Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl Jaki palnik wybierzesz przy następnym zakupie kotła? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
bodziasty
![]() |
kubanos napisał » 2017-02-07 19:55 ........Przepraszam. Jakoś czyszczenie tych kanałów bez szczotki mnie nie przekonuje ![]() Za co Kubanos - nie przesadzaj no chyba że teraz to tak trzeba ![]() |
|||
|
||||
kamiljasinski16
![]() |
Takie pytanie czy do czyszczenia ogniwa trzeba go wygaszać?
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Nie trzeba.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
kamiljasinski16 napisał » 2017-02-07 19:52 Poczytałem o rbr 12kw wszystko fajnie tylko cena wysoka. Skamp tańszy. Miał ktos z nim doczynienia Hym hym trudny wybór Jak myślisz dlaczego jeden kocioł jest tańszy a drugi droższy? Jak ma być tani to do Castoramy ![]() ![]() |
|||
|
||||
fred
![]() |
RE: bodziasty
Oglądając Twój filmik dot. czyszczenia OEP 16, odnoszę wrażenie że to jakiś żart. Otóż mam taki sam kocioł, czyszczę co drugi zasyp i razem z zasypem nie trwa to dłużej jak 8:10 min. Po pierwsze wycior należy mieć na sztywnym drążku (pręcie), zmiatać pyły nie pędzelkiem, ale zmiotką z włosia; choć można i tą najtańszą z marketu; też jakiś czas wytrzyma. Natomiast popiół z popielnika wyjmuję co drugi dzień kiedy szuflada jest pełna, prosto do kubła. Nie mam wtedy syfu w kotłowni, całość odkurzam odkurzaczem kominkowym. Odkręcanie i zakręcanie pokrywy górnej robię przy użyciu zakrętarki. Proste i niekłopotliwe. Nie obrzydzajcie zaś tak bardzo OEP. Mankamentem jest palnik który wymienię juz niedługo na Batory10. |
|||
|
||||
kubanos
![]() |
A kto powiedział, że nie można pędzelkiem?
dodane 2017-02-07 22:42 ![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
fred napisał » 2017-02-07 22:33 RE: bodziasty Oglądając Twój filmik dot. czyszczenia OEP 16, odnoszę wrażenie że to jakiś żart. Otóż mam taki sam kocioł, czyszczę co drugi zasyp i razem z zasypem nie trwa to dłużej jak 8:10 min. Po pierwsze wycior należy mieć na sztywnym drążku (pręcie), zmiatać pyły nie pędzelkiem, ale zmiotką z włosia; choć można i tą najtańszą z marketu; też jakiś czas wytrzyma. Natomiast popiół z popielnika wyjmuję co drugi dzień kiedy szuflada jest pełna, prosto do kubła. Nie mam wtedy syfu w kotłowni, całość odkurzam odkurzaczem kominkowym. Odkręcanie i zakręcanie pokrywy górnej robię przy użyciu zakrętarki. Proste i niekłopotliwe. Nie obrzydzajcie zaś tak bardzo OEP. Mankamentem jest palnik który wymienię juz niedługo na Batory10. Bierz telefon w jedną rękę i drugą czyść piec - zobaczymy. Zresztą jak was tak bardzo boli filmik - pstryk - już go nie ma ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Fred nie żebym się czepiał ale jakbyś przejeżdżał gdzieś w pobliżu to zapraszam na kawę czy coś tam
![]() ![]() Nie wiem czy tylko na Batorym 10 się skończy ![]() Kotła nie wyłączasz nawet w ręczny, możesz to zrobić nawet podczas pracy palnika, nic nie rozkręcasz to i nic nie trzeba skręcać, ba, nawet drzwiczek nie trzeba żadnych otwierać, chyba tylko po to żeby szufladkę opróżnić i możesz to zrobić dosłownie jednym palcem. Nie przesadzam. |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
Czekam na wideo
|
|||
|
||||
DKo70
![]() |
tryt napisał » 2017-02-07 18:47 Zawirowaczami ruszam przez górną wyczystkę i guzik to daje. Taj jak pisze Kuba, bez szczoty to nie czyszczenie.DKo70 napisał » 2017-02-07 12:53 Kuba, masz rację OEP ma wysoką sprawność, ale tylko przez kilka dni dopóki nie zajdzie sadzą ![]() Z ostatnim zdaniem zgadzam się w 100%. Tego ekomiału co mam już nie kupię. Nie nadążam czyścić czarnej i wyrzucać popiołu z dużą ilością spieków. W "m"-ce jest możliwość czyszczenia poprzez dosłownie kilka ruchów zawirowywaczami . 3-4 razy w górę w dół, obrót, całość nie trwa minutę. Temperatura spalin spada po takiej czynności o kilkanaście do dwudziestu procent. Robię to co 3-4 dni, naprawdę niewielki wysiłek nawet dla mnie, przy okazji wybieram popiół z pojemnika. Jeżeli przy takim samym opale inny kocioł nie zarasta, to myślę, że temperatura idzie w komin i jest tracona a jego sprawność niższa. Trzeba wybierać, co dla kogo ważniejsze. dodane 2017-02-08 00:19Chyba zakodowałeś ten film, bo nie można go obejrzeć. Na solary załapałem się z gminy. Kosztów jeszcze nie znam. dodane 2017-02-08 00:24 fred napisał » 2017-02-07 22:33 RE: bodziasty Oglądając Twój filmik dot. czyszczenia OEP 16, odnoszę wrażenie że to jakiś żart. Otóż mam taki sam kocioł, czyszczę co drugi zasyp i razem z zasypem nie trwa to dłużej jak 8:10 min. Po pierwsze wycior należy mieć na sztywnym drążku (pręcie), zmiatać pyły nie pędzelkiem, ale zmiotką z włosia; choć można i tą najtańszą z marketu; też jakiś czas wytrzyma. Natomiast popiół z popielnika wyjmuję co drugi dzień kiedy szuflada jest pełna, prosto do kubła. Nie mam wtedy syfu w kotłowni, całość odkurzam odkurzaczem kominkowym. Odkręcanie i zakręcanie pokrywy górnej robię przy użyciu zakrętarki. Proste i niekłopotliwe. Nie obrzydzajcie zaś tak bardzo OEP. Mankamentem jest palnik który wymienię juz niedługo na Batory10. Nie wierzę, że to co opisałeś robisz w 8-10 min. Zapraszam do siebie, jeśli zmieścisz się w tym czasie stawiam Balantinesa ![]() |
|||
|
||||
Sewmag
![]() |
Witam panowie, a jeśli już temat czyszczenia to w którą stronę ma być blacha przy zawirowaczu spalin w RBR 12kW ?
Chodzi czy w górę czy w dół, jest na końcu tego zawirowacza spalin. Mam włożone do dołu ale nie mam pojęcia czy tak ma być. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam |
|||
|
||||
miazio
![]() |
a moje pytanie co w konstrukcji palnika w OE+ powoduje ze tak kocioł zachodzi sadzą ?
Ja tam na razie większych wad w obsłudze nie widzę poza tą ze co tydzień jak robię zasyp to muszę kocioł czyścić bo jest cały zarośnięty. Jak ta czynność była by wykonywana np. raz na 3 tygodnie to było by super. |
|||
|
||||
tryt
![]() |
miazio napisał » 2017-02-08 12:10 a moje pytanie co w konstrukcji palnika w OE+ powoduje ze tak kocioł zachodzi sadzą ? Ja tam na razie większych wad w obsłudze nie widzę poza tą ze co tydzień jak robię zasyp to muszę kocioł czyścić bo jest cały zarośnięty. Jak ta czynność była by wykonywana np. raz na 3 tygodnie to było by super. rodzaj węgla i wysoka sprawność kotła |
|||
|
||||
MONAT
![]() |
Jeśli chodzi o czyszczenie M-ki potwierdzam to co pisze tryt, bieżące czyszczenie wymaga okręcenia kilka razy zawirowywaczami i ich otrzepaniu z pyłu , ja to robię co zasyp , czyli co 3-4 dni, komory spalania w M-ce się nie czyści
i tego też nie robię bo nie ma takiej potrzeby, myślę że nie można porównywać OE+ i OE+M , to są dwie różne konstrukcje kotła i w M-ce jest jest zmodyfikowany palnik na który jak na razie nie narzekam. A co do zachodzenia kotła sadzą to myślę że przyczyną może być raczej za niska temperatura na kotle i lub zbyt duża różnica między zasilaniem a powrotem . @ mazio ja pierwsze "gruntowne" czyszczenie kotła robiłem( z ciekawości nie z potrzeby technologicznej) po 2 miesiącach palenia tj. wyciągnięcie zawirowywaczy , czyszczenie kanałów szczotką i czopucha i to było 2 miesiące temu. |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
MONAT, temperaturę spalin masz wysoką. Wyczyść kanały pionowe szczotką i sprawdź jaka będzie temp. spalin.
Jeśli taka sama jak po otrzepaniu zawirowywaczy to znaczy, że otrzepanie to przynosi oczekiwany rezultat. Jeśli temp. spalin spadnie, to znaczy, że otrzepanie zawirowywaczy w M-ce daje tyle samo co w OE+, czyli nic, tyle że troszkę udrożni przewody. Ja otrzepanie zaworowywaczy wykonuję co kilka dni w niecałą minutę a drugą minutę tracę na starcie sadzy z komory nad i pod rusztodeflektorem. W więc 2 minuty czyszczenia. |
|||
|
||||
tryt
![]() |
czyści się czyści komorę spalania. Im częściej tym lepiej. Punkt 3.4 DTR
|
|||
|
||||
IgnacC
![]() |
Sewmag napisał » 2017-02-08 11:18 Witam panowie, a jeśli już temat czyszczenia to w którą stronę ma być blacha przy zawirowaczu spalin w RBR 12kW ? Chodzi czy w górę czy w dół, jest na końcu tego zawirowacza spalin. Mam włożone do dołu ale nie mam pojęcia czy tak ma być. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Do dołu. Masz dobrze. |
|||
|
||||
tryt
![]() |
DKo70 napisał » 2017-02-08 16:22 MONAT, temperaturę spalin masz wysoką. Wyczyść kanały pionowe szczotką i sprawdź jaka będzie temp. spalin. Jeśli taka sama jak po otrzepaniu zawirowywaczy to znaczy, że otrzepanie to przynosi oczekiwany rezultat. Jeśli temp. spalin spadnie, to znaczy, że otrzepanie zawirowywaczy w M-ce daje tyle samo co w OE+, czyli nic, tyle że troszkę udrożni przewody. Ja otrzepanie zaworowywaczy wykonuję co kilka dni w niecałą minutę a drugą minutę tracę na starcie sadzy z komory nad i pod rusztodeflektorem. W więc 2 minuty czyszczenia. Robię dokładnie tak samo. A co 3-4 tygodnie rozkręcam zawirowywacze, wyciągam je i wówczas szczota idzie w ruch. Najwięcej sadzy widać wówczas na samych zawirowywaczach, z kanałami przewodów nie ma problemu |
|||
|
||||
MONAT
![]() |
@DKo70
Temperatura jest OK , ostatnie 2 tygodnie jechałem na grupowym i na razie opanowałem 8 i 12 kW,i tak do -2*C na zewnątrz sobie jakoś radzi ale jak spadło wczoraj -6 a dzisiaj -8*C , do tego dołożyłem wczoraj 18 żeberek alu , to miał problem nagrzać , przełączyłem na automat to teraz musi nadrobić, jak się wygrzeje to wróci do normy .Na automacie zawsze mam trochę wyższą temperaturę spalin niż na grupowym. Jeśli chodzi o gruntowne czyszczenie wraz z komorą spalania to robiłem to tylko raz, po 2 miesiącach palenia , praktycznie nie było z czego , po czyszczeniu temperatura spalin nie spadła spektakularnie 15 czy 20 *C, może 3-7*C ale po 24 godzinach wróciło do normy ,po tygodniu komora spalania "zarosła" sadzo-pyłem do poprzedniego stanu i tak się utrzymuje cały czas o. 0,5-1 mm i tak samo w kanałach. DTR czytałem, pisze tak bo po prostu część instrukcji zerżnęli z OEP , bo tak prościej. Stwierdziłem więc że nie ma sensu czyścić częściej niż trzeba skoro nie przynosi to wymiernych korzyści, trzymam się instrukcji czyszczenia OEPM napisanej przez jednego z konstruktorów tego kotła , a nie za bardzo lubianych na tym forum. Z drugiej strony może to i kwestia samego opału , ja mam pełny popielnik-skrzynke po ok. 250 kg opału, czyli 2 pełne zasypy,u co niektórych jak tu czytam zasobnik starcza na tydzień a popielnik wynoszą co 2 dni? |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
No to pozazdrościć czyszczenia.
dodane 2017-02-08 19:50Albo opału. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||