W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Alarm STB & Alarm termik kotła :( Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2017-04-19 05:34
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Witam , mam pytanko dlaczego dziś 2017-04-19 01:25:14 wystąpiły u mnie w/w alarmy  

W/g instrukcji eCoal.pl v3.5 :
1 ) Zabezpieczenie termiczne :
Zadziałanie zabezpieczenia termicznego kotła –
zabezpieczanie przed zagotowaniem wody w kotle.
Po wystąpieniu alarmu należy odczekać aż woda w
kotle spadnie poniżej 50°C aby móc skasować alarm.

21 ) STB : Zewnętrzne zabezpieczanie termiczne kotła


Z wykresów widać , że temp.kotła nie była taka wysoka żeby wystąpił alarm nr 1 , a nr 21 nie wiem :
2017-04-19 08:15
  seba Posts: 1371 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Mogą być dwie przyczyny takiego zdarzenia:
1. Nie dokręcona zworka na zacisku STB (pierwsze dwa zaciski na płycie sterownika gdzie podłączane są czujniki)
2. Chwilowy przysiad napięcia sieciowego (w tym czasie odpuścił na moment przekaźnik zabezpieczający i sterownik zarejestrował te dwa alarmy).
2017-04-19 09:10
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
Może to przez wapno?
2017-04-19 11:54
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Thx , seba skłaniam się do opcji nr 2 , tzn.chwilowego spadku napięcia , bo u nas w Cz-wie zima jakiej dawno nie było , śniegu dowaliło po pachy , nawet wody rano nie było , bo wodociągi miały awarię zasilania :(
gregors co do wapna to robi swoje Nie podejrzewam , żeby miało jakiś wpływ na wystąpienie w/w alarmów ale trochę go tej nocy dowaliło

Białe Szaleństwo Cz-wa kwiecień 2017
dodane 2017-04-19 11:54


Witam , seba dziś znowu mam problem  jak ostatnio :( 
Alarm 
2017-04-20 13:13:27    eCoal    Alarm termik kotła    Wystąpienie alarmu: Zabezpieczenie termiczne kotła
2017-04-20 13:13:27    eCoal    Alarm STB    Wystąpienie alarmu: STB

Zworka od STB sprawdzona , dokręcona z prądem wszystko OK , jakieś sugestie ?
2017-05-11 19:33
  rubikonx9 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Chciałbym odświeżyć temat.

Do tej pory już 3 czy 4 razy wystąpił u mnie "Alarm termik kotła    Wystąpienie alarmu: Zabezpieczenie termiczne kotła", niestety nie dostrzegam żadnej potencjalnej przyczyny...

Ten drugi alarm, STB, nie występuje, więc to potencjalnie inna przyczyna niż u leON22.

Ot, nagle temperatura poszła nieco w górę, ale dlaczego? Nie zdaje się to korelować ze zmianą ustawień, stanem czystości kotła... Sprawdziłem też kable na płytce, są OK, prąd mamy stabilny.
Czy może to być spowodowane uszkodzonym czujnikiem?
2017-05-11 19:36
  seba Posts: 1371 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Jak udostępnisz sterownik będzie łatwiej coś poradzić.
2017-05-11 20:10
  rubikonx9 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Chyba już, sprawdź proszę.

Dzisiaj w nocy znowu, alarm przy temp. ok. 70 stopni? Chyba coś jest jednak źle...
2017-05-12 12:11
  pawel3 Posts: 477 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
rubikonx9 proszę się z nami skontaktować telefonicznie Serwis  607 780 882 . Ten problem z przegrzewania kotła wymaga  ustawień spalania, podtrzymania. Czekamy na telefon 
2017-05-12 15:19
  rubikonx9 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Czy podany numer jest na pewno poprawny?

Poza tym, założyłem dzisiaj nowy czujnik - zobaczymy, czy coś to zmieni.
2017-05-12 19:29
  pawel3 Posts: 477 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Przepraszam za pomyłkę 605 780 882 
2017-05-18 06:42
  rubikonx9 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Po wymianie czujnika termperatury kotła na nowy sytuacja się unormowała.
Czyli w moim przypadku przyczyną niesłusznych alarmów był uszkodzony czujnik.
2018-01-11 09:41
  Warmik Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
U mnie, dzisiaj w nocy, alarm termik się włączył mimo, że temp kotła nie osiągnęła nawet zadanej. Mam nadzieję, że faktycznie to tylko spięcie jak sugerował seba.
https://esterownik.pl/device/12239
2018-01-18 23:37
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Witam , dzisiaj znów alarm jak w temacie 
2018-01-18 15:55:13eCoalAlarm termik kotłaWystąpienie alarmu: Zabezpieczenie termiczne kotła
2018-01-18 15:55:13eCoalAlarm STBWystąpienie alarmu: STB


Czyżby znowu jakiś spadek napięcia , bo trochę mocniej wiało i sypało pewny
dodane 2018-01-18 23:37
PS. W tej chwili "Orkan Fryderyka" szaleje , dmucha i to całkiem nieźle , póki co alarmów brak 
2018-01-19 08:51
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Jak są spadki napięć to elektronika różne cuda wyczynia i pojawiają się stany nieustalone dlatego najlepiej zabezpieczyć się upsem. U mnie w nocy był przysiad napięcia na 0,5s ale mam upsa więć piec nie zauważył tego.
2018-01-19 10:51
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
sq9tbu , czy takie coś wystarczy -> VOLT 
PS. Rozumiem , że do tego muszę dokupić jeszcze jakiś aku , jak tak to jaki 
2018-01-19 11:46
  PROMETEUSZ Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
u mnie było to samo przez zaniki napięcia w sieci 

dodane 2018-01-19 11:46przez śnieżyce
2018-01-19 11:58
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Ciekawi mnie jedno , pytanie do Panów z ES Czy takie spadki , czy zaniki napięcia mogą uszkodzić sterownik ? Czy można to jakoś udowodnić ZE , że wina leży po ich stronie i w razie czego żądać od nich odszkodowania za naprawę lub wymianę sterownika 
2018-01-19 14:25
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Mogą uszkodzić sterownik, załączenie urządzenia zawsze jest ryzykiem, nowego - szczątkowym, używanego starego większym-  to zależy od stopnia zużycia elementów, projektanta urządzenia, jak obliczył zabezpieczenia. Elementy się starzeją i zmieniają wartości by przy przekroczeniu pewnej tolerancji uszkodzić się.
Volt będzie dobry bo ma pełny sinus nie modyfikowany ale nie wiem czy ta moc uciągnie piec i czy w komplecie w tej cenie są aku. To jest mój apc 1400
dodane 2018-01-19 14:25Tu jest z nowymi aku
http://allegro.pl/ups-apc-smart-1400i-net-nowe-baterie-gwarancja-32-i7139589434.html
2018-01-20 22:54
  daroo12 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich palaczy.Dzisiaj wystapiło u mnie również dziwne zachowanie sterownika między godz 14:48 a 16:58. O 22 to sam mieszałem bo sterownik jakoś dziwnie się zachowywał, dmuchał do 63 i nie chciał wyłączyć dmuchawy, zawór czterodrogowy zamknął do zera i załączył pompę.Musiałem przejść na ręczny i otworzyć.Czyżby szykowała się jakaś awaria.Piec ma podłączony ups także spadków napięcia raczej nie ma.https://esterownik.pl/device/14553. Macie jakieś pomysły to się mu stało.
2018-01-21 10:07
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Ja bym go odlączył od zasilania na 5 minut i obserwował jak się potem będzie zachowywał.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: piotrmorka