Forum eCoal.pl wymiana palnika Subskrybuj | ||||
|
||||
adamGA
|
czy żeliwny palnik Ardeo IRON R wejdzie do OEP ?
wygląda na przemyślaną konstrukcję. |
|||
|
||||
makog
|
Napewno batory i ekoenergia wchodza bez problemu, przy minimalnej przerobce, co do tego palnika pytaj Pieklorza na forum infoogrzewanie, ale pewno wejdzie bo on je montuje w swoich skamach.
|
|||
|
||||
bodziasty
|
makog napisał » 2017-01-06 19:20 Napewno batory i ekoenergia..... Pokaż chłopakom jak się pali na ekoenergii A może ja pokaże jak się pali na burku niemodyfikowanym |
|||
|
||||
makog
|
Pany tyle ze nasze kotly konstrukcyjnie nie nadaja sie dla tego palnika :(
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Pany mój burek daje rade bez zająknięcia na rokicie .
dodane 2017-01-06 19:50Pany mój burek daje rade bez zająknięcia na rokicie . |
|||
|
||||
adamGA
|
zależy ile ta rakieta wystaje do środka, w Domerze są fajne pyty żeliwne, można postawi z boku, lub dużą szamotową.
dodane 2017-01-06 19:51dlaczego mi nie działa "ci, nie mam polskiego znaku "ci" |
|||
|
||||
fred
|
Witam. A tak może podyskutujemy który z palników byłby najlepszy . Noszę się poważnie z zamiarem wymiany palnika w moim OEP 16. Już dojrzewam, bo różnego rodzaju usprawnienia i modernizacje nie satysfakcjonują mnie, bo tylko trochę poprawiaja czystość spalania i nic poza tym. Po zakończeniu sezonu buduję hybrydę, tylko nie wiem jaką.
Wiem ze kol. makog ma coś podobnego. Postaram się z nim skontaktować i odwiedzając go jeśli pozwoli, pogadać takze na ten temat. A co pozostali : którzy maja takze doświadczenie w tym temacie?pewny |
|||
|
||||
adamGA
|
fred - "makog" ma Ekoenergię z głowica wierconą a kolega "kate" ma Batorego 25 i jest w osi kotła, były zdjęcia na "starym forum". Sam chyba będę batorego25 instalował, zdaje się otwory lepiej sie sprawdzają niż nacięcia w ekoenergii. Ja jeszcze wywaliłem rusztodeflektor i powiesiłem ceramiczny wypukły deflektor fi190mm na wysokości 18cm nad palnikiem + 2 cegły po bokach, daje mi to biały nalot nie ma już sadzy. testowałem także wklęsły deflektor fi210 ale generował sadzę. dodane 2017-01-18 09:40 |
|||
|
||||
fred
|
adamGA - U mnie również rusztodeflektor zastąpiłem płytą szamotową, a po bokach komory paleniskowej do scianek bocznych dokleiłem szamotki. płyta ta leży na nich na wysokości rusztodeflektora. Jest siwo wszędzie, jednak na ściance tylnej gromadzi się pył z sadzą. U mnie komora nad płyta betonową jest podobna, mam jednak pytanie: zdjęcie jest po jakim czasie od czyszczenia? U mnie jest podobnie po zużyciu zasypu - 130kg.
Co dotyczy palnika to przymierzam się do palnika o mocy ok 10 - 12KW, bo nie ma sensu przewymiarować, ale zbieram opinie. |
|||
|
||||
adamGA
|
fred zrobiłeś coś na kształt Defro ?
Jakiej wielkości masz tą płytę wymiar do środka ? Zdjęcie po 1 zasypie 3-4 dni, czyszczę go co zasyp dodane 2017-01-18 11:18fred: Jak osiągasz temp powrotu 50 C Mam 4D ustawiony na 60% na dom Na kotle 60-64 Na dom puszczam z tego 50-56 C wraca mi układu przed 4D: 35-36 C za zaworem do kotła max 37-38 C pompa 25-60 Autoadapt + głowice termostatyczne Przepływ wody 06-08 m3/h nie wiem dlaczego ale nie mogę ci priva wysłać ... |
|||
|
||||
fred
|
Kupiłem płytę 300x500x50, skróciłem do 380mm, a pozostałą część wykorzystałem na boczek. temp. powrotu reguluje zawór mieszający 3D, który miesza część z zasilania z powrotem i stąd ta różnica ok 10*C. Jeżeli masz termostaty na grzejnikach to nie rozumiem dlaczego ograniczasz zaw.4D zasilanie na grzejniki?Otwórz 4d na dom, a domieszaj trochę zasilania z powrotem. Jak masz problemy napisz na alfredk@o2.pl
|
|||