Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienia grupowe za niska temp. powrotu Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A przepraszam coś mi się podupczylo, jakieś zaćmienie mózgu
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jeżeli nie posiadamy pompy dodatkowej niczym się nie przejmujemy
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
leON22 napisał » 2016-12-22 13:49 Ok , czyli rozumiem że opcja - Funkcja pompy dodatkowej służy jedynie do poprawy , wyglądu schematu , no chyba że ktoś takową posiada to wtedy wybiera odpowiednią do zamontowanej w instalacji ? Żadne upiększanie schematu ![]() Pompę dodatkową można ustawić w oprogramowaniu i użyć jako: Pompa mieszająca do ochrony powrotu Pompa cyrkulacyjna do obsługi obiegu cyrkulacji CWU jeśli ktoś taki posiada lub jako kotłowa do wymuszania obiegu na bufor. Po aktywacji ( wyborze ) w oprogramowaniu widnieją te pompy a raczej jedna z nich ta wybrana jako aktywna na schemacie. Są przypadki na forum że komuś się coś przyśni w nocy, jego wierny druch poklepywacz go poklepie za ten sen i jest to już uznawane za najprawdziwszą prawdę. Sterownik ma funkcje jakie wszczepili mu jego programiści i nie działa na zasadzie że komuś znowu się coś przyśniło ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Trudno mi zrozumieć, dlaczego kazdy boi się wyższej temperatury na bojlerze? Teraz kotły najczęściej są małe, z małą pojemnością wodną i taki bojler jest doskonałym "przedłużeniem" kotła, namiastką bufora. Jest najczęściej bardzo dobrze zaizolowany i jeśli stoi czy wisi w kotłowni obok/nad kotłem to straty "przesyłowe" są znikome. Bojler tez potrzebuje czasami wyższą temperaturę, żeby legionelli się pozbyć, tym bardziej, że najczęściej cyrkulacja jest od połowy zbiornika.
|
|||
|
||||
gregors
![]() |
Nie każdy, ja się nie boję
![]() To co na piecu to i w bojlerze jest, a i powrót ładnie ochroniony. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ja u siebie jak próbuję ustawić CWU jako ochrone powrotu to zamiast podbijać do 45stopni to mi wychładza jeszcze powrót do 30 paru stopni, a jak wyłączam ochrone to w automacie sam mniej więcej utrzymuje w okolicach 45 stopni
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
A masz zawory zwrotne za pozostałymi pompami? Ewentualnie zawór 4D?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Na zdjęciu przedstawiam swoją instalację
dodane 2016-12-26 11:22 ![]() dodane 2016-12-26 11:25Od lewej zasilanie na podłogówkę do rozdzielacza bez siłowników Pompka od grzejników na nową część (dochodzi do rozdzielacza tylko, grzejniki z termostatami) Pompka połączona z zarem 4d na starą cześć, grzejniki bez termostatów. Pompk po prawej na dole do grzania ciepłej wody, zbiornik chyba 250 albo L dodane 2016-12-26 11:33Ja nie wiem czy czasem zawór 4D który mam to on blokuje chyba podgrzewanie, podejrzewam żeby rozwiązać mój problem to pewnie muszę wszędzie termostaty pozakładać a na podłogówkę siłowniki ze sterownikiem założyć (podłogówka ma 5 obwodów) |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Powiem tak: to jest KATASTROFA. Dlaczego, napiszę wieczorem, jak znajdę więcej czasu. Zrób jeszcze zdjęcie tyłu kotła z podłączeniami do króćca zasilania i powrotu. Katastrofa będzie mniejsza, jeśli z prawej strony za kotłem jest czwórnik a nie trójnik.
Chyba że ktoś wcześniej wyjaśni... |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
||||
|
||||
gmaj22
![]() |
Nie o zawór 4D mi chodziło, ale widać że tam jest czwórnik.
Czyli katastrofa nie tak wielka ![]() 1/ Po pierwsze i najważniejsze: jak masz rozwiązane zabezpieczenie kotła? 2/ Jeśli chcesz grzać starą część grawitacyjnie, to zawór 4D nie może być przed zaworem różnicowym. Jeśli nie chcesz, to różnicowy jest tam całkowicie zbędny 3/ Należy unikać montażu zaworu zwrotnego przed pompą, a tak jest w przypadku pompy podłogowej. Lepiej go było dać na powrocie z podłogówki przed wpięciem jej do powrotu "zbiorczego" do kotła. Ile masz tej podłogówki? 4/ w instalacji c.o. zamiast miedzianych kolan, lepiej stosować łuki, ale to akurat drobiazg. Spróbuj na jakiś czas ustawić zawór 4D w skrajnej LEWEJ pozycji. Powinno usprawnić obiegi. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||