Forum eCoal.pl v3.5 RBR Ekouniwersal Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
MATIC
![]() |
A co z tym kopczykiem ? Wcześniej był wyższy znaczy się żar był dużo wyżej niż jest teraz.
|
|||
|
||||
Pulse
![]() |
A jak spalanie spadło?
|
|||
|
||||
MATIC
![]() |
Spadło ale pogoda też się poprawiła.
|
|||
|
||||
S_76
![]() |
MATIC napisał » 2017-01-13 09:44 A co z tym kopczykiem ? Wcześniej był wyższy znaczy się żar był dużo wyżej niż jest teraz. Za mocno dmuchałeś na 12 kW i to spowodowało obniżenie kopczyka. Podnieś kopczyk (podajnikiem w trybie ręcznym) i obserwuj, co się dalej będzie działo. No i daj znać, jak kocioł chodzi na ustawieniach 8 kW (40%) / 12 kW (42%). Fotki i histogram mile widziane. |
|||
|
||||
MATIC
![]() |
Rozumiem że mam przełączyć się w tryb ręczny podnieść kopczyk i spowrotem przejść w tryb grupowy?
Histogram mi znikł i nie działa nic się na nim nie pokazuje. Fotki z rana jutro wstawię. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
MATIC też to przerabiałem , przejście na Tryb ręczny resetuje Histogram , problem zapadającego kopca może być złożony np. za duży nadmuch za mało podań albo z powodu zbyt dużego ciągu kominowego i samoczynnym wypalaniu opału ( szczególnie opał o wyższej jakości ) w palniku , powstają spieki koksowe i nadmiar sadzy , pomaga delikatne uchylenie drzwiczek od wyczystki albo montaż RCK ewentualnie modyfikacja palnika
![]() |
|||
|
||||
MATIC
![]() |
Ku@#a w bloku nie miałem tych problemów kurek przy kaloryferze się rozkręciło i ciepło w domu... Wybuduj się mówili... Ożeń się mówili.... No ale trzeba dać rade i jakoś to ogarnąć.
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
makog
![]() |
MATIC napisał » 2017-01-13 19:50 Ku@#a w bloku nie miałem tych problemów kurek przy kaloryferze się rozkręciło i ciepło w domu... Wybuduj się mówili... Ożeń się mówili.... No ale trzeba dać rade i jakoś to ogarnąć. ![]() ![]() ![]() Lepsze jest wrogie dobrego ![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
MATIC napisał » 2017-01-12 17:52 Podpiąłem czujniki wewnętrzny i zewnętrzny i kociołek nie może osiągnąć temperatury zadanej. Zmieniłem ustawienia na 8 i 12 kw. Nie wiem czy dobrze więc czekam na propozycje. Nie widzę temp.wew. napisałeś że podłączyłeś czujniki ? W/g skoro masz włączony regulator pogodowy podnieś temp.koła bo przy ustawionych 50*C dla -10*C nie dogrzejesz pomieszczeń min.to 55*C po co Ci taka wysoka temp.powrotu ? Wystarczy 45*C , zwiększ ilość podań na 12kW do 5 , to może być przyczyną że kopiec się zapada , skoro masz ustawione CWU jako ochronę powrotu , a nie masz pompy mieszającej ( widoczna na obecnym schemacie ) to zmień to w ustawieniach , schemat będzie bardziej czytelny . Jak masz podłączony ten czujnik wew. to w ustawieniach Obwody CO daj Pompa CO+reg.pokojowy to tyle ode mnie , powodzenia ![]() |
|||
|
||||
MATIC
![]() |
Widzisz trzeba do tego podejść taktycznie... Wziąć piwko i iść do kotłowni. I tak co chwilkę, rzekomo sprawdzać piec. Wracając do tematu to i tak mnie korciło grupowe i tak wiec wole ten temat zgłębiać. Ogólnie nie jest źle, jutro wstawię jak to wygląda. A histogram dalej mi nie działa. W automacie ładnie paliło ale żarło dość sporo bo 30 kg na dobe to trochę dużo.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dokładnie jak piszesz trzeba zaglądać zarówno do lodówki i do kotła
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
MATIC
![]() |
leON22: Chyba za często chodzę do tego kotła bo nie bardzo wiem o czym piszesz
![]() Jak się pozbyć pompy dodatkowej ze schematu nie wiem. Czujnik wewnętrzny rozumiem że ma być widać na schemacie jak to ustawić też nie wiem. Minimalną temperaturę powrotu ustawiłem na 45*C No to idę zobaczyć co tam w lodówce.... znaczy w kotle słychać. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Niestety póki co , tej pompy dodatkowej nie da się usunąć ze schematu może kiedyś Twórcy eSterownika , to poprawią
![]() ![]() |
|||
|
||||
S_76
![]() |
MATIC, myślę, że jesteś już blisko ustawień optymalnych. Zresztą - zobaczymy w dniu jutrzejszym.
Od siebie dodam, że gdyby się u mnie dobrze paliło w "automacie", nie bawiłbym się w spalanie grupowe. Nawet jeśli miałoby to oznaczać, że spalę w sezonie 300-500 kg węgla więcej. W dalszym ciągu uważam, że spalanie na poziomie 30 kg / dobę (przy takich mrozach jak 6-8 stycznia) w nowym, prawie 200 m2 domu jest do zaakceptowania. Tym bardziej, że w pierwszym sezonie grzewczym zużycie paliwa jest większe z uwagi na dosuszanie budynku (zużycie paliwa stabilizuje się ponoć po 2-3 sezonach grzewczych). |
|||
|
||||
MATIC
![]() |
Wydaje mi się że czujniki dobrze podłączyłem. Jutro zdam relacje jak wygląda palnik histogram i popielnik.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może wystarczy zresetować sterownik , żeby zobaczył podłączony czujnik , jak nie to sprawdź połączenie w sterowniku i w samym czujniku , widzę jeszcze jeden problem , na piecu masz 47st. a temp.CWU - 54st. skąd taka różnica temp. czy masz dobrze skalibrowane czujniki ?
|
|||
|
||||
MATIC
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Pozazdrościć takiego popiołu.
|
|||
|
||||
S_76
![]() |
MATIC: jak dla mnie jest OK, choć spróbowałbym się jeszcze obniżyć dmuchawę dla 8 kW z 40 do 39%.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
MATIC a dobrze masz podłączone czujniki , chodzi o to czy nie pomyliłeś czujnika temp.kotła z czujnikiem temp.CWU ?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||