Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 OEP 16KW jaki zakres mocy dmuchawy ustawić ? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
karoka65
![]() |
Panowie, Wy sobie snujcie różne teorie w temacie szamotek na palniku. Ja wyrażę tu tylko swoje prywatne zdanie. Jeśli kocioł jest mocno przewymiarowany i ledwo pyka wtedy te cud szamotki coś dadzą ale jeśli palnik zaczyna pracować na wyższych mocach do tego paliwo o wyższej RI to wtedy z tymi szamotkami zaczyna być jeszcze gorzej. Jak zaznaczyłem, to moje prywatne zdanie i każdy może mieć inne ![]() I tak jest na forum, jeden pisze że u niego jest cacy a drugi to przeczyta, włoży i jest jeszcze gorzej jak było. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Teoria teorią , a praktyka praktyką teraz już wiem , że mój mod-palnik daje radę , musiałem go skręcić z jednej strony , bo tymczasowo ustawiłem te szamotki na luzaka i ta krótka od strony drzwiczek wypadała pod naporem spieków. Skręciłem wkrętami i posmarowałem silikonem , teraz powinno być bardziej stabilnie . Nie przykleiłem szamotek do palnika , taka konstrukcja na razie wystarczy , tak jak pisze karoka65 zobaczymy ,co będzie jak zrobi się chłodniej i kociołek zacznie pracować na wyższej mocy ? Póki co jest OK , możecie zerknąć na moje statystyki , jakby spalanie spadło . Myślę jeszcze nad dwoma przeróbkami , montażem RCK , bo komin ma ok 13m wysokości ( 4 kondygnacje , komin przekrój 14x27 ) z otworu dmuchawy słychać ssanie jakby się cały czas paliło w palniku , po otwarciu drzwiczek widać że się pali , stąd pewnie nadmiar sadzy w kotle :( Druga sprawa to montaż osuszacza podajnika , temat kiedyś był szczegółowo opisany na forum ale z niewyjaśnionych przyczyn nagle zniknął , na szczęście pojawił się nowy myślę, że dam radę to zrobić , to tyle moich uwag , pozdrawiam i życzę Wszystkim Forumowiczom jak najmniej problemów z kociołkiem i nie tylko w Nowym 2017 Roku
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Z tego co widzę masz 16-tkę na 140m, chyba jak przyjdą arktyczne mrozy zobaczysz te różnice ![]() U Ciebie na pewno sprawdzi się szamot czy na palniku czy płytka wstawiona w środek zmniejszająca japę. Wasze palniki w OEP mają takie same "gęby", różnią się tylko ilością szczelin nadmuchowych, nic więcej. Ten co ma 10-tkę szybko może zrobić z niej 16-tkę czy 25-tkę jeśli chodzi o palnik, podniosą się tylko spaliny bo wymiennik trochę mniejszy. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Sorki za off-top , ale w ostatnim poście wkradło się małe ale bardzo istotne przejęzyczenie , pisząc "Druga sprawa to montaż osuszacza podajnika " miałem na myśli Osuszacz Zasobnika , jeszcze raz przepraszam Wielkich tego Forum za pomyłkę
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Tego to już chyba kompletny laik by nie pojął o czym napisałeś ![]() ![]() Bardziej naukowo będzie jak napiszesz System Kompensacji Ciśnień. Niby kawałek wężyka ale jak tajemniczo i poważnie brzmi ![]() Nie czujesz tego? ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może dla bardziej zaawansowanych napisać poprostu SKC i RCK i wszystko na temat 😜
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||