Forum  eCoal.pl  Buczenie z silnika Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2017-05-04 20:08
  Adam83 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Witam
OgniwoEko Plus  25KW  -

Proszę o poradę - wygasł mi kocioł co jak się okazało było spowodowane brakiem odpowiedniej pracy ślimaka. Przy ręcznym włączeniu podajnika, silnik buczy lecz nie kręci. Rozebrałem osłonę czujnika zerwania zawleczki i po kilku próbach ręcznego przekręcenia ślimaka, który w zasadzie nie drgnął - silnik zaczął kręcić.
Teraz pytanie co może być przyczyną ? Doczytałem, że kondensator często daje podobne objawy.
Duga sprawa nie mniej ważna po skręceniu czujnika z/zawleczki włącza się alarm, pewnie źle go montuje. Jakieś sugestie ?
Pozdrawiam
2017-05-04 20:30
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Adam83 widocznie masz jakieś obce ciało w podajniku które blokuje ślimak , zawleczka czasami się nie zrywa zależy jaką ktoś założył , oryginalna M5 ma twardość 8.8 , jak jej nie zerwie to powinno zadziałać zabezpieczenie termiczne silnika podajnika , chyba że go nie masz dlatego silnik "buczy" . Musisz prawdopodobnie wybrać zawartość zasobnika , potem wyciągnąć ślimak , a w groszku ze ślimaka i końcówki palnika poszukać przyczyny blokowania Już raz ten temat przerabiałem , znalazłem kawałek jakby stopionej śruby , zerwałem wtedy z 5 zawleczek , bo jak przekręcałem ręcznie ślimak za pomocą klucza w lewo i w prawo to ślimak poluzowało ta śruba jakoś się ustawiała że po złożeniu chwilę chodziło , za chwilę trach i alarm , powodzenia
2017-05-04 20:43
  Adam83 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Nie mam pewności czy to wina "obcego" czy czasem nie ten kondensator. Na dzisiaj to już sobie daruje, jutro po pracy będę próbował coś reanimować. Jak mam zamontować czujnik zerwania zawleczki ? Dokręciłem to śmigło do ślimaka i kopuła z czujnikiem - śubą ma stykać się z tym śmigłem ?
Pozdrawiam
2017-05-04 21:29
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Nie powinien się stykać na końcach "tego śmigła" są wklejone takie okrągłe magnesiki mają swobodnie się kręcić wokół czujnika , chyba że któryś z nich się odkleił i przyczepił do czujnika , dlatego ten komunikat
2017-05-05 08:09
  pawel3 Posts: 491 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Jeżeli chodzi o buczenie silnika to proszę sprawdzić czy są dobrze dokręcone śrubki w przyłączu silnika (sprawdzamy to przy wyciągniętej wtyczce 230V), Jeżeli tonie pomoże to proszę wymienić kondensator koszt ok 10zł.
Czujnik zerwania zawleczki sczytuje nam magnes w odległości nie większej niż 7-6mm, można obracać obudową czujnika wkoło ślimaka i sprawdzać czy się nie ocierają . Tak jak leON22 napisał trzeba sprawdzić czy wszystkie magnesy są na swoim miejscu. Jeżeli się odkleił to trzeba go przykleić pamiętając o jego biegunowości, sprawdzamy to na podstawie przykładania do pozostałych magnesów albo do czujnika klapy.    
2017-05-05 13:34
  Adam83 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Witam
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Dziś po pracy sprawdzę mocowanie śrub w przyłączy silnika jest to nie przyniesie efekty jutro jadę za kondensatorem. Pozdraiwam 
2017-06-04 14:10
  morys Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam. Mam podobne objawy od jakiegos czasu. Tzn. buczenie silnika. Zawleczki nie zrywa bo mam chyba twardsza. Natomiast jak trafi na cos grubszego to slimak sie blokuje a silnik buczy. Ja pomagam sobie kluczem nastawnym, ale po pewnym czasie potrafi sie ponownie zablokowac. Gdy podajnik pracuje w trybie recznym caly czas, nie ma z tym problemow. Tylko podczas pracy w auto ma problemy z rozruchem i wowczas buczy. Ja obstawiam raczej kondensator.
Wie ktos jaki kondensator kupic? Moj piec to Ogniwo Eko Plus 16kW. Pzdr.
2017-06-05 15:00
  mnich Posts: 223 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Najlepiej podejrzeć oznaczenia ze starego kondensatora. Prawdopodobnie 10 lub 12 uF
2017-06-05 19:29
  bodziasty Posts: 1896 Ostrzeżenie: 0
tu ma oryginał wyciągnięty z silnika od ogniwa 


12uF
2017-06-18 21:47
  morys Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Dzięki. Na razie z tym problemem mam spokój, ale zakupie taki kondensator najpewniej przed kolejnym okresem grzewczym. Pzdr. 
2021-04-04 08:45
  mefistowilk Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Sory za odgrzewanie kotleta ale mam podobne objawy. W przeciągu 48 h pięć wyłączył się trzykrotnie. Objawy : zablokowany ślimak , buczenie silnika. Kondensator wymieniony jednakże bez poprawy w działaniu. Silnik rusza tylko gdy wyciągnę z zasypu 2/3 groszku wtedy ślimak zaczyna mielić następnie mogę dosypać groszku do pełna i działa. Pytanie następujące silnik dogorewa czy szukać usterki gdzie indziej.

ps. Spokojnych i radosnych świąt 
2021-04-04 11:08
  adkwapniewski Posts: 325 Ostrzeżenie: 0
Trzeba sprawdzić ślimak i gniazdo do którego wchodzi. Ślimak może trzeć o "rurę" podajnika (za duże opory dla silnika)
2021-04-04 11:26
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Ewentualnie zaciera się zabierak w tulei motoreduktora pewny
2021-04-04 11:58
  mefistowilk Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Mam nowy zabierak jednakże jeszcze nie wymieniony (podchodziłem raz do wymiany ale nie mogłem starego wyciągnąć) czy stary się wypracowuje czy wystarczy wybić? Jest jakoś smarowany ?
2021-04-04 12:43
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, starego nie możesz wyciągnąć bo się zapiekł na amen, obawiam się że prasy się nie obędzie 
2021-04-05 20:21
  mefistowilk Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-04-04 12:43
No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, starego nie możesz wyciągnąć bo się zapiekł na amen, obawiam się że prasy się nie obędzie 



Wyciągnięcie tego wiąże się tylko z odkręceniem zawleczki czy jest jeszcze potrzeba rozkręcenia obudowy?
2021-04-05 20:30
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Najpierw odkręć plastikową osłonkę, potem to śmigło z magnesami, wyciągnąć zawleczkę odkręcić 4 śruby obudowy motoreduktora i próbować to zsunąć z zabieraka jak nie zatarte powinno zejść bez problemu. Zabierak mógł się jeszcze zespawać ze ślimakiem 
2021-04-05 20:34
  mefistowilk Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Mam odkręcony motoreduktor od pieca. Wykręcona zawleczkę , czy muszę jeszcze coś odkręcać czy wystarczy wyprasować zabierak z tego łożyska z tyłu?
2021-04-05 20:38
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1

dodane 2021-04-05 20:38Masz tu schemat jak to wygląda  
2021-04-05 20:46
  mefistowilk Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Ok dzięki czyli zawleczka trzyma cały zabierak. Mój jest na amen zablokowany jutro będę pracował. Dz za pomoc.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: ajerkuch, Mike92, rafalduda12