Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zastosowanie wapna jako dodatku do ekogroszku - spostrzeżenia Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
karoka65
![]() |
Albo ktoś przemycił kawałek rafy koralowej w worku z węglem
![]() Tak mi się skojarzył ten stwór ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
maniek43 aż się boję co by się "wylęgło" jakbyś w tym worku przez przypadek , zamiast gładzi szpachlowej , miał
saletrę potasową i trochę cukru , o amfie nie wspomnę , jakby nie patrzeć też białe ![]() |
|||
|
||||
maniek43
![]() |
Ech.. taki miał być żart prima aprilisowy.trafiłem na fachowców.może sasiąd sie nabierze...
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wczoraj zasypałem zasobnik 120kg groszku Silesia , a dziś po obiadku do OBI i kupiłem worek 25kg wapna hadratyzowanego za 10 zeta i wsypałem z góry 4 łopatki takie jak Jacka , wymieszałem ile mogłem i teraz zobaczymy co i jak
![]() ![]() |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Na 120 kg węgla 4 łopatki to za mało, możesz nie zauważyć różnicy w spalaniu. Aby to było dobrze wymieszane powinieneś robić to partiami, np. wiaderko węgla (gdy masz luzem) i szufelka wapna, następnie przemieszanie ręką całości i następna partia. Podobnie przy workowanym.
Możesz zobaczyć na filmiku jak powinien wyglądać węgiel pomieszany z wapnem - https://www.youtube.com/watch?v=IEPthgrawrc |
|||
|
||||
Wielki1982r
![]() |
DO CZESKIEGO EKOGROSZKU KTOS PROBOWAL DODAC WAPNA
dodane 2018-09-10 19:26PIEC OGNIWO 16KW |
|||
|
||||
Daret
![]() |
Do czeskiego dodawać wapno? W jakim celu? Myślałem że czeski brunatniak nie koksuje i nie szlakuje. Po co produkować w kotle gips?☺
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pewnie żeby zredukować w nim zawartość siarki , bo w czeskim jest jej sporo
![]() ![]() |
|||
|
||||
simko1
![]() |
Hej. Palę sobie cały czas greenpalem i ostatnio coś mnie naszło i dodałem wapna w ilości około łopatki jak wcześniej co 30 kg greenpala. Wiem greenpal jest w miarę "łatwym" paliwem ale chciałem sprobować co będzie. Spieków może trochę mniej ale inna rzecz mnie zmartwiła. Mianowicie wzrost spalania. Ze średniej tygodniowej 4kg do 5 kg. Niby tylko kilo ale to aż 25% większe spalanie . Na 100kg to będzie aż 25 kg ![]() Ustawienia nie były ruszane ani zużycie CWU nie zmalało ani nie spadło, opał też z tego samego BIG BAGA. Ciekawi mnie czy wapno miało na wzrost spalania wpływ. W ostatnich dniach pozmieniałem ustawienia ale pierwotne mam zapisane. Zejdzie zasobnik i wsypie greenpala bez wapna i przywróce ustawienia pierwotne i zobaczę czy spalanie wróci do 4kg. No chyba że wczesniej zima nas zastanie. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||