodę z 28 dh do 4 dh. Rownież polecam tylko to jest zestaw kolumnowy .
Pab11o a jakie masz zużycie i twardość wody ? |
|||
|
||||
DKo70
|
Aaa, myślałem, że o czymś do CO piszecie.
A propos mojej pompy Kaisai, to na razie kicha. Tzn. jak pracuje to w sumie jest ok bo w domku ciepło. Ale, na krzywych troche słabo to chodzi bo jak było ok. -2 do +1 st. na zewnątrz to w domku ciepło i ok. 44 kW zjadała na dobe. Ale jak zrobiło się przez dwa dni ok. 4-5 st., to, co prawda zjadła 30 kW, ale w domu zrobił się ukrop. Ale nie to jest najgorsze. Pompa co troche wywala błąd przepływu wody w Kaisai jest to E8. Przy 3 takich błędach wywala błąd E0 i pompa staje. Trzeba ją resetować wyłączając jej prąd. Mija 11 dni i już zbliża się 5. błąd E0 bo 2 E8 już były. Firma montująca coś wspomniała o błędzie w programie i na razie nie mają modułów do zdalnego serwisowania ZNS i nie wiedzą chyba co z tym problemem zrobić. Więc generalnie z tym Kaisaiem kicha. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Cos mi sie o uszy obiło że kaisai ma jakąś wadliwą partie i na ich stronie jest info o tym i robią jakąs akcje serwisową
dodane 2022-12-07 19:24Jeśli twoja pompa to KHX R290 to na stronie KAISAI jest formularz zgłoszeniowy dodane 2022-12-07 19:28 Szanowni Państwo, Drodzy Klienci, W ostatnich dniach obserwujemy pojawiające się zgłoszenia nieprawidłowego działania części pomp ciepła KAISAI - model monoblock KHX (R290). Prosimy uprzejmie o zgłaszanie takich sytuacji, wyłącznie oficjalną drogą, na adres: zobacz e-mail LUB poprzez formularz dostępny na naszej stronie www: https://sos.klima-therm.pl/form/naprawa-pompa-ciepla Zapewniamy, że każde zgłoszenie przekazane tą drogą zostanie rozpatrzone przez serwis KAISAI i nikt nie pozostanie bez wsparcia. Będziemy weryfikować każdą nieprawidłowość w funkcjonowaniu pompy KHX, wykluczając czynnik instalacji czy niewłaściwego doboru urządzenia. Pozdrawiamy, Zespół KAISAI |
|||
|
||||
DKo70
|
Nie, R290 to pompa propanowa wysokotemperaturowa, której serwisanci tak naprawdę do końca nie znają bo to nowość.
Ja mam KHC. Zawsze kiedy wywala błąd, wywala go po defroście, W tym momencie czujnik przepływu wody wywala błąd E8. Po 3. takich błędach trzeba zrobić reset pompy. Ten przepływ ma związek z pompką obiegową PC. Przynajmniej tak zrozumiałem jak tłumaczyli mi z firmy montującej. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Sprawdź sobie filtry , zobacz w menu czy nie masz czegoś takiego jak moc pompy wody , jelsi jest to zwieksz
dodane 2022-12-07 19:42Jakie masz rury miedzy buforem a pompą ? może coś ogranicza przepływ , masz odmulacz ? slyszałem że one dośc mocno ograniczają przepływ dodane 2022-12-07 19:43U mnie w obecnych warunkach jak jest powyżej 0* cała dobę to średnio 16kW , w domu 24 * |
|||
|
||||
DKo70
|
Filtr przeczyszcze, czytam właśnie instrukcje bo to jakiś magnetyczny.
Ale uruchomiłem troche moje medalikowe koneksje i ruszyłem firmą w posadach Pół godziny temu miałem telefon, że jutro, najpóźniej pojutrze będę miał serwisanta z modułem do netu i na poprawienie działanie pompy. To na razie oprócz czyszczenia filtra nic nie robię. Za podpowiedzi dziękuję. Może przydadzą się na zaś ,bo wiecznie jeździć do mnie nie będą. |
|||
|
||||
pab11o
|
BBasiek32a napisał » 2022-12-07 17:00 Również mam zmiękczacz od kolegi Qbek. Głowica Clacka ze złożem Lewatit - 35 kg. Zakładałem w 2018 r i działa bez zarzutu. Zmiękczam wodę z 28 dh do 4 dh. Rownież polecam tylko to jest zestaw kolumnowy . Pab11o a jakie masz zużycie i twardość wody ? Zużycie no ciężko powiedzieć. 2 łazienki 3 osoby twardość wody 17 niemieckich jednostek. Myślałem o wiesman aquahome 20 smart ale on podobno tylko do sieci wodociągowych się nadaje. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ale o co chodzi z tym uzdatnianiem, przecież na stronie GZGK podają jakie są parametry wody, i zwykle jest w normach.
|
|||
|
||||
pab11o
|
Ja mam wodę ze studni.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Pab a badałeś wodę na żelazo, że studni zazwyczaj woda jest mega zazelaziona, 17dh to jest normalna woda średnio twarda, ja zmiekczylem bo chciałem mniej kamienia.Zmiekczanie nie ma nic wspólnego z uzdatnianiem
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zbliża się niż Brygida i będą pierwsze testy wydajności naszych pomp temperatura w niektórych regionach ma spaść do -20*C U mnie to będzie co prawda bliżej -9*C ale u niektórych mogą się już pozapinać grzałki. Minimalna temperatura ma być w nocy z wtorku na środę, zapowiada się ciekawie. |
|||
|
||||
DKo70
|
Ciekawe to jest to, że niektórzy zachowują się tak, jakby obudzili się z ręką w nocniku. Łoooooo, matko miało być w Polsce 15 st. zimą a jest - 15 a ja mam pompe i co ja teraz zrobie. Na grzyba zakładać pompe a później biadolić, że mrozy idą. Przecież lepiej kozy w domu pozakładać w pokojach i chrustem palić. No żenua
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
DKo70 przciez Marcin nie biadolić tylko pisze ze będzie test dla pomp, sam jestem ciekaw jak sobie da radę moja pompa, chociaż już jedna noc z temp - 14 przepracowała i grzałki nie załączyła
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ręką w nocniku... o czym ty piszesz bo nie czaję? 15*C to w lato w nocy mamy, -15*C to standardowa niższa temperatura w naszym kraju w okresie zimowym. Pamiętam jak za dzieciaka 1 listopada na grobach warstwa śniegu dochodziła do 10-15cm, a śnieg pod nogami trzeszczał niemiłosiernie. Pamiętam też zimy gdzie było po -28*C. Wiesz w jakiej temperaturze wrze gaz R32? I kto tu biadoli? Ja tylko piszę że idzie zimno, jak ktoś zacznie biadolić to znaczy że źle dobrał pompę do swojej chałupy. Mój OEP przy -18*C szedł na 3kW, nasze pompy przy takiej temperaturze mają wydajność niewiele powyżej 3 kW więc czego mam się obawiać? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Marcin moja przy - 7 i 35 na wyjściu ma 7.8 kW, później zerknę w tabele jak to spada wraz ze spadkiem temp
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona171 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||