Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Brak możliwości pracy na małych mocach Subskrybuj | ||||
|
||||
DavidPL
![]() |
Z czego wynika fakt, że eCoal nie potrafi pracować na małych mocach?
Myślałem, że obejściem tej bolączki będzie spalanie grupowe ale minimalne parametry jakie sterownik pozwolił ustawić i tak nie pozwoliły zejść poniżej 4kW.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dla każdego kotła jest ustalona moc minimalna z jaką może pracować automat. Jeśli odbiór ciepła jest poniżej mocy minimalnej kocioł przechodzi w tryb podtrzymania. Praca automatyczna nastawiona jest na ekologię..poniżej tej mocy drastycznie pogarsza się efektywność spalania. Pozdrawiam
|
|||
|
||||
DavidPL
![]() |
Hmmm... Niby logiczne, ale gdzie / kto ustala tą moc minimalną? I dlaczego w grupowym moce zaczynają się od 8kW?8kW to przecież bardzo dużo na dzisiejsze potrzeby.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
8kw ; 12kw itp to tylko nazewnictwo..Pod każdą nazwą kryję się czas pracy podajnika.
Dobierając czas pracy oraz ilość powtórzeń można zmieniać moc kotła. Moc minimalną ustala producent kotła. |
|||
|
||||
DavidPL
![]() |
Rozumiem, że moc minimalna którą ustala producent dotyczy również spalania grupowego?
Jeśli nie to dlaczego minimalny czas pracy podajnika możliwy do ustalenia w grupowym to 2x5s? Czy jedyny sposób na zejście poniżej zakodowanej na sztywno mocy minimalnej to praca w trybie ręcznym? |
|||
|
||||
z.seczkowski
![]() |
Właściwie to nie rozumiem po co schodzić do jeszcze niższej mocy.
|
|||
|
||||
DavidPL
![]() |
Naczytałem się, że podtrzymanie jest w zasadzie stanem niepożądanym. Zmniejszenie mocy pozwoliło by wydłużyć czas pracy w stanie grzania, a co za tym idzie skrócić czas pracy w trybie podtrzymania.
Ze statystyk, średnia moc kotła w styczniu - który jest najzimniejszym miesiącem roku - wyszła mi 4.2kW. Jeśli więc minimalna ciągła moc kotła którą udało mi się osiągnąć w spalaniu grupowym to prawie 4.5kW to okazuje się, że ciągła praca kotła bez częstego wchodzenia w tryb podtrzymania jest w zasadzie niemożliwa w miesiącach cieplejszych. |
|||
|
||||
mnich
![]() |
Wszystko ma swoje granice, do właściwego spalenia węgla na mniejszej mocy potrzebny by był mniejszy palnik.
Podtrzymanie jest stanem wyjątkowym, występuje w momencie kiedy moc kotła jest większa niż zapotrzebowanie na energię. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Zbudować wymiennik małej mocy nie jest problemem, problemem jest zbudowanie palnika małej mocy.
Chyba nie wyobrażasz sobie że kocioł będzie grzał CWU latem bez odstawiania czy w okresach przejściowych będzie pracował ciągle na mocy 0,5 czy 1 kW? Nawet w ręcznym nie dasz rady bo spalisz ślimak i uszkodzisz palnik. Jeszcze nie tak dawno nikt nie słyszał o automacie, półautomacie czy jakimś Pidzie, wszystkie sterowniki pracowały dwustanowo. Żeby korzystać z tych nowych dobrodziejstw trzeba mieć kocioł dobrze dopasowany mocą do strat budynku co w dzisiejszych czasach a raczej obecnym budownictwie i ocieplaniu budynków staje się coraz trudniejsze a w wielu już przypadkach nawet niemożliwe. |
|||
|
||||
DavidPL
![]() |
Doczytałem i chyba dotarło do mnie, że trochę za dużo bym chciał.
A wzięło się to stąd, że jeszcze za czasów kopciucha naczytałem się jak to nowoczesne palniki potrafią pracować w szerokim zakresie mocy od 1,5 (czy tam 2,5 - bardzo mało w każdym bądź razie) do 15kW. Nie pamiętam gdzie to przeczytałem, ale chyba lekko kogoś poniosło. Choć w zasadzie to pewnie palnik potrafi pracować z taką małą mocą... tylko co by to było za spalanie. |
|||
|
||||
minertu
![]() |
DavidPL napisał » 2017-04-12 14:38 Rozumiem, że moc minimalna którą ustala producent dotyczy również spalania grupowego? Jeśli nie to dlaczego minimalny czas pracy podajnika możliwy do ustalenia w grupowym to 2x5s? Czy jedyny sposób na zejście poniżej zakodowanej na sztywno mocy minimalnej to praca w trybie ręcznym? Możesz wybrać inną drogę i zmienic opał na mniej kaloryczny wtedy i moc spadnie :0 |
|||