W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  bruli.pl  pomoc w ustawieniu sterownika!!!! Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2017-02-20 00:17
  ZZUS1 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
witam posiadam piec firmy kamen 20kw i sterownik bruli. nie moge ustawic dobrze spalania. po pierwsze duzo mi spala bo ok 300kg ekogroszku na tydzien po drugie jest duzo popiołu nie jest to pył tylko kawałki teraz mam ustawione na retorta reczne ale dalej jest popiuł i albo nie dopalone kawałki albo spieki proszę o pomoc jak wy macie ustawione swoje sterowniki???? pozdrawiam
2017-02-20 14:10
  piotrek83 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Który model masz tego Kamena Kolego?
Jakim ekogroszkiem palisz?


2017-02-20 16:03
  ZZUS1 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
piotrek83. model kotła mam kamen multi plus 20 kw palę ekogroszkiem o 26-27 j 
2017-02-20 17:12
  piotrek83 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Ja mam też kamena 20kw tylko że multi kg. Spróbuj ustawić grupowe zakres od 12kw do 12kw 5 podań dmuchawa 36% i jutro zobacz jak palnik i popiół będą wyglądać. 
U mnie na większości rodzajów groszku sprawdza się ustawienie 12-16kw po 5 podań dmuchawa 36% dla 12 i 44% dla 16. 
2017-02-21 09:48
  ZZUS1 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
piotrek83. bardzo dziekuje za info jutro bede próbował dzis spedziłem cały dzien w piwnicy i do niczego nie doszedłem ale jutro ustawie twoje ustawienia. pozdrawiam
dodane 2017-02-21 09:48piotrek83 mam pytanie na ile wystarcza ci cały zbiornik ekogroszku? i czy przy takich ustawieniach jak napisałes chodzi ci piec i latem i zimą? 
2017-02-21 10:24
  piotrek83 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Przy takich temperaturach jak obecnie czyli mały + na dworze wystarcza na 6-7 dni, jak były porządne mrozy to i w 3-4dni zasobnik (150kg) się kończył. Tylko że ja mam nieocieplony dach i dużo strat jest w górę.
Co do lata i ogrzewania samego CWU to nie trzeba go kręcić na 16kw, wystarczy 8-12 albo i nawet 8 na 5 podaniach.
Moje ustawienia niekoniecznie muszą zdać egzamin u Ciebie, zależy jaki masz ciąg kominowy, rodzaj ekogroszku, ilość m2 do ogrzania i dlatego też gdyby robiły się spieki czy to żużel (brązowe) czy koks (czarno-szary) odpowiednio zmniejszaj o 1 czy zwiększaj nawiew patrząc PO KILKU GODZINACH jaki jest efekt na palniku.
Najlepiej konkretne ustawienia robić na 1 z mocy, czyli np. najpierw ustawiasz sobie od 12 do 12kw z wiatrem 36% i obserwujesz jak spieki żużlowe to na 35% jak koksowe 37% i znowu obserwujesz i tak do skutku aż na każdej z mocy ustawisz sobie odpowiedni wiatr.
2017-02-24 18:51
  ZZUS1 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
dzieki za info. mysle ze to juz mam ustawione  poniedziałek wieczorem zasypałem do pełna zbiornik 150kg i wystarczyło mi do piątku wystarczyło na niecałe  5 dni.... chyba trochę za duzo mi zżera opału?  mam ustawione na 12kw i 16 kw  okna i drzwi nowe dom nie ocieplony  poddasze ocieplone 



dodane 2017-02-24 18:51 piotrek83 jakie masz ustawienia przy mocy 8 kw i 20kw? 
2017-02-24 22:48
  piotrek83 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
8kw i 20kw nie używam, ustawienia mam od 12-16 tak jak pisałem.
Zależy ile m2 jeszcze ogrzewasz,  jak dom nieocieplony to w życiu nie dojdziesz do wyników niektórych użytkowników forum którzy spalają po kilkanaście kg/dobę mających nowe domy budowane w nowych technologiach
Co do ekogroszku jeszcze to nie wierzyłbym lokalnym składom i podawanym przez nie MJ. Ostatnio kupiłem np retopala  24MJ bezpośrednio z pgg i moim zdaniem jest dużo mocniejszy niż 28MJ z lokalnego składu co przekłada się też na ilość spalonego paliwa.
2019-01-02 12:15
  Bruli2014 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam. Panowie jaki macie ustawiony czas pracy w podtrzymaniu?. Jaką histereze?. Może też ktoś mi wyjaśni dlaczego mimo zadanego czasu pracy 6s pracuje 8s a krótka przerwa z 25 pracuje 20?. Pozdrawiam 
2019-01-02 13:13
  leON22 Posts: 3603 Ostrzeżenie: 1
Widocznie kociołek nie przechodzi w podtrzymanie, pracuje w trybie grzania, a 20s to standardowy fabryczny czas przedmuchu między podaniami  
2019-01-03 10:14
  marian1955 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Leonie...wszystkiego najlepszego  w  Nowym  Roczku...eleganckich  wskaźników  i  szczęscia  we  wszystkim....marian1955
2019-01-03 15:16
  Bruli2014 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję leON22. Próbowałem ustawić sam piec ale poległem.Działem bez termostatu pokojowego ale wyszło na to że bez niego się nie obejdzie. Pozdrawiam 
2020-01-22 23:23
  RYPSZTYK Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Piszę jak mam. Piec kamen multi20 dom 180m ocieplony okna plastiki. Chciałbym się dowiedzieć na jakich parametrach palić. Wydaje mi się że przy takie pogodzie jak mamy tej zimy to stanowczo  za dużo spałam opału aż boję się pomyśleć co by było przy normalnej zimie PIOTREK83 widzę że dobrze doradzasz proszę POMÓŻ. Dopiero poznaję ten pic. W jakim przedziale Kw powinienem palić


1  MOC MINIMALNA ile Kw
2 MOC MAX.             ile Kw
3 JAKA MOC DMUCHAWY DLA POSZCZEGÓLNYCH  Kw
4 ILE POWTÓRZEŃ DLA POSZCZEGÓLNYCH  Kw
5 HISTEREZA KOTŁA  ile stopni
6 HISTEREZA PRZEJŚCIA NA MOC MAX ile stopni.

DRUGIE PARAMETRY TO PODTRZYMANIA
1 CZAS PRASY PODAJNIKA.   ile sekund
2 CZAS POSTOJU PODANIKA. ile minut
3 CZAS KRÓTKIEJ PRZERWY. ile sekund
4 ILE POWTÓRZEŃ PODAWANIA
5 MOC DMUCHAWY.  ile %
 POMÓŻCIE BO PÓJDĘ Z TORBAMI. Z góry dziękuję za ogrom informacji. 
PIOTREK83 JEŻELI TO ZA DUŻO PISANIA TO PRZEŚLIJ MI NUMER TELEFONU SMS NA MÓJ NUMER 601 530 922 JA ODDZWONIĘ W DOGODNYM  I PODANYM TERMINIE TYLKO SIĘ PODPISZ PIOTREK 83  ŻEBYM WIEDZIAŁ ŻE TO TY. POZDRAWIAM WSZYSTKICH.
2020-01-23 08:19
  karoka65 Posts: 2845 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Chłopie on ostatni wpis w tym wątku zamieścił w 2017 roku. Podłącz ten sterownik pod internet, wróżek na forum raczej nie ma a każdy kto będzie chciał coś napisać będzie chciał pewnie to zobaczyć.
2020-01-23 23:02
  RYPSZTYK Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Karoka65  do internetu to ja ten piec będę mógł podłączyć dopiero za  około 10 dni
2020-01-23 23:13
  karoka65 Posts: 2845 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Hmmm? to może podrzuć link do kotła za około 10 dni?
Piszesz ze dużo spalasz? ile to jest to dużo?
Kupiłeś kocioł o mocy 20kW jak sam piszesz? taki kocioł jeśli by pracował na pełnej mocy powinien spalać około 100kg paliwa na dobę. 
To jest stary czy nowy dom?
2020-01-24 12:42
  RYPSZTYK Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam karoka65 wiem że za dużo to pojęcie względne, więc napiszę jak to wygląda a Ty odpisz  według Ciebie przy paleniu na okrągło na ile powinien wystarczyć pełny zasyp 150 kg
Budynek 30 letni ściana z pustaka żużlowego 6cm przerwa i od środka suporeks i tynk,z zewnątrz styropian grubość ściany sumarycznie 45cm. Parter 90m i piętro 90m. Na piętrze nowa instalacja  rurki TE_CE i nowe grzejniki, na parterze stare rury i żeliwne grzejniki w obiegu około 150 litrów wody. Instalacja zrobiona tak jakby były 2 osobne centralne tylko z jednego pieca 4 pompy i bojler stojący 200l. Piec ustawiony na 53stopnie  woda46. Z góry dziękuję zł odpowiedź.
dodane 2020-01-24 12:42Korekta w obiegu będzie tak około 120 litrów wody
2020-01-24 12:51
  karoka65 Posts: 2845 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Znajdź na muratorze gościa o nicku Asolt, podaj mu resztę danych, ocieplenie dachu, jakie okna, drzwi, jakie utrzymujesz temperatury itp to on Ci to policzy, ja niestety nie zajmuję się audytami energetycznymi, nie wróżę ze zdjęć ani opowieści internetowych. Co jedno Ci mogę napisać to na pewno nie będziesz spalał 10 czy 12-tu kg na dobę bo tak w internecie ktoś napisał. Ile węgla na pełnej mocy może spalić Twój kocioł już Ci napisałem, napisze CI jeszcze jak pi razy drzwi możesz sobie bez statystyk to w jakimś przybliżeniu oszacować, znaczy tą średniodobową moc Twojego kotła.
Jeśli wiesz ile groszku spalasz na dobę to podziel tą ilość przez 5 i wyjdzie Ci przybliżona średniodobowa moc z jaką pracuje obecnie Twój kocioł.
Spalasz powiedzmy 30kg/dobę, dzieląc przez te 5 wychodzi Ci około 6kW czyli masz jeszcze 14 zapasu
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: