Forum  eCoal.pl v3.5  Poprawność ustawień i ogólna ocena Subskrybuj
2017-03-23 00:14
  MarcinMTC Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
Jestem nowym użytkownikiem OEPM 20kW.  Więc przy okazji witam wszystkich!
Ogrzewam dom 140m nie ocieplony- jeszcze.
Kocioł zamontowałem w sobotę. Jak na razie wygasił się tylko 4 razy...
Instalacja miedziana z grzejnikami alu., zawór 4D, CWU 140L, podłogówka w 4 pomieszczeniach- zasilana z zestawu mieszającego w kotłowni(witablok T-40) z własnym zaworem 4 D-bez siłownika, sterowany manualnie. Podłogówka podpięta jako pompa CO2. 
Wykresy spalania w porównaniu do innych-kosmos!
Co prawda mamy już wiosnę i nie ustawię go pewnie optymalnie, ale możecie podejrzeć moje ustawienia?

2017-03-23 13:43
  adamGA Posty: 113 Ostrzeżenie: 0
Podnieś mu temperaturę zadaną, masz 42st, to za mało. 
Min. 58 tak by się w nim nie skraplało. 

Zawór 4D obniży ci temperaturę na wyjściu
2017-03-23 15:08
  ES_Serwis Posty: 201 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Masz bardzo niską temp spalin. Sprawdź proszę gdzie i jak umiejscowiony jest czujnik spalin.
Warto też sprawdzić czystość czopucha.
2017-03-24 02:32
  MarcinMTC Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
jest aktywny regulator pogodowy, więc nie mogę zmienić tego ustawienia... Wyłączyć tę funkcję?
Co wykombinować, żeby pompa CO2 nie pchała cały czas? dodatkowy czujnik w pomieszczeniu z podłogówką, czy jak? Wczoraj rano podłoga była za gorąca jak dla mnie... 
Czopuch sprawdzę. Czujnik T spalin przy wkładaniu oparł się o dno czopucha, może to go chłodzi dodatkowo.
Ogólnie kocioł po tygodniu pracy wygląda bardzo zasyfiony- czarna sadza... dużo żużlu w popiele i koksu... Wiem, że mam węgiel no name- tylko kalorycznośc podana na worku i nic poza tym. Kupiłem na start kilka worków. Już ich nie mam. 
2017-03-24 07:27
  mnich Posty: 135 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
*Czujnik temperatury spalin należy czyścić przynajmniej raz w miesiącu.
*Koniec czujnika temperatury spalin powinien być umieszczony w połowie
średnicy czopucha.
2017-09-21 10:28
  myhousejarecky9 Posty: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam,
podepnę się pod temat.
Też jestem nowym użytkownikiem OEPM 20kw.
Proszę zerknąć na moje ustawienia.
Piec pracuje na auto-ecoal
Kopiec jest na ok. 2cm, żar na całej powierzchni palnika, trochę spieków.
Teraz pompa CO pracuję ciągle- zatrzymanie pompy po dogrzaniu NIE
Lecz jak zmienię na TAK to pompa nie chce się włączyć.
Regulator pogodowy aktywny.
Przy takiej pogodzie (+10)lepiej pracować na grupowym czy automacie-ECoal ?

dziękuje i pozdrawiam
2017-09-21 12:28
  leON22 Posty: 632 Ostrzeżenie: 0
myhousejarecky9 Ustawienia są OK , trochę niestabilnie wygląda temp.powrotu może trzeba ją podnieść o min.2st. Pompa się nie załącza bo zadana temp.wew. została osiągnięta ( u ciebie ustawiona niska - 22 st ) , co do wyboru trybu spalania to automat jest łatwiejszy do ustawienia jedyny minus to to że przebija zadaną temp. o 5 st. i większe spalanie , z grupowym więcej zabawy ale jak się ustawi jest OK można trochę zaoszczędzić , wybór należy do Ciebie powodzenia
2017-09-27 17:38
  myhousejarecky9 Posty: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam,
pomożecie mi ustalić dlaczego CWU na moim kotle tak goni powyżej zadanej.
dzięki
2017-09-27 18:44
  ES_Serwis Posty: 201 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam,ochronę powrotu masz ustawioną jako pompa CWU.
Nawet po osiągnięciu temp zadanej CWU pompa będzie pracowała jeżeli temp powrotu nie zostanie osiągnięta.
2017-09-27 20:48
  adam3773 Posty: 19 Ostrzeżenie: 0
witam
może ktoś oceni moje ustawienia (świeży jestem) palę w grupowym i pokombinowałem z lato/zima (dogrzewa wieczorem i nad ranem) kociołek to przeżyje? ,bo wahania na wykresach spore.
2017-09-28 11:11
  leON22 Posty: 632 Ostrzeżenie: 0
adam3773 wygląda nieźle , jak chcesz żeby kociołek pracował stabilnie zrezygnuj z programatorów np. tem.kotła ustaw na sztywno zadaną ja bym dał min.55* , zmniejszył histerezę kotła w grupowym na 0.5* , co do temp.zadanej za zaworem masz ustawione 38 st a obniżoną 5 st. ( ustaw sobie taką temp. żeby ci dogrzewało pomieszczenia do zadanej wew. nie przegrzewało , zmniejszyłbym tą obniżoną na 2* ) to tyle , powodzenia
2017-09-29 10:21
  PODPIO Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam

Czy ktoś mógłby zerknąć na ustawienia mojego pieca, można powiedzieć że jestem początkującym użytkownikiem.

