Forum  bruli.pl  pomoc w ustawieniu sterownika!!!! Subskrybuj
2017-02-20 00:17
  ZZUS1 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
witam posiadam piec firmy kamen 20kw i sterownik bruli. nie moge ustawic dobrze spalania. po pierwsze duzo mi spala bo ok 300kg ekogroszku na tydzien po drugie jest duzo popiołu nie jest to pył tylko kawałki teraz mam ustawione na retorta reczne ale dalej jest popiuł i albo nie dopalone kawałki albo spieki proszę o pomoc jak wy macie ustawione swoje sterowniki???? pozdrawiam
2017-02-20 14:10
  piotrek83 Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Który model masz tego Kamena Kolego?
Jakim ekogroszkiem palisz?


2017-02-20 16:03
  ZZUS1 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
piotrek83. model kotła mam kamen multi plus 20 kw palę ekogroszkiem o 26-27 j 
2017-02-20 17:12
  piotrek83 Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Ja mam też kamena 20kw tylko że multi kg. Spróbuj ustawić grupowe zakres od 12kw do 12kw 5 podań dmuchawa 36% i jutro zobacz jak palnik i popiół będą wyglądać. 
U mnie na większości rodzajów groszku sprawdza się ustawienie 12-16kw po 5 podań dmuchawa 36% dla 12 i 44% dla 16. 
2017-02-21 09:48
  ZZUS1 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
piotrek83. bardzo dziekuje za info jutro bede próbował dzis spedziłem cały dzien w piwnicy i do niczego nie doszedłem ale jutro ustawie twoje ustawienia. pozdrawiam
dodane 2017-02-21 09:48piotrek83 mam pytanie na ile wystarcza ci cały zbiornik ekogroszku? i czy przy takich ustawieniach jak napisałes chodzi ci piec i latem i zimą? 
2017-02-21 10:24
  piotrek83 Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Przy takich temperaturach jak obecnie czyli mały + na dworze wystarcza na 6-7 dni, jak były porządne mrozy to i w 3-4dni zasobnik (150kg) się kończył. Tylko że ja mam nieocieplony dach i dużo strat jest w górę.
Co do lata i ogrzewania samego CWU to nie trzeba go kręcić na 16kw, wystarczy 8-12 albo i nawet 8 na 5 podaniach.
Moje ustawienia niekoniecznie muszą zdać egzamin u Ciebie, zależy jaki masz ciąg kominowy, rodzaj ekogroszku, ilość m2 do ogrzania i dlatego też gdyby robiły się spieki czy to żużel (brązowe) czy koks (czarno-szary) odpowiednio zmniejszaj o 1 czy zwiększaj nawiew patrząc PO KILKU GODZINACH jaki jest efekt na palniku.
Najlepiej konkretne ustawienia robić na 1 z mocy, czyli np. najpierw ustawiasz sobie od 12 do 12kw z wiatrem 36% i obserwujesz jak spieki żużlowe to na 35% jak koksowe 37% i znowu obserwujesz i tak do skutku aż na każdej z mocy ustawisz sobie odpowiedni wiatr.
2017-02-24 18:51
  ZZUS1 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
dzieki za info. mysle ze to juz mam ustawione  poniedziałek wieczorem zasypałem do pełna zbiornik 150kg i wystarczyło mi do piątku wystarczyło na niecałe  5 dni.... chyba trochę za duzo mi zżera opału?  mam ustawione na 12kw i 16 kw  okna i drzwi nowe dom nie ocieplony  poddasze ocieplone 



dodane 2017-02-24 18:51 piotrek83 jakie masz ustawienia przy mocy 8 kw i 20kw? 
2017-02-24 22:48
  piotrek83 Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
8kw i 20kw nie używam, ustawienia mam od 12-16 tak jak pisałem.
Zależy ile m2 jeszcze ogrzewasz,  jak dom nieocieplony to w życiu nie dojdziesz do wyników niektórych użytkowników forum którzy spalają po kilkanaście kg/dobę mających nowe domy budowane w nowych technologiach
Co do ekogroszku jeszcze to nie wierzyłbym lokalnym składom i podawanym przez nie MJ. Ostatnio kupiłem np retopala  24MJ bezpośrednio z pgg i moim zdaniem jest dużo mocniejszy niż 28MJ z lokalnego składu co przekłada się też na ilość spalonego paliwa.
2019-01-02 12:15
  Bruli2014 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam. Panowie jaki macie ustawiony czas pracy w podtrzymaniu?. Jaką histereze?. Może też ktoś mi wyjaśni dlaczego mimo zadanego czasu pracy 6s pracuje 8s a krótka przerwa z 25 pracuje 20?. Pozdrawiam 
2019-01-02 13:13
  leON22 Posts: 2245 Ostrzeżenie: 1
Widocznie kociołek nie przechodzi w podtrzymanie, pracuje w trybie grzania, a 20s to standardowy fabryczny czas przedmuchu między podaniami  
2019-01-03 10:14
  marian1955 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Leonie...wszystkiego najlepszego  w  Nowym  Roczku...eleganckich  wskaźników  i  szczęscia  we  wszystkim....marian1955
2019-01-03 15:16
  Bruli2014 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję leON22. Próbowałem ustawić sam piec ale poległem.Działem bez termostatu pokojowego ale wyszło na to że bez niego się nie obejdzie. Pozdrawiam 
Users on-line:

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more