Forum  eCoal.pl v3.5  RBR Ekouniwersal Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona
2017-01-06 17:18
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0

Witam. 



Potrzebuje pomocy w ustawieniu mojego kociołka od bardziej
doświadczonych. 



Kocioł to RBR Ekouniwersal 12kw, dom wybudowany w zeszłym roku, 198 m2 w
tym garaż 38m2, gazobeton 24 cm plus styropian 15cm, podłogówka na 60m2 pod nią
10 cm styropianu. Zbiornik CWU 300L. Na dzień dzisiejszy spalam ponad 25kg
grochu na dobę. Piec zawalony sadzą i czarnym pyłem, do tego w popielniku dość
sporo nie spalonego grochu. Nie mogę z tym wszystkim dojść do ładu wiec prosiłbym
o rady jak ustawić kociołek. 


dodane 2017-01-06 17:18








2017-01-06 18:17
  Mateusz91 Posty: 73 Ostrzeżenie: 0
Jakim groszkiem palisz ?
2017-01-06 19:31
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
Equation 23MJ z Leroy Merlin. 
2017-01-06 19:43
  makog Posty: 645 Ostrzeżenie: 0
poco masz tak wielkie moce ustawione az 20 kW w tym grupowym ? taki dobry palacz z Ciebie ze za grupowe sie juz bierzesz ? Pusc go w automacie ecoala Typ kotla 15kw i reszta bez zmina, rano napisz jak to wyglada na palniku i w popielniku lub daj foty a jak juz chcesz grupowe to zacznij od ustawiania dla jednej mocy czyli moc min i max taka sama 8kw jak juz to ustawisz to potem dla mocy 12 kw jak bedzie dobrze palil to wtedy polacz te moce czyli min 8kw max 12 kw ale moze zacznij od automatu.
2017-01-06 19:44
  S_76 Posty: 49 Ostrzeżenie: 0
Kolego MATIC, po pierwsze przy 198 m2 i obecnych warunkach pogodowych trudno oczekiwać spalania poniżej 25 kg. Po drugie- proponuję mimo wszystko zmienić tryb pracy na automatyczny. Spalanie grupowe wymaga pewnej wprawy i dokładnego ustawienia mocy dmuchawy dla poszczególnych poziomów mocy. Przeglądając Twoje statystyki widać, że robisz to raczej "po omacku".

Dokładny opis ustawiania sterownika dla spalania grupowego znajdziesz tu:
https://esterownik.pl/forum/posty,885/ppczyli-poradnik-palacza

A jak chodzi o zawartość popielnika, to ja tam widzę więcej kamieni niż niespalonego węgla. Na stronie Leroy Merlin jest dużo krytycznych uwag odnośnie tego węgla, szczególnie dotyczących dużej ilości kamieni w tym paliwie.

2017-01-06 19:53
  Mateusz91 Posty: 73 Ostrzeżenie: 0
Nigdy groszku z supermarketu. Mialem raz i wieciej nie kupię. 
2017-01-06 19:58
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
Dobrym palaczem nie jestem ale na automacie to już w ogóle była tragedia bo cały zasobnik starczał mi na 3 dni. Puszcze go w automacie i wypale ten syf bo mam cały zasobnik. Jutro wstawię fotki jak to wygląda. A i ogólnie w automacie jak wcześniej paliłem to kociołek nie wchodził w tryb podtrzymania. A paliłem groszkiem z pobliskiego składu 28MJ 
2017-01-06 20:14
  makog Posty: 645 Ostrzeżenie: 0
MATIC napisał » 2017-01-06 19:58
Dobrym palaczem nie jestem ale na automacie to już w ogóle była tragedia bo cały zasobnik starczał mi na 3 dni. Puszcze go w automacie i wypale ten syf bo mam cały zasobnik. Jutro wstawię fotki jak to wygląda. A i ogólnie w automacie jak wcześniej paliłem to kociołek nie wchodził w tryb podtrzymania. A paliłem groszkiem z pobliskiego składu 28MJ 

A czemu ma sluzyc ta korekta dmuchawy na plus 2 i tak krotki czas podawania 3 sekundy ? Kamieni w weglu i tak nie spalisz , no a czy stan podtrzymania w/g Ciebie to dobry, pozadany stan ? Na lokalnym skladzie to ci moga wszystko wcis, retopal jako wesola i wesola jako retopal, chcesz miec pewnosc czym palisz ? to kupuj sprawdzony wegiel np tutaj https://ekogroszekplus.pl/ekogroszek
2017-01-06 20:23
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem czemu służy tak zostało ustawione. Jak możesz to napisz jak mam to ustawić. Skoro polecasz to kupie ten o którym piszesz.
2017-01-06 20:32
  makog Posty: 645 Ostrzeżenie: 0
MATIC napisał » 2017-01-06 20:23
Nie wiem czemu służy tak zostało ustawione. Jak możesz to napisz jak mam to ustawić. Skoro polecasz to kupie ten o którym piszesz.

