Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienia grupowe za niska temp. powrotu Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
A przepraszam coś mi się podupczylo, jakieś zaćmienie mózgu
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jeżeli nie posiadamy pompy dodatkowej niczym się nie przejmujemy .
|
|||
|
||||
karoka65
|
leON22 napisał » 2016-12-22 13:49 Ok , czyli rozumiem że opcja - Funkcja pompy dodatkowej służy jedynie do poprawy , wyglądu schematu , no chyba że ktoś takową posiada to wtedy wybiera odpowiednią do zamontowanej w instalacji ? Żadne upiększanie schematu Pompę dodatkową można ustawić w oprogramowaniu i użyć jako: Pompa mieszająca do ochrony powrotu Pompa cyrkulacyjna do obsługi obiegu cyrkulacji CWU jeśli ktoś taki posiada lub jako kotłowa do wymuszania obiegu na bufor. Po aktywacji ( wyborze ) w oprogramowaniu widnieją te pompy a raczej jedna z nich ta wybrana jako aktywna na schemacie. Są przypadki na forum że komuś się coś przyśni w nocy, jego wierny druch poklepywacz go poklepie za ten sen i jest to już uznawane za najprawdziwszą prawdę. Sterownik ma funkcje jakie wszczepili mu jego programiści i nie działa na zasadzie że komuś znowu się coś przyśniło |
|||
|
||||
gmaj22
|
Trudno mi zrozumieć, dlaczego kazdy boi się wyższej temperatury na bojlerze? Teraz kotły najczęściej są małe, z małą pojemnością wodną i taki bojler jest doskonałym "przedłużeniem" kotła, namiastką bufora. Jest najczęściej bardzo dobrze zaizolowany i jeśli stoi czy wisi w kotłowni obok/nad kotłem to straty "przesyłowe" są znikome. Bojler tez potrzebuje czasami wyższą temperaturę, żeby legionelli się pozbyć, tym bardziej, że najczęściej cyrkulacja jest od połowy zbiornika.
|
|||
|
||||
gregors
|
Nie każdy, ja się nie boję
To co na piecu to i w bojlerze jest, a i powrót ładnie ochroniony. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja u siebie jak próbuję ustawić CWU jako ochrone powrotu to zamiast podbijać do 45stopni to mi wychładza jeszcze powrót do 30 paru stopni, a jak wyłączam ochrone to w automacie sam mniej więcej utrzymuje w okolicach 45 stopni
|
|||
|
||||
gmaj22
|
A masz zawory zwrotne za pozostałymi pompami? Ewentualnie zawór 4D?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Na zdjęciu przedstawiam swoją instalację
dodane 2016-12-26 11:22 dodane 2016-12-26 11:25Od lewej zasilanie na podłogówkę do rozdzielacza bez siłowników Pompka od grzejników na nową część (dochodzi do rozdzielacza tylko, grzejniki z termostatami) Pompka połączona z zarem 4d na starą cześć, grzejniki bez termostatów. Pompk po prawej na dole do grzania ciepłej wody, zbiornik chyba 250 albo L dodane 2016-12-26 11:33Ja nie wiem czy czasem zawór 4D który mam to on blokuje chyba podgrzewanie, podejrzewam żeby rozwiązać mój problem to pewnie muszę wszędzie termostaty pozakładać a na podłogówkę siłowniki ze sterownikiem założyć (podłogówka ma 5 obwodów) |
|||
|
||||
gmaj22
|
Powiem tak: to jest KATASTROFA. Dlaczego, napiszę wieczorem, jak znajdę więcej czasu. Zrób jeszcze zdjęcie tyłu kotła z podłączeniami do króćca zasilania i powrotu. Katastrofa będzie mniejsza, jeśli z prawej strony za kotłem jest czwórnik a nie trójnik.
Chyba że ktoś wcześniej wyjaśni... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
gmaj22
|
Nie o zawór 4D mi chodziło, ale widać że tam jest czwórnik.
Czyli katastrofa nie tak wielka Ale jest kilka rzeczy, do których można się przyczepić. 1/ Po pierwsze i najważniejsze: jak masz rozwiązane zabezpieczenie kotła? 2/ Jeśli chcesz grzać starą część grawitacyjnie, to zawór 4D nie może być przed zaworem różnicowym. Jeśli nie chcesz, to różnicowy jest tam całkowicie zbędny 3/ Należy unikać montażu zaworu zwrotnego przed pompą, a tak jest w przypadku pompy podłogowej. Lepiej go było dać na powrocie z podłogówki przed wpięciem jej do powrotu "zbiorczego" do kotła. Ile masz tej podłogówki? 4/ w instalacji c.o. zamiast miedzianych kolan, lepiej stosować łuki, ale to akurat drobiazg. Spróbuj na jakiś czas ustawić zawór 4D w skrajnej LEWEJ pozycji. Powinno usprawnić obiegi. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||