Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Histogram wreszcie :) Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
2017-01-06 17:51
  pab11o Posts: 533 Ostrzeżenie: 0
W nocy się nie tylko śpi😈😀
2017-01-07 07:26
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Zmieniłem nadmuch o -2% dla każdej mocy i co z tego wynika? Jeszcze zmniejszać? W popielniku bez zmian.




Poprzednio było tak.
2017-01-07 09:23
  siema Posts: 118 Ostrzeżenie: 0
Po obserwacji u mnie wynika-jak idzie grupa np. u mnie 25/5/31-miał siany to lekko poddymia przy podawaniu a przy dopalaniu nadmuch jest za duży-płomień robi się krótki,dymu wtedy brak a kreski uciekają na lewo. Gdyby przy dopalaniu dmuchawa zwalniała to może byłoby lepiej. Gdy zmniejszę nadmuch do 30 to dym w komorze będzie jeszcze większy przy podawaniu.Jak to ustawić?
2017-01-13 12:17
  piotrek83 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Panowie, a może ktoś podpowie jak wygląda mój histogram bo jakiś wybitnie wysokich słupków poprzyklejanych nie widzę, ale dla mocy max wszystko znajduje się po stronie lewej. Poniżej screen histogramu i ustawień.
Drażni mnie mnóstwo popiołu (sadzy, pyłu?) na ściankach, praktycznie co rugi dzień musiałbym go czyścić bo temp spalin wzrasta niemiłosiernie i kocioł dłużej dochodzi do zadanej, w popielniku delikatne spieki łatwe do rozkruszenia, spalanie w ostatnich dniach bardzo wysokie średnio pow. 40kg na ok 140mkw.




2017-01-13 12:33
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Masz podobnie jak u mnie histogram. Odnoszę wrażenie że nie da się tego ustawić idealnie więc odpuściłem. 
Spalanie jak na 140m kosmos. U mnie też delikatne skwarki łatwe do rozkruszenia, taki węgiel. Popraw sobie zakładkę zabezpieczenia !
2017-01-13 13:06
  piotrek83 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
sq9tbu napisał » 2017-01-13 12:33
. Popraw sobie zakładkę zabezpieczenia !


O jakie zabezpieczenia chodzi ?


sq9tbu napisał » 2017-01-13 12:33

Spalanie jak na 140m kosmos. !


No niestety, ale podejrzewam, że wszystko ucieka przez nieocieplony dach, chociaż to i tak za dużo, dlatego może ktoś podpowie czy robie coś nie tak...
2017-01-13 13:29
  Wiciu9 Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Jak na 140 m2  to trochę wysoka moc . Na próbę ustawił bym 8kW/4 podania  - 12kW/5 podań  , delikatnie skorygował dmuchawę  np. -1% .
Ja mam podobna powierzchnię  nie izolowane ściany  , ocieplony dach , instalację grawitacyjna wspomaganą pompą , grzejniki żeliwne  . Przy 21 - 22 stopniach  spalanie z ostatnich 30  dni 22- 24 kg/24h .   


2017-01-13 13:54
  piotrek83 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Na 8KW z 4 podaniami przy temperaturach na zewnątrz plusowych kocioł nie dochodził do zadanej temperatury, więc przy ostatnich ostrych mrozach byłaby masakra, dlatego też zmieniłem na 12-16 i właśnie na tych mocach ustawiłem sobie dmuchawę tak co by za dużych kalafiorów dowolnego pochodzenia nie wytwarzała.
U mnie ściany są izolowane, dach nie, instalacja otwarta cała nowa na cienkiej miedzi + nowe grzejniki kermi napędzane grundfosem 25/60 z autoadapt.
2017-01-13 14:08
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
A jakbyś dał dla 8kw 5 podań a dla 12/6 ?
Ustawienia/zaawansowane/zabezpieczenia:
Czujnik zamknięcia zasobnika na tak
Czujnik zerwania zawleczki tak
Masz ochronę powrotu pompą mieszającą?

Wiesz że masz pogodówkę załączoną?
Masz dmuchawę dla 8kw 36% dla 12kw tak samo a dla 16 kw skok na 44% Bardzo duża różnica.
2017-01-13 14:12
  piotrek83 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
sq9tbu napisał » 2017-01-13 14:08
A jakbyś dał dla 8kw 5 podań a dla 12/6 ?
Ustawienia/zaawansowane/zabezpieczenia:
Czujnik zamknięcia zasobnika na tak
Czujnik zerwania zawleczki tak
Masz ochronę powrotu pompą mieszającą?


Nie mam tych czujników także ustawienia są prawidłowe
Co do zwiększenia ilości podań będę musiał spróbować.
Ochrona powrotu jest przez zawór 3D sterowany ręcznie, także na wybór w ochronie powrotu nie patrz, wg mnie najmniej zaśmieca schemat i dlatego ustawiłem.
2017-01-28 10:45
  procho Posts: 562 Ostrzeżenie: 0
nowy groszek - iskra zółta 
histogramy wyglądają nastepująco 
coś powinienem zmienić w ustawieniach?
dodane 2017-01-28 10:45
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
Users on-line: Mario81, PAWEL0042