Korekta dmuchawy na 0 czas podawania 5 sekund i zostaw do rana, rano daj foty palnika i popielnika , nie tyle ze polecam, ale czytalem kilka opini ze maja przyzwoity opal.  Mozesz tez kupic orginalny retopal sprzedawany przez strone kopalni, byl tu temat o opale przed rewolta forum . Chce Ci tylko uswiadomic ze na skladach to rozne bajki opowiadaja byle sprzedac :(
2017-01-06 20:35
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
Doskonale wiem że na składach bajeczki opowiadają. Chociaż wszyscy sąsiedzi wokół się tam zaopatrują i mówią że dobry. Dziękuję za rady. Jutro fotki wstawię.  
2017-01-06 21:17
  makog Posty: 645 Ostrzeżenie: 0
MATIC napisał » 2017-01-06 20:35
Doskonale wiem że na składach bajeczki opowiadają. Chociaż wszyscy sąsiedzi wokół się tam zaopatrują i mówią że dobry. Dziękuję za rady. Jutro fotki wstawię.  

No to skoro twierdzisz ze opal na skladzie dobry, palnik i kociol tez masz b.dobry to trzeba szukac bledow w instalacji niestety :(
2017-01-07 10:02
  MATIC Posty: 25 Ostrzeżenie: 0
Tylko gdzie ich teraz szukać...
dodane 2017-01-06 21:22Tylko gdzie ich teraz szukać...
dodane 2017-01-06 21:23Chociaż wydaje mi się że instalacje mam dobrze zrobioną. Musze kupić lepszy groszek i zobaczyć co wtedy się będzie działo.
dodane 2017-01-07 10:01
Fotka z dzisiaj rana. 



dodane 2017-01-07 10:02



2017-01-07 11:05
  adamGA Posty: 90 Ostrzeżenie: 0
fajny płomień
2017-01-07 11:21
  pablo Posty: 355 Ostrzeżenie: 1
MATIC :zajrzyj do OBI mają groszek pełną paletę Bartexa w dobrej cenie.Kup rubina albo silver i zobaczysz różnicę.
Ja obstawiam że to wina ekogrochu ,jak paliłem ekogroch bartexa czeski to też miałem dużo sadzy ,spalania i małą moc.Posłuchaj też makog który sugeruję też zmianę opału bo chyba lepiej zmienić opal niż przerabiać instalację
2017-01-07 12:19
  S_76 Posty: 49 Ostrzeżenie: 0
MATIC: Twój kocioł fajnie pracuje w automacie. Wydaje się, że w tylnej części popielnika masz zmielony, niedopalony węgiel - proponuję zwiększyć korektę dmuchawy z -1 na 0. Ilość sadzy można zmniejszyć poprzez podwyższenie zadanej temp. kotła. Spróbuj podnieść temperaturę zadaną CO do 55 st. C.

2017-01-08 18:51
  tuning861 Posty: 9 Ostrzeżenie: 0
Najtanszy miał za 350 idzie teraz 100 razy lepiej jak gold z bartexu dobrze ze tylko 500kg na próbę wziąłem,opal należy zbadać bo reklama to nie wszystko.
2017-01-08 19:23
  arti Posty: 43 Ostrzeżenie: 0
tuning861 napisał » 2017-01-08 18:51
Najtanszy miał za 350 idzie teraz 100 razy lepiej jak gold z bartexu dobrze ze tylko 500kg na próbę wziąłem,opal należy zbadać bo reklama to nie wszystko.

Co to za miał?gdzie można go kupić?
2017-01-09 07:38
  tuning861 Posty: 9 Ostrzeżenie: 0
Niby  ze slaska tylko go susze bo zawiesza sie w zbiorniku,jaki kto to wie drobiejszy jak groszek i sporo drobnych frakcji ale zostaje tylko drobniutki pył. Narazie jak za tą cene super.
2017-01-09 20:01
  beni226 Posty: 102 Ostrzeżenie: 0
a kolego ten groszek niby co masz w popielniku to jak weźmiesz w ręce to faktycznie jest nie dopalony czy rozpada ci sięw rękach?a może masz tak jak ja przy ruskim że czesto trafiają się kamyki i w zaden sposób tego spalic bo w koncu to kamien. Kup po 100 kg na próbe jakiegos i wypal cały zasobnik to edziesz miał porównanie a jescze lepiej po każdej zmianie parametru czysc popielnik to bedziesz widział efekt swej pracy
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: maniek43

Ostatnio dodany

Tomasz M e-coal

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej