Forum  eCoal.pl v3.5  RBR Ekouniwersal Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona
2017-01-10 12:31
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
W popielniku były kamienie z tamtego grochu. Teraz kupiłem lepszy groch i tak to teraz wygląda:


 
2017-01-10 13:08
  Pulse Posty: 7 Ostrzeżenie: 0
Mam podobnej wielkość dom. Wybudowany 2 lata temu, spalanie 13-14kg/doba. Więcej niż 20kg/doba może raz lub dwa widziałem. Czasem zapodam kominek, ale na sezon nie więcej niż 1m3.

Zakup dobry opał. Ja jadę na grupowym, na moje automat jest dużo bardziej rozrzutny. Węgiel za 800zł ze Śląska. Lokalny skład ma tą samą cenę a dużo gorszy opał. 
Temperatura w domu 21st, do spania 19. CWU dla 5 osób.
Zawalcz z ustawieniami na moje, masz sporo do zerwania. Zacznij od opału.
2017-01-10 20:40
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
No jak bym takie spalanie osiągnął to byłoby cudownie. Musze się pobawić tym grupowym.
2017-01-10 20:48
  skresz Posty: 654 Ostrzeżenie: 0
Pulse napisał » 2017-01-10 13:08
Mam podobnej wielkość dom. Wybudowany 2 lata temu, spalanie 13-14kg/doba. Więcej niż 20kg/doba może raz lub dwa widziałem. Czasem zapodam kominek, ale na sezon nie więcej niż 1m3.

Zakup dobry opał. Ja jadę na grupowym, na moje automat jest dużo bardziej rozrzutny. Węgiel za 800zł ze Śląska. Lokalny skład ma tą samą cenę a dużo gorszy opał. 
Temperatura w domu 21st, do spania 19. CWU dla 5 osób.
Zawalcz z ustawieniami na moje, masz sporo do zerwania. Zacznij od opału.



nic tylko pozazdrościć przy tych temperaturach takie spalanie to bajka 
2017-01-10 22:16
  IgnacC Posty: 52 Ostrzeżenie: 0
Palę Jaretem(22 MJ) i nie widzę różnicy w spalaniu pomiędzy ecoal a grupowym. Kiedyś na próbę zasypałem Wesołą i piec na ecoal zaczął szaleć w bardzo szerokim zakresie, a spalanie było niewiele niższe niż Jaretu. Dopiero na grupowym piec się ustabilizował i spadło spalanie. Ceramiczna komora spalania daje dużą bezwładność cieplną i w takim przypadku reakcja sterownika powinna być inna niż w piecu bez ceramiki. Sterownik powinien mieć tryb "retortowy ecoal ceramik".
2017-01-11 20:56
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
Od jakich ustawień zacząć na grupowym ?
2017-01-11 22:03
  S_76 Posty: 49 Ostrzeżenie: 0
MATIC: moja propozycja wyjściowa to min i max na 8 kW, ilość powtórzeń: 4, dmuchawa 40%.
Jutro zdaj relację, jak wyglądają kreski w histogramie i co jest w popielniku.

Pozdrawiam
2017-01-11 22:19
  pablo Posty: 360 Ostrzeżenie: 1
                         tuning861            rzucasz oskarżenia w stronę Bartexa to przynajmniej powiedz mi co się dzieje bo ja palę silverem+ czeski od nich i normalnie pracuje piec.
2017-01-12 07:32
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0

S_76 napisał » 2017-01-11 22:03
MATIC: moja propozycja wyjściowa to min i max na 8 kW, ilość powtórzeń: 4, dmuchawa 40%.
Jutro zdaj relację, jak wyglądają kreski w histogramie i co jest w popielniku.

Pozdrawiam

A jak ustawić podtrzymanie ?
2017-01-12 08:08
  Pulse Posty: 7 Ostrzeżenie: 0

Ustawienia

Tu masz moje ustawienia, 40%, 42% piec ustawiony w zakresie 8-12

to zależy od opału, instalacji itp itd, więc obserwuj popiół, ale daj mu zawsze przynajmniej dzień, dwa a nie 15 minut.
Masz tez inny palnik, ja mam ekoenergię, Ty masz batorego wiec teoretycznie powinieneś mieć łatwiej.

Nie rozumiem, czemu u Ciebie caly czas chodzi pompa CWU, albo coś źle widzę. Temperatura zadana CWU osiągnięta nawet przebita, a pompa CWU nadal ładuje.
U mnie też przebija, bo nie mam jednego zaworu, ale jak jest temperatura osiągnięta to pompy CWU nie załącza.

Włącz statystyki będziesz miał lepszy pogląd.
2017-01-12 09:04
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
Mam ustawione pompę CWU na ochronę powrotu. Jak zrobię ochrone powrotu na pompę mieszającą to pompa CWU stanie.
2017-01-12 09:04
  S_76 Posty: 49 Ostrzeżenie: 0
MATIC napisał » 2017-01-12 07:32

A jak ustawić podtrzymanie ?


Ja mam tak:
Czas pracy podajnika: 5 sek
Czas postoju podajnika: 120 min
Czas krótkiej przerwy: 120 sek
Ilość powtórzeń podajnika: 3
Moc dmuchawy: 39 %


2017-01-12 09:48
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
Czas krótkiej przerwy mogę ustawić maksymalnie na 90sek
2017-01-12 11:20
  S_76 Posty: 49 Ostrzeżenie: 0
Popraw jeszcze dmuchawę, bo 30% to zdecydowanie za mało
2017-01-12 14:57
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0

Tak to teraz wygląda.








2017-01-12 15:33
  S_76 Posty: 49 Ostrzeżenie: 0
Trudno to jednoznacznie ocenić na podstawie jednego zdjęcia, niemniej jednak wydaje mi się, że z lewej strony palnika formuje się spiek koksowy, co mogłoby sugerować zbyt małą dawkę powietrza.
Napisz jeszcze (albo lepiej zrób print screena i wklej) jak wygląda histogram.
2017-01-12 17:52
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
Wieczorkiem wrzucę.  
Podpiąłem czujniki wewnętrzny i zewnętrzny i kociołek nie może osiągnąć temperatury zadanej. 
Zmieniłem ustawienia na 8 i 12 kw. Nie wiem czy dobrze więc czekam na propozycje. 
2017-01-13 07:33
  Tommyle Posty: 76 Ostrzeżenie: 0
Czy któryś z kolegów użytkowników rabarbara K pali aktualnie lub palił w przeszłości żółtą iskrą z kareny.
Mam problem z sadzą i zapadającym się kopczykiem w podtrzymaniu. Sadzy nie jest bardzo dużo ale na słabszym eko (czerwona iskra) nie miałem jej prawie wcale.
Dmucham przy 8kW na 45% ilość powtórzeń 4 temp. zadana 48 stopni.
2017-01-13 07:48
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
No to na dzień dzisiejszy wygląda to tak
 












Mam wrażenie, że kopczyk jest zapadnięty. 

2017-01-13 08:29
  S_76 Posty: 49 Ostrzeżenie: 0
MATIC: Spróbuj zmniejszyć nadmuch dla 12 kW z 43% do 42%
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online:

Ostatnio dodany

g9a

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej