Forum  eCoal.pl v3.5  Jaki UPS do kotła CO Subskrybuj
2017-04-22 12:14
  falcon32 Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Witam
pytanie jak w temacie jaki proponujecie UPS.
2017-04-22 12:58
  mnich Posts: 172 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Jeśli chodzi o techniczną stronę to można stosować tylko zasilacze awaryjne UPS z przebiegiem sinusoidalnym na wyjściu. Zasilacze z przebiegiem prostokątnym nie współpracują ze sterownikami.
2017-04-22 22:21
  vldk Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
mam Orvaldi 500 W ok! + aku 120 Ah
2017-04-22 23:26
  bgregor Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Osobiście posiadam Orvaldi KS3K Solar Sinus 3kVA/2,4kW  + 4 aku 100Ah  Duży ale mogę zasilić cały dom nie tylko sterownik.
2017-04-23 06:30
  sq9tbu Posts: 1111 Ostrzeżenie: 0
Ja mam APC 1400 i jest ok.
2017-04-23 11:21
  jorgo Posts: 299 Ostrzeżenie: 0
Ja mam taki zestawik Kocioł z dwoma pompami i pompa solarna półtorej doby. 
2017-04-23 12:30
  leON22 Posts: 2346 Ostrzeżenie: 1
jorgo super zestawik , sam myślę nad takim , co prawda awarii zasilania średnio 2x w roku ale zawsze jest jakaś alternatywa tym bardziej , że mam jeszcze bramę z automatyką NICE , którą też można by podłączyć tylko jaki aku do tego wybrać 
PS.Myślę jeszcze nad UPS Power Walker
dodane 2017-04-23 12:30
2017-04-24 10:52
  jorgo Posts: 299 Ostrzeżenie: 0
U mnie też się rzadko zdarza,....ale się zdarza. Musze jeszcze właśnie też podłączyć bramę. Moje aku ma chyba - jak dobrze pamiętam 120 Ah. Moim zdaniem  do awaryjnego zasilania urządzeń gdzie są zabezpieczane silniki, to lepszym wyborem jest taki zestaw niż UPS.  Chyba że specjalistyczny UPS - ale to już nie ten pułap cenowy. 

"Cechą odróżniającą inwertery zasilania awaryjnego od klasycznych urządzeń typu UPS jest przystosowanie do dłuższej pracy, mocniejszym układem ładowania, który to pozwoli na podłączenie zewnętrznego akumulatora o dużej pojemności.Jeżeli szukają Państwo zasilanie awaryjne pieca CO to ta oferta jest najlepsza..."
2017-04-24 21:05
  sq9tbu Posts: 1111 Ostrzeżenie: 0
No mój ups APC z tego co pamiętam pracował 12 godzin jak połamało słupy i nie było najmniejszego problemu także takie twierdzenie jak w cytacie jest nie uzasadnione. Mocniejszy układ ładowania - większy prąd (Q)równa się szybkiemu padowi aku. A jeśli chodzi o większe pojemności aku to każdy można zapiąć. Elektronika jest inteligentna teraz i będzie go tak długo ładować wyliczonym prądem aż się naładuje.
2017-04-25 09:30
  falcon32 Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
sq9tbu napisał » 2017-04-24 21:05
No mój ups APC z tego co pamiętam pracował 12 godzin jak połamało słupy i nie było najmniejszego problemu także takie twierdzenie jak w cytacie jest nie uzasadnione. Mocniejszy układ ładowania - większy prąd (Q)równa się szybkiemu padowi aku. A jeśli chodzi o większe pojemności aku to każdy można zapiąć. Elektronika jest inteligentna teraz i będzie go tak długo ładować wyliczonym prądem aż się naładuje.


Chodzi o ten model APC BX1400UI ?
2017-04-25 13:24
  RFAJ Posts: 104 Ostrzeżenie: 0
Założyłem tak jak jorgo inverter firmy VOLT ,sinusPRO -1000S MPPT + aku. żelowy 55Ah + agregat 1,2KW. Podłączony piec CO + pompka CO - co na aku . starcza na 4 h pracy .dodatkowo podłączona brama i domofon . Z agregatem mogę dodatkowo zasilać oświetlenie domu , telewizor , lodówkę i komputer. U mnie zdarzają się krótkie parogodzinne przerwy ale czasami częste .
2017-04-25 20:49
  jorgo Posts: 299 Ostrzeżenie: 0
sq9tbu napisał » 2017-04-24 21:05
No mój ups APC z tego co pamiętam pracował 12 godzin jak połamało słupy i nie było najmniejszego problemu także takie twierdzenie jak w cytacie jest nie uzasadnione. Mocniejszy układ ładowania - większy prąd (Q)równa się szybkiemu padowi aku. A jeśli chodzi o większe pojemności aku to każdy można zapiąć. Elektronika jest inteligentna teraz i będzie go tak długo ładować wyliczonym prądem aż się naładuje.



Przepraszam...ale trochę dyrdymały Waść prawisz. 
Ja używam (sprawdziłem)  akumulatora żelowego, buforowego 100Ah firmy GLP. Zgodnie z normą 0,3C ten akumulator można ładować prądem do 30 A. Zwykłe akumulatory podpięte do tego inwertera faktycznie zostały by bardzo szybko zarżnięte. To ta sama zasada i różnica jak w samochodzie z systemem start-stop  a samochodem bez tego systemu.  Zresztą inwerter Sinus Pro 1000 to też inteligenta elektronika i sam dobiera prąd ładowania. 
A tak z ciekawości......jaki ten Twój super UPS APC ma symbol?
dodane 2017-04-25 20:49
RFAJ napisał » 2017-04-25 13:24
Założyłem tak jak jorgo inverter firmy VOLT ,sinusPRO -1000S MPPT + aku. żelowy 55Ah + agregat 1,2KW. Podłączony piec CO + pompka CO - co na aku . starcza na 4 h pracy .dodatkowo podłączona brama i domofon . Z agregatem mogę dodatkowo zasilać oświetlenie domu , telewizor , lodówkę i komputer. U mnie zdarzają się krótkie parogodzinne przerwy ale czasami częste .



Też uzywałem i posiadam agregat i kilka razy uratował mi d......sko....ale niestety nie miał pełnej sinusoidy ( ratowałem się żarówką ). Sterownik Ecoal śmigał, ale SPP już nie chciało  Jednak ten zestaw co posiadam jest wygodniejszy, działa natychmiastowo...no i cichutko  
2017-04-26 11:54
  sq9tbu Posts: 1111 Ostrzeżenie: 0
Smart ups1400
2017-11-15 16:52
  dartante Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Macie jakieś problemy z tymi zasilaczami? Ja mam firmy Techtron Za-Tech-500 i mam problem, po zaniku prądu piec chodzi i jest ok, ale jak prąd się pojawi w gniazdku to wyskakuje różnicówka i nie można jej już włączyć, bo wyskakuje ponownie dopiero wyjęcie z gniazda zasilacza pozwala włączyć różnicówkę, ale w takim razie to bez sesnu
2017-11-15 17:08
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Od jakiś 9 do 10 lat używam Orvaldi INV 12V/500W, bodajże tak się to zwie
Users on-line: Bandi, bouD3, jack04, Jucki, juru, lukasz1, mariosob, Pawel_Zasow, roman19, wilk81

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more