Zauważyłem że pozycja zaworu 4d to cały czas 0%, może coś mam nieodpowiednio ustawione.
W obwodzie C.0 1 nie jestem pewien czy mam ustawiony odpowiedni typ (Pompa CO + zawór 4D + reg. pokojowy)





2017-09-29 11:41
  adam3773 Posty: 19 Ostrzeżenie: 0
leON22 dzięki za podpowiedzi temperaturę min. i histeryzę zmieniam ale co do ustawień programatorów to musiałem to zrobić ( chyba ) bo piec mi się przegrzewał i za bardzo schładzał podczas dogrzewania domu a tak stopniowo się nagrzewa i schładza . Były momenty że piec się nagrzewał i nagle zostały odłączone wszystkie odbiorniki ciepła a temp. szła w górę. Jeszcze raz dzięki jak byś miał jakieś pomysły żeby coś poprawić to proszę daj znać.
Aaa nie mam czujnika temp. w domu, mam termostaty

2017-10-30 15:09
  myhousejarecky9 Posty: 7 Ostrzeżenie: 0
Proszę mi powiedzieć, czy powinienem zwiększyć moc kiedy temperatury zbliżają się do 0 C i niżej ?
Jeszcze jedna prośba, ustawienie czasu podawania praca-podtrzymanie.
Mam pracę na 10s a w podtrzymaniu i na 5s, sorry 6s bo zmieniłem, nie powinno być odwrotnie ?
Sprawdzałem u innych i mają zawsze odwróconą proporcję praca ok.5 s a podtrzymanie ok.10s.
Proszę rzucić okiem na moje nastawy.

Dzięki
2017-10-30 18:14
  leON22 Posty: 632 Ostrzeżenie: 0
myhousejarecky9 a jak chcesz zwiększyć tą moc , przecież palisz w automacie  Te czasy fabrycznie były odwrotnie , tak jak zauważyłeś , czyli 5s w grzaniu 10s w podtrzymaniu Na obecne warunki możesz delikatnie wydłużyć czas pracy podajnika np. z 5 na 7s ( potem obserwacja palnika ) Na Twoim miejscu podniósłbym temp.kotła na 55*C ,powrotu na 48*C zrezygnował regulatora pokojowego , ustawił na sztywno odpowiednią temp. za zaworem 4D taką żeby nie przegrzewało pomieszczeń , do tego dobrać odpowiednią temp.obniżoną , powodzenia
2017-11-05 21:19
  myhousejarecky9 Posty: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam, porwałem się na ustawienia grupowe wzorując się na koledze leON22,( dzięki za Twoje rady )
proszę o rzucenie okiem na moje nastawy-trochę długo wchodzi do zadanej i zawór szaleje,
 może powinienem pompy pogonić, CO idzie na 1 i 1/2 a CWU na 1.
I jeszcze jedno pytanie, używam pomp obiegowych Afriso które mają dwa rodzaje modulacji,
Którą używać ? powiedzmy że tak miej więcej wygląda oznaczenie graficzne.czko
 jedna  I /_  na tej jadę
druga I)_
2017-11-05 21:59
  leON22 Posty: 632 Ostrzeżenie: 0
Witam , w/g mnie jest OK , nie wiem jak wygląda palnik , a raczej to co na nim pozostaje , to że długo dochodzi do zadanej nie jest żadnym problemem , histo wygląda OK. To że zawór szaleje nie jest winą pomp ( u mnie obie pracują na 1 , kotłownia poziom -1 , parter i piętro , pompy stare jak instalacja do CO -Turdus na 1 biegu łyka 60W , do CWU-IBO na 1-ce pobiera 38W Co do Twoich pomp , to sory nie pomogę Jedyne co mi się nie podoba to ten niestabilny powrót może podnieś jego temp. do 50 st. na pewno kociołkowi nie zaszkodzi , powodzenia  
PS. Jak chcesz żeby kocioł szybciej dochodził do zadanej możesz mu zwiększyć zakres mocy min/max z 8-12 na 12-16kW
Użytkownicy online: Rszwarc

Ostatnio dodany

Robert Dyk - dom

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej