Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z ustawieniem eko plus 16kw Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 5Next pageLast page
2017-01-18 18:34
  Mateusz91 Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
Dobra da na sztywno 60 do tego porut na 45 i zapewne do ochrony powrotu włączona pompa CWU i cały czas piecyk będzie chodził bo będzie grzał też CWU...

Też tak miałem  i co się okazało???? 
Powrót miałem na 48 gdzie na kocioł było 50 i grzało cały dzień chodził wentylator.... spalanie jak diabli.
Zmniejszyłem zadaną na powrót do 40 piecyk został na 50 i pracuje bardzo ładnie, pobawiłem się trochę z nadmuchem i podaniami i wszystko mam cacy
Bez spieków bez przewęglania.
2017-01-18 18:54
  Ameno25 Posts: 2869 Ostrzeżenie: 0
Mateusz mam takie pytanie w jakim celu stosujesz zawó 4d ?
2017-01-18 19:01
  Mateusz91 Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
U mnie przestawiam go ręcznie. Nie mam siłownika. 
A stosuję go by puścić więcej ciepłej wody na dom
2017-01-18 19:09
  Radkon1981 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
Dzięki Panowie za dobre słowo myślę jak już wspomnieliście popróbuje i nauczę się palić jak trza .....hehe
Najważniejsze że wiem w jakim kierunku muszę zmierzać. Pozdrawiam wszystkich narqa
2017-01-18 19:14
  Ameno25 Posts: 2869 Ostrzeżenie: 0
Aha
No to masz magie w rękach na kotle 50* za zaworem 53  
BTW  temp za zaworem pokrywa CI sie z temp kotła , więc wygląda jakbyś miał go otwartego na maxa , to tak jakby go nie było , dlatego pytam w jakim celu go używasz .

A powiedz co ogrzewasz i czy statystyki sa prawidłowe ?
Wysokie spaliny  i 5* miedzy powrotem i zasilaniem na ekonomie nie wpływają
Patrząc na to jak sie pali na ostatnim filmiku  ,to według mnie tam do "cacy" to brakuje sporo 
2017-01-18 19:14
  Radkon1981 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 - spieki sa kruche, łamliwe nie ma problemu bo jak ich jest dużo to się złamują do popielnika.
2017-01-18 19:17
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Mateusz,  mam pytanie,  przy takich ustawieniach ile grochu spalasz na 24h?

Ile m2 ogrzewasz i jaką temp. masz w domu? 

2017-01-18 19:22
  Ameno25 Posts: 2869 Ostrzeżenie: 0
Radkon1981 napisał » 2017-01-18 19:14
Ameno25 - spieki sa kruche, łamliwe nie ma problemu bo jak ich jest dużo to się złamują do popielnika.

Nie zmieniaj nic w kotle i zrób zdjecie palnika jutro , ustaw temp(60) na kotle sztywno i wywal tą porodówkę kotła  !
2017-01-18 19:32
  Mateusz91 Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
Ogrzewam 150 m2 do tego 250 wody.
myślę że około 25 kg na dobę.
dodane 2017-01-18 19:32
Ameno25 napisał » 2017-01-18 19:14
Aha
No to masz magie w rękach na kotle 50* za zaworem 53  
BTW  temp za zaworem pokrywa CI sie z temp kotła , więc wygląda jakbyś miał go otwartego na maxa , to tak jakby go nie było , dlatego pytam w jakim celu go używasz .

A powiedz co ogrzewasz i czy statystyki sa prawidłowe ?
Wysokie spaliny  i 5* miedzy powrotem i zasilaniem na ekonomie nie wpływają
Patrząc na to jak sie pali na ostatnim filmiku  ,to według mnie tam do "cacy" to brakuje sporo 





No tu się zgodzę że ostatnio nie był fajny, ale cały plus w tym taki że to były jedynie kruche koksowe spieki. Teraz mam zasypane chwałowice, wyregulowałem sobie podawanie i dmuchawę i żadnych spieków wszystko spala się ładnie.
2017-01-18 19:54
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Mateusz,  na piecu masz 50, grupowe 12/16, wiatru dużo, grochu dużo,  spaliny gorące, piec często w podtrzymaniu, czyli za dużo ciepła produkuje,   czy to ma sens?  chyba że komin wypalasz
2017-01-18 19:58
  Mateusz91 Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
Mrozy nocą - 10 za dnia -5 -6
2017-01-18 20:27
  buhaj39 Posts: 122 Ostrzeżenie: 0
Panowie,
Skoro już o spalaniu mowa,czy przy obecnych temperaturach czyli w nocy -10 w dzień -5 spalanie na poziomie 19-20kg jest ok? Dodam że mam ciepłolubne kobiety  i w domu musi byc 25stopni
Dom nowy,ocieplony 15cm grafit,do ogrzania ok 130m2 bojler 180 litrow.W calym domu podlogówka + 2 drabinki w łazienkach.Zawór 3D,jedna pompa do podlogowki + 1 do cwu.
Proszę osoby doświadczone o zerknięcie na moje ustawienia.
Obecnie palę Silverem z Bartexu.
Z góry dzięki.
2017-01-18 20:46
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
W/g mnie jak na nowy budynek i taką temp.wew. jest lepiej niż OK
2017-01-18 20:56
  grzegorz1987 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
mam pytanie czy możliwe jest zeby temp spalin skoczyla do 570 *c

2017-01-18 21:03
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
grzegorz1987 jest to możliwe dawno temu czyściłeś piec ?
2017-01-18 21:03
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Palisz drzewem namoczonym w ropie?
Jak nie to masz zepsuty czujnik. 
2017-01-18 21:05
  buhaj39 Posts: 122 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2017-01-18 20:46
W/g mnie jak na nowy budynek i taką temp.wew. jest lepiej niż OK



Dzięki za odpowiedz,od jakiegoś czasu zastanawiam się jaki jest wzrost spalania w zalezności od temperatury w domu,np miedzy 23 stopnie a 25.

2017-01-18 21:09
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Kolega zadał temp.pieca na 80*C do tego wysoka moc dmuchawy i zabrudzone kanały pionowe , gdzieś ta temp.musiała uiść
dodane 2017-01-18 21:09
buhaj39 napisał » 2017-01-18 21:05

Dzięki za odpowiedz,od jakiegoś czasu zastanawiam się jaki jest wzrost spalania w zalezności od temperatury w domu,np miedzy 23 stopnie a 25.

Ustaw na jakiś czas 23*C i zobaczysz sam w statystykach
2017-01-18 21:14
  buhaj39 Posts: 122 Ostrzeżenie: 0



Nie ryzykuję domowej awantury  
Myslę że ok 2  kg na dobę spalił by mniej.
2017-01-18 21:28
  mack0r Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem czemu ale mi nie pokazuje żadnych statystyk. Mam Bruliego 3.5. jak zasypywalem kocioł to wpisałem zasyp więc chyba powinno jakieś statystyki pokazywać. Chyba że dopiero po jakimś czasie statystyki zaczynają działać. Bruli u mnie pracuje dopiero od niedzieli więc nawet jeszcze tego zasypu nie przepalil.
First pagePrevious page4 / 5Next pageLast page
Users on-line: arlen, emaz, endriu249, Jacklew1967, kris48, marus, pgrzesiek1986, valiant