Forum eCoal.pl dosuszanie zasobnka Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
adamGA
|
Czy dołożenie dosuszania zasobnika usuwa to lekkie dymienie po otwarciu klapy - śmierdzi jakby siarką a i czujnik czadu pokazuje max., ~30 ppm.
Tak pomyślałem że wytworzy się wtedy lekkie ciśnienie w zasobniku i dymu nie będzie. ???
|
|||
|
||||
karoka65
|
Jeśli masz zamiar otwierać zasobnik to przed otwarciem pokrywy przytrzymaj na około 5s przycisk na panelu po lewej stronie z zakręconą strzałką. Zatrzyma się podajnik i wentylator wtedy dopiero otwórz pokrywę. Dosuszanie nie usunie problemu dymienia po otwarciu pokrywy przy pracującym wentylatorze. Zamontować jednak się opłaci, przedłużysz żywotność zasobnika i ślimaka. |
|||
|
||||
waksio
|
w jaki sposób mozna zamontować i gdzie kupić takie dosuszanie? zauważyłem dziś pierwsze oznaki korozji na zasobniku :/
|
|||
|
||||
karoka65
|
W łogniwie sprzedają.
|
|||
|
||||
adamGA
|
szkoda, myślałem że to pomoże.
Zobaczę jeszcze dziś czy nie był to problem z zamałym ciągiem wywaliłem zawirowywacze 2 zewnętrzne. przynajmniej wentylator dmucha jakoś normalnie 36-44%. ten kocioł wygada jak silnik VW zrobiony pod badanie i normy. |
|||
|
||||
Rafratek
|
Myślę, że oznaki korozji mogą wynikać z faktu że węgiel może być wilgotny lub przechowywany w niskiej temperaturze
(np. pod wiatą na świeżym powietrzu) Wówczas w ciepłym zasobniku woda skrapla się na jego ściankach . Niektórzy radzą sobie w ten sposób, że węgiel trzymają w ciepłej kotłowni ( o ile jest miejsce ) w workach bardziej "przewiewnych" niż te foliowe i problem znika ale trochę się kurzy. pozdrawiam |
|||
|
||||
adamGA
|
w łogniwie sprzedają.. ale można zrobic z zwykłych złączek do powietrze fi9 na 1/4" po 7 pln za szt. + 2 mufy 1/4" jako nakrędka ..do nawiercenia tylko 2 otwory a nie jak w instrukcji łogniwa 6.
dodane 2016-12-29 20:04Pomaga coś na dymienie czy ten typ tak ma ? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Na dymienie nie ma to żadnego wpływu - ten typ tak ma. Pomaga ale na skropliny w zasobniku no i przedłużenie żywotności jego jak i ślimaka. Tak jak wcześniej już karoka napisał.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Ten typ tak ma, dymią spod zawiasów klapy zasobnika, spod zamków o te plastikowe chodzi przykręcone do zasobnika, często dymią przez wkręty którymi przykręcony jest sterownik z tyłu zasobnika. Szkoda że wymyłem płyte którą wyciągnąłem ze stera w tym tygodniu pod Opolem, jakby w wędzarni z rok wisiała albo wyciągnięto by ją z beczki z rozgrzanym lepikiem, jak to jeszcze w ogóle działało nie mam pojęcia. Ale na pocieszenie powiem Ci że każdy prędzej czy chwilę później dymi z zasobnika gdy pracuje dmuchawa. Co pomaga? zawsze mam pistolet z klejem na gorąco i jak niema zasypane na full to objeżdżam klejem koło wkrętów. |
|||
|
||||
bodziasty
|
Montujcie dosuszanie, no chyba że chcecie robić to co ja po 4 sezonach palenia
Tu sobie pooglądajcie zdjęcia z remontu mojego zasobnika w tym roku >>>click<<< Tam też jest zdjęcie z elementami do zrobienia dosuszania - całe 21,60 zł mnie kosztowało - pomysłu Ameno - kiedyś był opis jak to zrobić ale już nie ma. On momentu zamontowania ani grama wilgoci w zasobniku. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Potwierdzam to co pisze bodzio , dodam że osuszanie pomoże także podajnikowi ,
Nie trzeba żadnych zaworków , wystarczy wężyk fi 8-10mm |
|||
|
||||
gregors
|
Boję się, ale napiszę. ....
Ja też zrobiłem osuszanie, tylko nie wierciłem w żeliwie, tak jak podaje Ogniwo, tylko wywierciłem w dmuchawie. 20 godzin i w podajniku można grzyby suszyć, rewelacja |
|||
|
||||
tryt
|
Też mam w dmuchawie
|
|||
|
||||
karoka65
|
bodziasty napisał » 2016-12-29 20:31 Montujcie dosuszanie, no chyba że chcecie robić to co ja po 4 sezonach palenia Tu sobie pooglądajcie zdjęcia z remontu mojego zasobnika w tym roku >>>click<<< Tam też jest zdjęcie z elementami do zrobienia dosuszania - całe 21,60 zł mnie kosztowało - pomysłu Ameno - kiedyś był opis jak to zrobić ale już nie ma. On momentu zamontowania ani grama wilgoci w zasobniku. A pamiętasz Bodzio jak kiedyś co niektórzy się z tego wyśmiewali jak pisaliśmy że w RBR takie coś jest? Odkąd je sprzedaję było i jest a powoli i ci co się śmiali wprowadzili I nie tylko w tych najbardziej słusznych kotłach na tym forum bo na innych forach są jeszcze inne najbardziej słuszne |
|||
|
||||
bodziasty
|
Pewnie że pamiętam - straszyli że jak chcemy na tamten świat to montujcie sobie
|
|||
|
||||
karoka65
|
hehe
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Najlepiej oglądać kocioł i nawet najmiejsze ognisko korozji reklamować , u mnie pojawiła sie rdza w zasobniku , telefon i po kilku dniach był nowy !
Na wiosnę rozbieram podajnik , jeśli zauważę jakieś wżery lub cokolwiek niepokojącego od razu reklamacja |
|||
|
||||
bodziasty
|
U mnie tak się skończyło - bo leń jestem - zabierałem się za zrobienie 4 lata. No ale w tym roku jak go zobaczyłem to już doszedłem do wniosku, że to już czas dorobić Ale teraz to przynajmniej jest pomalowane tak jak trzeba - wypiaskowany, podkład epoksydowy i farba poliuretanowa - podobno to zestawienie nie do zdarcia - pożyjemy - zobaczymy |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||